1000 uutista Suomesta - Lue täältä ne kaikki!

​

Kioskin puolentoista kuukauden pituisen Suomen kiertueen tavoitteena on löytää Suomesta 1000 uutista. Millaisia ne ovat ja kuinka paljon uutisen määritettä onnistumme kesän aikana venyttämään? Sen kaiken löydät tästä artikkelista. Lisää tietoa Kioskin kesäreissusta löydät täältä.

116/1000: Kajaanin runoviikko ei ole vain vanhusten tapahtuma - “Se on menneisyyden puhetta”

6.7.2015, Kajaani

Kajaanin runoviikon tiedottaja Veikko Halmetoja tahtoo tehdä yhden asian selväksi: runoviikolla otetaan huomioon kaikenikäiset. Laaja ikäjakauma myös näkyi tämän vuoden kävijöissä, kun ensi kertaa muutamissa näytöksissä oli erikseen tarjolla alennusliput opiskelijoille ja eläkeläisille. Alennusliput menivät hyvin kaupaksi nuoremman yleisön mieleen olleessa Mikko Roihan Sulaketta lainaamassa ja iäkkäämmän väen suosimassa Kotirintaman naiset - Sota-ajan radiohitit -esityksissä.

115/1000: Kajaanin runoviikko keräsi 9500 kävijää, järjestäjät tyytyväisiä

6.7.2015, Kajaani

Tänään maanantaina päättyvä Kajaanin runoviikko sai kainuulaiset liikkeelle. Laaja-alaisesti muun muassa runokaraokea, teatteriesityksiä, työpajoja ja kaupunkikierroksia tarjoilleen tapahtuman monet esitykset olivat loppuunmyytyjä. Vaikka tämän vuoden 9500 kävijää on hiukan vähemmän kuin viime vuonna, ei runoviikon tiedottajaa Veikko Halmetojaa harmita:

–Viime vuosi oli meille ennätysvuosi, joten tämä ei ole huono asia. Voisi sanoa, että meillä järjestäjillä on suorastaan riemullinen olo, iloitsee Halmetoja.

114/1000: Turistit eivät löydä kirkkoon kylmällä säällä

6.7.2015, Kajaani

Kajaanin kirkkokaan ei ole säästynyt kylmän alkukesän vitsaukselta: kävijämäärien laskulta. Kylmä ja sateinen sää ei ilmeisesti innosta maakuntamatkailuun. Tällä hetkellä Kajaanin kirkossa käy viikoittain noin 700 vierailijaa.

113/1000: Lapissa puuhataan villiyrttien kaupallistamista

6.7.2015, Rovaniemi

Lapissa useat eri tahot puuhaavat luonnosta saatavien raaka-aineiden kaupallistamista, kertoo 4H-yhdistyksen villiyrttiasiantuntija Eija Vuorela. Mustikkaa ja muita villiyrttejä halutaan saada esimerkiksi kosmetiikan ja ruokateollisuuden hyötykäyttöön.

Erityisesti Lapista löytyviä villiyrttejä tutkitaan kansainvälisesti niistä löytyvien runsaiden hyödyllisten ainepitoisuuksien takia.

112/1000: Kajaanissa harvinaisia autoja

6.7.2015, Kajaani

Kioskin toimitus on bongannut Kajaanin kaduilta viikonlopun aikana useamman harvinaisen autoherkun. Ohi on huristellut muun muassa kaksi Porsche 911:ä, Camaro SS sekä Pontiac Firebird. Näin montaa Suomen teillä harvemmin nähtävää katukiituria ei ole kesäkiertueen aikana muilla paikkakunnilla havaittu.

111/1000: Kenen nukke kadoksissa Kajaanissa?

​

6.7.2015, Kajaani

Ohikulkijat löysivät yksinäisen nuken Kajaanin seminaarin pihalta. Oliko nukke unohtunut leikkien jälkeen vai päässyt epähuomiossa tipahtamaan matkasta? Nukkensa lähiaikoina kadottaneet henkilöt voivat käydä tiedustelemassa nukkea seminaarista.

110/1000: LankaFestiä juhlitaan aamuun asti

6.7.2015, Puolanka

Pienellä pikkupaikkakunnalla musiikkifestivaalin järjestämisessä on puolensa. Sen lisäksi, että asukkaat niin paikan päällä kuin naapurikylistäkin pääsevät nauttimaan paljon kaivattua kulttuuria, siitä pääsee myös nauttimaan esimerkiksi pääkaupunkiseutua pidempään. Puolangalla ei nimittäin meluhaittojen tai muiden säädösten takia tarvitse laittaa lappua luukulle ennen puoltayötä, vaan juhlat jatkuvat luvan kanssa aamu kolmeen.

