16 helppoa arkitekoa, joista ympäristö tykkää

Lauantaina 28.3.2015 vietetään jälleen WWF:n Earth Hour -hetkeä, jolloin meitä kaikkia kannustetaan sammuttamaan valot energian säästämiseksi ja maailman pelastamiseksi.

Mitä muuta voisi kiireisen arjen keskellä tehdä? Paljonkin – tästä voit vaikka aloittaa.

Aamulla

​

3 min vähemmän suihkussa vastaa ulkovalojen sammuttamista tunniksi

  1. Lyhennä aamusuihkun pituutta. 3 minuuttia vähemmän suihkussa vastaa ulkovalojen sammuttamista tunniksi – ja oletpahan kerrankin myös ajoissa.
  2. Valmista ekologinen aamupala! Itsepoimituista marjoista tehdyt mehut ja hillot ovat ympäristöystävällisiä. Mustikat, mansikat, vadelmat ja puolukat ovat jees.
  3. Ota kuva jääkaappisi sisällösta aamulla, jos aiot käydä kaupassa töiden jälkeen. Näin muistat, mitä kaapissa on, ja ostat ruokaa vain tarpeeseen.
  4. Mene auton sijaan polkupyörällä töihin. Bonuksena hyötyliikunta!

Päivällä

​

Suosi lounaalla kaupan aletuotteita tai ota lounasravintolassa kasvisvaihtoehto.

  1. Juo kahvisi kestokupista pahvisen sijaan. Se on paitsi eko, myös kertoo työtovereillesi persoonastasi: mukinhan voi valita oman mielen mukaan, vaihtoehtoja löytyy.
  2. Osta lounastauolla aletuotteita välipalaksi. Kaupassa ne tuotteet, joista löytyy -30% -lappu, lähestyvät viimeistä myyntipäiväänsä. Tuote kelpaa kuitenkin syötäväksi vielä ostohetkellä ja pian sen jälkeen. Jos olet ostamassa välipalaa, tällaiset tuotteet ovat hyvä (ja halvempi!) valinta. Alennustarroilla varustettujen tuotteiden suosiminen on siis ekoteko!
  3. Valitse lounasravintolassa kasvisvaihtoehto ja ota vain sen verran ruokaa kuin varmasti syöt. Mitä vähemmän bioroskaa, sitä parempi.
  4. Ota ylijääneet ruuat mukaan boksissa tai paperipussissa. Voit nauttia mm. lounaspitsasta, juustosta, voileivistä, hedelmistä tai kakusta illalla kotona.
  5. Sammuta tietokone, kun et käytä sitä. Tavallisessa käytössä tietokoneen sähkönkulutusta voidaan pienentää 75 prosenttia sulkemalla kone käytön jälkeen. Ja tarvitseeko sen näytön hohtaa täydellä teholla jatkuvasti akun kuluessa? Himmennä ja lataat läppäriä harvemmin.
  6. Tulosta ja kopioi kaksipuolisesti, sillä paperin tuottaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen tulostaminen.

Illalla

​

Osta kaupassa vain sitä, mitä tarvitset.  Osta irtotuotteita mieluummin kuin valmiiksi pakattuja.

  1. Valitse ravintolassa alkupala pääruoan sijaan  – vähennät ruokahävikkiä. Alkupalat toimivat mainiosti pieneen nälkään ”tapaksina” – aina ei ole pakko tyytyä ravintolassa syödessä pääruokiin. Jaa isot annokset suosiolla frendiesi kanssa.
  2. Jos käyt illalla kaupassa, ota esiin se aamulla ottamasi kuva jääkaapista. Muistat, mitä puuttuu ja mitä ei. Osta kaupassa vain sellaisia tarvikkeita, joita oikeasti tarvitset! Osta irtoja, älä valmiiksi pakattuja tuotteita. 
  3. Shoppaile järkevästi. Jos syöksyt vaate- ja kenkäkaupoille, osta kestävistä materiaaleista tehtyjä vaatteita ja VAIN, jos oikeasti tarvitset niitä. Kukaan ei tarvitse viikottain uutta seitinohutta trikootoppia, joka hajoaa kahden käyttökerran jälkeen. Aina parempi, jos shoppailet suomalaisten suunnittelijoiden shopeissa, second hand -liikkeissä tai kirppareilla. Ole oman elämäsi trashionista!
  4. Sammuta turhat valot kotona. Valaistus on yksi isoimpia kodin energiasyöppöjä. Ovatko kaikki valosi päällä koko ajan, vaikka itse istut yhdessä huoneessa? Tarvitsetko niitä valoja? Sulje turhat.
  5. Sauno iisisti! Lämmitä sauna n. 70-80 asteeseen ja mene saunaan heti, kun se on valmis. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkön kulutusta helposti yli 20 prosenttia.
  6. Patterit täysillä? Hengaatko kotona aina alusvaatteissa? Kuinkakohan lämmin siellä silloin on? Esimerkiksi makuuhuoneen optimaalinen lämpötila on vain 19-20 astetta, koska viileässä nukkuu paremmin. Ja säästääpä se energiaakin.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Motiva, Kuluttajaliitto

Pysähtyykö ilmastonmuutos sammuttamalla valot? Onko Earth Hour -kampanjalla todellista merkitystä? Maailman parantamisesta keskustellaan Kioskissa perjantaina 27.3. Vieraana WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Heta Hyvärinen.