24/7-aukiolon kääntöpuoli: Kassalla usein nuori nainen yksin – "väkivallan uhka läsnä"

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Iskikö kauhea huiko keskellä yötä? Ei hätää. Ruokakauppojen ovet saavat olla auki vuorokauden ympäri, jos hallituksen suunnitelmat menevät läpi. 

Hallitus ehdottaa kaupan aukioloaikojen vapauttamista. Jos eduskunta hyväksyy esityksen, kauppojen ja parturikampaamoiden aukioloaikaa eivät rajoittaisi enää lakipykälät.

Kaikki ymmärtävät, että jos omassa työssä on koko ajan väkivallan uhka läsnä, niin se on aikamoinen stressitekijä. - Hanna Kuntsi

Myymälöiden aukioloaikojen vapautuminen tarkoittaa sitä, että työntekijöitä tarvitaan ympäri vuorokauden. 

Palvelualojen ammattiliiton, PAM:n yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi on huolissaan siitä, kuinka kaupoissa voi yöaikaan olla ainoastaan yksi työntekijä. Kuntsin mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan kaupoissa tapahtuvat varkaudet ja ja henkilökuntaan kohdistuvat väkivallan teot tai uhka tapahtuvat yleensä juuri viimeisten tuntien aikana ennen sulkemisaikaa.

– Teot tehdään yleensä päihtyneenä.

Kuntsi muistuttaa, että tyypillisesti kaupassa työskentelee nuorehkoja naisia. Hän pitää työturvallisuuslainmuutoksia myös tasa-arvon kannalta tärkeänä. Kaupanalan työturvallisuuslakiin ei kuitenkaan olla tekemässä muutoksia työntekijöiden turvallisuuden parantamiseksi, hän lisää.

– Lainsäädöntötasolla meidän neuvottelukumppaneilla ei ole ollut mitään halukkuutta tätä tilannetta korjata.

Sen sijaan keskustelussa palataan toistuvasti siihen, kuinka uhkaavissa tilanteissa henkilökunnan pitää ennen kaikkea suojata itsensä, Kuntsi sanoo. Hänen mukaansa väkivallan ja uhkailun kokeminen työssä on traumatisoivaa, ja jälkihoitoa tilanteiden purkuun kaivataan. Moni myyjä on useampaan kertaan kokenut väkivallan uhkaa ja ryöstelyä, kertoo Kuntsi.

Lainsäädöntötasolla meidän neuvottelukumppaneilla ei ole ollut mitään halukkuutta tätä tilannetta korjata. - Hanna Kuntsi

Kaikki ymmärtävät, että jos omassa työssä on koko ajan väkivallan uhka läsnä, niin se on aikamoinen stressitekijä.

Kuntsin mukaan yötunnit eivät ole kovin taloudellisesti kannattavia edes Helsingin keskustassa. Tämän takia kaupoissa ei ole kannattavaa pitää edes kahta tai kolmea työntekijää, hän selventää. Myymälöissä, jotka ovat auki ympäri vuorokauden, on ollut kuitenkin pysyvä vartiointi, jolla pyritään ehkäisemään väkivallan uhkaa, Kuntsi lisää.

– Eikä kaksikaan henkilöä ole hirveän paljon jos puhutaan esimerkiksi juhlapyhien välisestä yöstä.