109/1000: Puolangan LankaFest laajenee

6.7.2015, Puolanka

Puolangalla 10.-11.7 järjestettävä LankaFest-musiikkitapahtuma jatkaa laajenemistaan. Vuosi vuodelta suositumpi tapahtuma vaatii nyt ensi kertaa LankaFestin historiassa kaksi lavaa. Lavoille nousee yhteensä 12 bändiä. Soittamassa nähdään mm. Lost Society, Poisonblack sekä Kotipelto & Liimatainen.

LankaFest järjestetään nyt kuudetta kertaa. Musiikkitapahtuma aloitti paikallisen koulukeskuksen liikuntasalissa neljän paikallisen bändin voimin. Ensimmäistä kertaa LankaFestiä juhlittiin kaksipäiväisenä viime vuoden heinäkuussa.

108/1000: Sotkamon Jymy 2-0 voittoon Kiteen pallosta

5.7.2015, Sotkamo

107/1000: Jimi Heikkinen: pesäpallo on tapaturma-altis peli

5.7.2015, Sotkamo

Nopeita, räjähtäviä liikkeitä, hyppyjä, syöksyjä, liukuja, lyöntejä ja koppeja. Pesäpallossa revähdykset, sijoiltaanmenot, murtumat ja nyrjähdykset ovat tavallisimpia vammoja. Kuten kaikissa urheilulajeissa, myös pesäpallossa tärkein tapaturman ehkäisy tapahtuu jo ennen pelejä:

–Urheilijalla täytyy olla erinomainen peruskunto ja lihakset täytyy pitää lämpimänä. Pelaajan on oltava huippukunnossa, kertoo Jimi Heikkinen, Sotkamon Jymyn entinen pesäpalloilija.

106/1000: Jimi Heikkinen: he ovat Sotkamon Jymyn ja Kiteen Pallon komeimmat pelaajat

5.7.2015, Sotkamo

Kioskin tapaama entinen Sotkamon Jymyn pesäpalloilija Jimi Heikkinen paljasti, että pelaajien kesken arvuutellaan leikkimielisesti eri joukkueiden komeimpia pelaajia. Sotkamon Jymyn komeimman pelaajan tittelin saa Niko Korhonen ja Kiteen Pallosta Toni Laakso. Kriteerit komeudelle liittyvät itse peliin:

–Yhtenä kriteerinä esimerkiksi on, kuinka hyvin peliasu istuu pelaajalle, vitsailee Heikkinen.

Kioskin toimituksessa ja pesäpalloilijoiden keskuudessa tärkeimpänä kriteerinä pidetään tietenkin ammattitaitoa. Korhonen on pääsarjatasolla nelinkertainen Suomen mestari, ja Laakso löi menneenä lauantaina pituuslyönnin maailmanmestaruuskilpailuissa pisimmän lyönnin kantamalla 137,2 metriä.

105/1000: Kioski sai ammattiapua Superpesikseen

5.7.2015, Sotkamo

Kioskin kesäkiertueen toimitus oli seuraamassa Superpesiksen viime sunnuntain Sotkamo-Kitee peliä. Paikalle oli saapunut myös entinen Sotkamon Jymyn pesäpalloilija Jimi Heikkinen, joka bongasi toimituksen katsomosta. Pesäpallopeli oli ensimmäinen laatuaan toimittajillemme Aleksille ja Justukselle, joille Jimi kärsivällisesti selitti pelin koukeroita yhdessä toimituksen pesäpallokonkarin Even kanssa.

Jimi Heikkinen voitti urallaan yhteensä 5 kultaa, 3 hopeaa ja yhden pronssin. Heikkinen jätti ammattimaisen pesäpallon pelaamisen vuonna 2012 ja siirtyi sisältötuotantoyritys Tanssivien Susien “laumanjohtajaksi”.

104/1000: Superpesis aloitettiin Siionin virrellä 

5.7.2015, Sotkamo

Sunnuntaina pelattu Sotkamo-Kitee -Superperispeli alkoi epätavallisella tavalla. Pelin alussa nimittäin juhlistettiin myös alueella samaan aikaan vietettyjen Herättäjäjuhlien päätöstä. Tavallisemmin pelin alussa kuullaan yksi Kainuun tunnetuimmista maakuntalauluista Nälkämaan laulu.

