Entä jos säästettäisiinkin lomarahoista? Ei muuten helpolla onnistu

Ne lomarahat!

Lomarahoista olisi voinut leikata!

Hallituksen esittämät keinot korjata julkisen talouden kestävyysvajetta ja yritysten kilpailukykyä ovat herättäneet voimakkaita reaktioita. Sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkaaminen ei ilahduttanut etenkään työntekijärjestöjä.  

Sosiaalisessa mediassa on mietitty myös sitä, miksi työvuorolisien sijasta ei lomarahoista luovuta tai niitä leikata

Asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Lomarahoihin ei hallituksen höylä pääse kajoamaan samaan tapaan kuin esimerkiksi pyhäpäivinä maksettaviin lisiin. 

Työaikalaissa säädetään sunnuntaityöstä ja ylityökorvauksista, selventää Suomen yrittäjien lainsäädäntöasioiden johtaja Jussi Makkula leikkauskohteiden suhdetta lomarahaan. 

– Silloin näitä voidaan muuttaa hallituksen toimesta.

Sen sijaan lomarahasta ja pekkaspäiväkorvauksista ei ole olemassa lainsäädäntöä, hän muistuttaa. Ne  perustuvat työehtosopimuksiin, joihin hallituskaan ei suorilta käsin pääse käsiksi, Makkula sanoo. 

Jos lomarahoista haluttaisiin nipistää, pitäisi työpaikan eri osapuolille antaa mahdollisuus poiketa työehtosopimuksen määräyksistä, hän lisää. 

– Eli sitä ei yksittäisellä mekanismilla voida hoitaa niin kuin hallitus sunnuntaitöiden ja ylityökorvausten osalta esittää, vaan se edellyttää sitä, että pystytään laajemmin sopimaan työehtosopimuksesta poikkeavista ratkaisuista työpaikoilla, Makkula muotoilee. 

Ammattiyhdistysliikkeet eivät ole olleet valmiita lomarahojen leikkaamiseen: sitä pidetään palkanalennuksena. 

Yle Uutiset kertoi elokuussa, että lomarahojen puolituksella saavutettaisiin merkittäviä säästöjä.