5 juttua viikonloppuun – näin konservatiivihallitus voi vaikuttaa elämääsi

Stubb, Soini ja Sipilä. Kolme S:ää. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva​
Stubb, Soini ja Sipilä. Kolme S:ää. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva​

1. KOTI, USKONTO JA ISÄNMAA

Helsingin Sanomien hallituskone paljastaa mielenkiintoisella tavalla mahdollisen tulevan hallituksen arvomaailman. Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että leikkauksia tehdään rajullakin tavalla, kuntien määrää vähennetään edelleen, puolustusmäärärahoja kasvatetaan ja pakkoruotsista luovutaan. Ruotsin kielen asemaa puolustavan Folktingetin pääsihteeri Marcus Österlund toivoi kuitenkin, että "det går som på Strömsö", jos toisen kansalliskielen asemasta aletaan myöhemmin keskustella.

2. KOVAA KONSERVATIIVISTA KYYTIÄ

Hallituspohjaa arvioi ensimmäisten joukossa Aamulehden analyysissa Matti Mörttinen. Hän povaa ”kansalle kovaa konservatiivista kyytiä”. Seuraavissa eduskuntavaaleissa tilanne voi kuitenkin Mörttisen mukaan muuttua: 

Jos historia nyt toistaa itseään, aiheuttaa porvariyhteistyö taas keskustalle jättitappion seuraavissa vaaleissa, ja jotain epämääräistä vanhaan hyvään maailmaan paluuta odottaneet äänestäjät kääntävät selkänsä perussuomalaisille – kuten tehtiin aikoinaan Smp:llekin hallitukseen menemisen jälkeen.

3. PERUSSUOMALAISET VOIVAT JÄRJESTÄÄ YLLÄTYKSEN

Helsingin Sanomien Katja Boxberg puolestaan pohti jäsennellymmin mahdollisen hallituspohjan vaikutuksia suomalaisten elämään. Erityisen kiinnostavaksi Boxberg nostaa perussuomalaisten nousun hallitukseen, koska ”sen tavasta toimia ei ole aiempaa kokemusta”:

Riitoja uhkaa tulla maahanmuutosta, työttömyyden hoidosta ja EU-politiikasta.
Perussuomalaiset eivät voi kokonaan antautua uuden Kreikka-paketin edessä, jos ja kun sellainen tehdään. Myös maahanmuuttokysymyksissä puolueen pitää olla tiukkana omien miellyttämiseksi. Kannat menevät ristiin etenkin kokoomuksen kanssa.

​​4. MILJARDILEIKKAUKSET YHDISTÄVÄT AINAKIN HALLITUSTA

MTV:n Uutisten Timo Haapala uskoo, että mahdollinen eripura hallituspuolueiden välillä laantuu yhteishengen nimIssä, kun kansalaisille selviää se, miten miljardileikkaukset tulevat näkymään kaikkien arjessa: 

Jo pitkään on ollut vallalla tunnelma, että kansan kriisitietoisuus on syvempää kuin poliitikkojen ja etujärjestöjen. Mutta siitä on lähdettävä, että jotakin pitää tehdä. Siksi tekisi mieli toivoa Sipilän joukolle korkeimman siunausta, sillä kuluneen neljän vuoden kaltaista päätöntä, sekavaa menoa ei jaksa enää kukaan katsoa.

5. "SUOMESTA TULEE TAKAPAJULA"

Mutta mitä hallituksen ulkopuolelle jääneiden puolueiden keskuudessa mukistiin Sipilän ilmoituksen jälkeen? Yle Uutisten mukaan tulevien oppositiopuolueiden keskuudessa pelättiin Suomen muuttuvan takapajuiseksi konservatiivihallituksen kynsissä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki näki tulevaisuuden synkähkönä:

Huolestuttaa se, että kun konservatiiviset voimat ja toisaalta työntekijöiden asemaa rappaavat voimat lyövät kättä yhteen tässä näin, niin se voi olla kova paikka suomalaiselle työntekijälle.

Ja vielä ekstralukemista: 

Huomattavasti sensuellimpaa lähestymistapaa hallitusneuvotteluihin tarjoili suosittu bloggaaja Kasper Strömman. Hänen mukaansa Sipilästä kasvaisi pääministerinä vielä kunnon peto:

Juha Sipilä imeskeli hetken aistikkaasti sormiaan. Ne maistuivat myskille ja testosteronille. Ei. Hän oli Keskustan puheenjohtaja ja mikään ei ollut hänelle mahdotonta. Kisusta oli kasvamassa tiikeri. Kyllä tästä vielä hyvä hallitus tulisi.

Viisi juttua viikonloppuun on Kioskin toimituksen suosittelemia juttuja luettavaksi vapaapäiville. Lista julkaistaan perjantaisin.