Pelin avausheiton kävi heittämässä Piispa Jari Jolkkonen.

103/1000: Toni Laaksosta pituuslyönnin maailmanmestari

4.7.2015, Alajärvi

102/1000: Kainuun musiikkijuhlilla virkaintoiset turvamiehet

4.7.2015, Kajaani

Turvatarkastusjono Kainuun musiikkijuhlille kulki verkkaisesti, kun kaikki juhlimaan pyrkineet tarkastettiin poikkeuksellisen perusteellisesti. Mille tahansa yleisötapahtumalle tyypillisesti laukut avattiin ja taskut tyhjennettiin, mutta erään juhlavieraan mielestä osa turvamiehistä meni liiallisuuksiin:

–Tyhjensin taskuni sovitusti, ja minulla sattui olemaan mukana pieni purkkapaketti. Tarkastaja nappasi paketin ja kurkisti sisälle. En edes tiedä, mitä purkkapaketissa voisi yrittää salakuljettaa, ihmetteli lauantai-iltana juhlimaan pyrkinyt mies.

101/1000: Kainuun musiikkijuhlia juhlittiin mutavellissä

4.7.2015, Kajaani

Kainuun musiikkijuhlat muuttuivat mutapainiksi, kun koko viikonlopun kestänyt sade sai lavan edustan tulvimaan. Sadetakkeihin ja kumisaappaisiin sonnustautunut festivaaliväki ei kuitenkaan antanut sään häiritä, vaikka sade oli saattanut saada monen jäämään kotiin.

100/1000: Kioskin kesäkiertue saavutti 100 uutista!

​

3.7.2015, Kajaani

Kioskin kesäkiertue on saavuttanut ensimmäisen merkittävän virstanpylvään 1000 uutisen metsästyksessä. 100 uutista tuli täyteen myöhään perjantaina 3.7.2015. Hurja uutismäärä on tarkoitus ehtiä keräämään 31 lähetyspäivän aikana, mikä tarkoittaa lähes mahdottomalta tuntuvaa 33 uutisen päivätahtia. Kioskin kesäkiertueen toimitus on siis tällä hetkellä tavoitteesta 65 uutista jäljessä. Usko tehtävän toteutumiseen on kuitenkin kova:

–Ensimmäinen tavoite on saavutettu ja tästä se uutismylly vasta pyörähtää käyntiin, iloitsee Kioskin kesäkiertueen toimittaja Eve.

Kesäkiertueen kerättäväksi jää vielä 900 uutista. Auta Kioskia urakassa! Vinkkaa oman paikkakuntasi ainutlaatuisimmat tyypit ja mahtavimmat paikat. Vinkkaamaan pääset täältä. Voit vinkata myös Twitterissä ja Instagramissa @ylekioski #ylekioski

99/1000: Puolangan nuorisotyöntekijä: huumeet eivät ole löytäneet Puolankaan

3.7.2015, Puolanka

Puolangalla nuorisotyöntekijänä toimiva Sami Haapalainen kertoi Kioskille, että pieni, alle kolmen tuhannen asukkaan kunta on säästynyt monilta isompia paikkakuntia vaivaavilta nuorten ongelmilta. Haapalainen ei ole joutunut esimerkiksi juurikaan tekemisiin nuorten huumeidenkäytön kanssa.

–Täällä vallitsee pikkukaupungin idylli, kertoo Sami.

98/1000: Nuorilla vaikea työtilanne Puolangalla

3.7.2015, Puolanka

Pieni paikkakunta Puolanka on vaarassa menettää nuoret asukkaansa muihin, suurempiin kuntiin. Puolangan ainoa nuorisotyöntekijä Sami Haapalainen harmittelee, että nuorille ei juuri riitä tehtävää, vaan töitä on lähdettävä etsimään muualta.

97/1000: Pessimismipäivillä vierailijoita naapurikunnista asti

3.7.2015, Puolanka

Puolangan pessimismipäiviä juhlimaan oli saapunut pessimistejä Sotkamosta ja Ristijärveltä asti. Sotkamosta Puolangalle ajaa reilun tunnin ja 40 minuuttia, ja Ristijärveltä noin tunnin.

