Värityskirjabuumi on vasta aikuisten leikkien alku

Kuva: Heli Kaski / Yle

Oletko hurahtanut värityskirjoihin? Niin minäkin! Ja meitä on myös monia muita. 

Esimerkiksi Akateemisen kirjakaupan ja Helsingin yliopiston kirjakaupan myydyimpien teosten kärkipäässä on nämä aikuiseen makuun suunnatut puuhastelukirjat.

Tiedän aikuisia, jotka liimaavat legot yhteen, jotta valmiita rakennelmia ei voisi enää purkaa. - Kati Heljakka

Mutta mikä ihme värityskuvissa oikein kiehtoo aikuista ihmistä? 

Turun yliopiston lelututkija Kati Heljakka kertoo värityskirjojen suosion syyksi sen, että lasten ja aikuisten kulttuurituotteet viihteen ja taiteen saralla ovat alkaneet muistuttaa toisiaan. Esimerkkejä löytyy muun muassa pelien ja elokuvien puolelta. Erona lasten ja aikuisten välillä kuitenkin ovat eri-ikäisten kokemukset näistä tuotteista, kuten värityskirjoista ja muista ”leluista”.

Lelut ovat itse asiassa ovat tärkeimpiä aikuisille, koska lapset löytävät tiensä mielikuvitusmaailmaan joka tapauksessa ilman mitään materiaaleja.

Keskittymiskykyä vaativan värittämisen valtaan joutuessaan aikuinen saattaa kokea flow-tilan, jonka aikana luovuus voi kummuta ihan uudella tavalla.

Luova ajattelu ja ideat pulppuavat, kun keskitytään vain yhteen asiaan.

Mielikuvituksen herätteleminen on aikuiselle vaikeaa

Kuva: Heli Kaski / Yle


Siinä missä lasten leikkejä hallitsee kaoottisuus, ohimenevyys ja anarkistisuus, aikuiset kaipaavat leikkeihinsä sääntöjä ja haluavat, että leikille on määritelty sen tila ja paikka. Esimerkkinä Heljakka mainitsee lego-palikoilla puuhastelun. Lapset haluavat rakentaa – ja sen jälkeen hajottaa luomuksensa, Heljakka kuvailee. Sen sijaan aikuiset saattavat toimia aivan päinvastaisella tavalla.

– Tiedän aikuisia, jotka liimaavat legot yhteen, jotta valmiita rakennelmia ei voisi enää purkaa.

Lelututkija uskoo, että aikuiset ihmiset tarvitsevat erilaisia apuvälineitä, jotta he pystyisivät jatkamaan leikillistä toimintaa. Senpä takia tarkkaan suunniteltu leikkiväline palvelee myös aikuisia.

 Muuten me saatetaan kokea mielikuvituksen valjastaminen hieman liian haasteellisena.

Lelut ovat itse asiassa ovat tärkeimpiä aikuisille, koska lapset löytävät tiensä mielikuvitusmaailmaan joka tapauksessa ilman mitään materiaaleja. -Kati Heljakka

Digitaalinen puuhastelu valtaa alaa

Heljakka uskoo, että värityskirjabuumi on vasta alkusoittoa aikuisille suunnatuiden peli- ja lelutuotteiden markkinoilla. Hänen mukaansa alan yrityksissä pohditaan nyt kuumeisesti sitä, millä tavalla muitakin puuhakirjoja voitaisiin kehittää aikuisille. Ja sitten ei puhuta enää pelkästään kirjoista, vaan mukaan tulee digitaalinen kulttuuri, Heljakka arvioi.

Erilaisia sovelluksia aletaan todennäköisesti miettiä kaikille ikäryhmille suunnattuina leikkivälineinä, Heljakka kertoo.

– Tavoitteena on luoda sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka mahdollistavat yhteisleikin ja kannustavat siihen, Heljakka päättelee.