96/1000: Pessimismipäiviä juhlittiin tietenkin sateessa

3.7.2105, Puolanka

95/1000: Pessimismijuhla alkoi tietenkin myöhässä

3.7.2015, Puolanka

94/1000: Skeittiramppi edelleen murjottuna talven jäljiltä

​

3.7.2015, Puolanka

Puolangalla odotellaan vieläkin talvella runnotun skeittirampin korjausta. Paikalliset silminnäkijät kertoivat ruhjeen olleen lumiauran tekosia.

93/1000: Hepokönkäällä odotellaan turistien saapumista

3.7.2015, Puolanka

Turistisesonki on vasta aluillaan Hepokönkään luonnonsuojelualueella. Hepokönkään kahvilasta kerrotaan, että turisteja odotetaan runsain määrin heinäkuun aikana.

Yksi Hepokönkään tunnetuimmista nähtävyyksistä on 24 metriä korkea luonnonvarainen vesiputous.

92/1000: Voiko näin muka syödä tortillaa? Kioskin Aleksilla on epäkäytännöllinen tyyli - "Aina olen näin syönyt"

3.7.2015, Puolanka

​

91/1000: Mies voitti 250€ peliautomaatista Puolangalla

3.7.2015, Puolanka

Pelikone kuumeni myöhään iltapäivällä Puolangan S-marketissa, kun paikallinen mies voitti koneesta mojovan 250€ potin. Voitto kolisi laariin kahden euron kolikoina, joten pelikoneen voitokas kilinä jatkui useamman minuutin. Mies ei halunnut kommentoida onnekasta tapahtumaa, mutta vaikutti tyytyväiseltä saamaansa yllätysvoittoon.

90/1000: Kioskin toimittajat villiintyivät Pukista

​

3.7.20159, Rovaniemi

Joulukuume iski Kioskin toimitukseen Rovaniemellä. Joulupukin kanssa pitkään keskustelleet Eve ja Aleksi suorastaan tulvivat pukkiin liittyviä uutisia. Voiko Joulupukista toisaalta koskaan uutisoida liikaa? Kioskissa arvellaan, että ei.

89/1000: Joulupukki paljastaa: "käyn ongella ilman koukkua"

3.7.2015

Joulupukilla on erikoinen kalastusmetodi: ilman koukkua. Eläinrakas joulun isä kun ei kärsi satuttaa elämiä:

– En halua kaloille pahaa, selventää Joulupukki

88/1000: Joulupukki paljastaa: toteutan isojakin lahjatoiveita

3.7.2015, Rovaniemi

Toimittajamme Eve ja Aleksi kävivät jättämässä Joulupukille omat lahjatoiveensa. Erityisen kiltiksi itsensä tänä vuonna arvioinut Aleksi yllättyi iloisesti, kun asuntopyyntöön vastattiin myöntävästi. Kuinkahan tämä lahja paketoidaan?

87/1000: Joulupukki paljastaa: ensi jouluna joku saa ison yllätyksen

3.7.2015,Rovaniemi

Kioskin tapaama Joulupukki suostui paljastamaan, mitä ensi jouluna saattaa olla luvassa. Pukki ei suostunut kertomaan kohdetta, mutta lahjan kylläkin:

–täällä on auto jo joulua 2015 varten paketissa!

86/1000: Joulupukki paljastaa Kioskille: joulun 2015 valmistelut jo käynnissä!

3.7.2015, Rovaniemi

Kuten arvata saattaa, ei joulua saa aikaan yhdessä yössä. Pukin kesään ei siis kuulu pelkkää lomailua, vaan joulua valmistellaan pitkin vuotta. Kiltit Kioskin seuraajat voivat siis nukkua yönsä rauhassa: lahjoja on luvassa tulevanakin jouluna.

85/1000: Näin matkustat kissan kanssa -vinkit omistajilta!

Sylvi viihtyy kopissa Pikkusta täytyy vielä rauhoitella

3.7.2015, Helsinki-Rovaniemi juna

Kesälomasesongin ollessa kuumimmillaan harva tahtoo jäädä kotiin. Moni ottaa reissuun mukaan myös oman lemmikin. Junamatkalla Oulusta Pelloon matkusti yhtä aikaa peräti kolme kissaa. Kioski pyysi omistajilta vinkit matkakissan rauhoitteluun.

Roosa Hyvärisellä Ja Elina Hiltusella oli matkassa 10 vuotias Sylvi ja kaksivuotias Pikkunen:

–Pikkusella menee hetki aikaa, että se tottuu matkustamiseen. Junassa täytyy ensin antaa rauhassa nuuskia ja tutkia paikat, ja antaa naukua asia loppuun. Sitten kun se alkaa rauhoittua niin nappaan sen tähän syliin silitettäväksi, kertoo Elina.

–Sylvi taas on jo niin vanha, että se on reissannut paljon. Se tykkää loikoilla omassa kopissa. Paras vinkki onkin totuttaa kissaa matkustamiseen mahdollisimman paljon, jatkaa Elinan kanssa matkustanut Roosa.

Pitkiä matkoja Simppa-kissan kanssa matkustava Eeva Lassila vinkkaa, että matkaa varten voi varuilta hankkia pienen matka-kissanhiekkalaatikon.

84/1000: Simppa-kissaa hellittiin junamatkalla

3.7.2015, Helsinki-Rovaniemi juna

Eläinrakas konduktööri kävi rapsuttelemassa Simppa-kissaa useaan kertaan Helsinki-Rovaniemi junamatkan aikana. Kissan kanssa matkustanut Eeva Lassila kertoo, että konduktööri oli törmännyt eläinvaunussa aikaisemmin erikoiseen eläimeen:

–Eilen täällä eläinvaunussa oli matkustanut fretti. Kerran ihmettelin itsekin pitkään, kun näin kummallisen oloisen otuksen jonkun ihmisen olkapäällä. Sekin paljastui fretiksi.  

83/1000: Reissukissa Simppa on konkari junassa

​

3.7.2015, Helsinki-Rovaniemi juna

Seitsemänvuotias maatiaiskissa Simppa ei juuri junassa hötkyile. Kahdeksan tunnin junamatka Helsingistä Rovaniemelle koettelee kenen tahansa istumalihaksia, mutta junan penkillä rennosti loikoileva Simppa ei pistä matkaa pahakseen. Reitti on nimittäin tuttu:

–Simppaa viedään aika usein hoitoon äidille omien lomien ajaksi. Hän itse asiassa tykkää matkustamisesta, kun on niin seurankipeä kissa, kertoi matkaseuralaisena toimiva Eeva Lassila.

82/1000: Tohtori open tulee taas

3.7.2015, Rovaniemi

Frisbeegolfturnaus Tohtori open järjestetään 5-6.9. jo neljättä kertaa. Lempinimensä tapahtumalle lainannut Ngyuen Thanh Tri eli "Tohtori" kertoo, että turnauksesta saatavat tulot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Viime vuonna tulot ohjattiin kehitysvammaisten toiminnan tukemiseen. Tämän vuoden kohdetta ei ole vielä valittu.

81/1000: Hotellin magneettikortin kanssa ei enää tarvitse sählätä -Mentaalisavuke keksi ratkaisun!

3.7.2015, Rovaniemi

80/1000: Mentaalisavuke ihastui Lappiin!

3.7.2015, Rovaniemi

Kioskin toimittajanakin tunnettu videoblogaaja Mentaalisavuke on nauttinut olostaan Kioskin kesäkiertueella Lapissa. Mentaalisavuke eli “Aleksi” onkin hehkuttanut reissua suosituissa yhteisöpalveluissa, kuten Instagramissa ja Twitterissä. Asteikolla tuhannesta Millennium Falconiin, Kioskin toimitus arvelee Aleksin nauttineen reissusta ainakin Chewbaccaan.

79/1000: Joulupukille ei parane ryppyillä!

3.7.2015, Rovaniemi

Kioski sai harvinaisen tilaisuuden päästä tapaamaan itse Joulupukkia keskellä kukkeinta kesää. Joulun kiire ja stressi oli selvästi päässyt jo haihtumaan, sillä Joulupukki paljasti toimittajillemme itsestään aivan uusia puolia. Ei ihme, että pukki vieläkin jaksaa porskuttaa, sillä hän on hankkinut nuoruudessaan huippukunnon harrastamalla judoa!

– Minulla on judosta musta vyö, paljastaa Joulupukki myhäillen

78/1000: Hyttysiä satoi taivaalta

2.7.2015, Rovaniemi - Puolanka välillä

Kioskin kesäkiertue jatkoi torstaina iltapäivällä matkaansa Rovaniemeltä Puolankaan. Kesken matkaa matkustajat alkoivat ihmetellä, kun auton tuulilasia vasten kuului sateen ropinaa, mutta pisaroita ei näkynyt missään. Ropinan aiheuttajaksi paljastui ällöttävä syy: satojen hyttysten iskeytyminen tuulilasiin. 

77/1000: Häirikkö hidasti Nätti-Jussin kulkua

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemen katujunan Nätti-Jussin matkustajat joutuivat odottelemaan, kun humalainen mies pyrki kyytiin ilman lippua. Juna pääsi kuitenkin lopulta jatkamaan reittiään.

76/1000: Rovaniemen keskuskentän uusi katsomo avataan pian

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemen keskuskentän uusi katsomo avataan jo ensi viikolla. Keskuskentällä on jo 500 istumapaikkaa kattava katettu pääkatsomo, sekä puurunkoinen 90-luvulla rakennettu 800 istumapaikan takasuoran katsomo.

75/1000: Yksi jäätelömaku on ylitse muiden Rovaniemellä

2.7.2015, Rovaniemi

Jäätelökioskilla vastausta kesän hittijäätelöstä ei tarvitse kauan miettiä. Kauppias osaa kertoa, että kesäinen maku mango-meloni menee jäätelökioskilla kuin kuumille kiville.

74/1000: Luonnonmukaiset hiustrendit tulevat -takkutukka taas muotia?

2.7.2015, Rovaniemi

​

73/1000: Kaupungintalon vessoissa siniset valot

2.7.2015, Rovaniemi

Sinisiä valoja on normaalisti totuttu näkemään julkisten tilojen, kuten rautatie- ja linja-autoasemien vessoissa, mutta harvemmin kaupungintaloilla. Sinisiä valoja käytetään yleensä juuri julkisissa WC-tiloissa mm. vaikeuttamaan suonensisäisten huumeiden ottamista. Sinisten valojen tehokkuudesta kuitenkin kiistellään.

72/1000: Kaukolämpöputkien rakennus hidastaa liikennettä Hallituskadulla

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemen Hallituskadulla kannattaa kesän aikana varautua rakennustöiden aiheuttamaan ruuhkaan.

71/1000: Rovaniemellä osataan kekseliäs katutaide

​

2.7.2015, Rovaniemi

Muuten ikävän harmaita sähkölaatikoita koristamaan oli Rovaniemellä taiteiltu pirteän oranssi linja-auto matkustajineen. Kioski kiittää taiteilijoita katukuvan virkistämisestä!

70/1000: Rovaniemen kaupunginjohtajaa ei saa pikaisesti kiinni

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemen kaupunginjohtajaa ei niin vain astella tapaamaan, huomasivat toimittajamme Eve ja Aleksi aikaisemmin torstaina. Sihteerin kautta kaupunginjohtajaa tavoitellut parivaljakko sai tietää, että kaupunginjohtaja on paikalla, mutta tapaamiseen tarvitaan etukäteen sovittu ajanvaraus. Kioskin toimittajat jäivät tällä kertaa pikaisen aikataulun vuoksi ilman kaupunginjohtajan haastattelua.

69/1000: Frisbeegolf kaipaa naisharrastajia

2.7.2015, Rovaniemi

Kioskin Even ja Aleksin tapaama, frisbeegolfia Rovaniemellä pitkään harrastanut “Tohtori” Nguyen Thanh Tri kertoi Kioskille, että toivoisi naistenkin löytävän paremmin lajin pariin. Tohtori itse järjestää frisbeegolf-tapahtumia eri ryhmille, kuten naisille ja tytöille, koululaisille ja nuorille.

68/1000: Uusi frisbeegolf-seura Rovaniemelle

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemen toistaiseksi ainoan frisbeegolf-seuran Rolffarit ry:n lisäksi suunnitteilla on toinenkin seura. Suosiotaan huimasti kasvattaneen urheilulajin harrastajia ajatellen kaupunki on avannut viime vuosina useita frisbeegolfratoja. Rovaniemellä voi tällä hetkellä harrastaa frisbeegolfia viidellä eri radalla.

Frisbeegolfissa idea on samankaltainen tavallisen golfin kanssa. Mailan ja pallon sijasta käytetään frisbeetä, jolla yritetään osua radan varrella sijaitseviin maaleihin.

67/1000: Antti Tuisku bongattiin kalastamasta kuvausryhmän kanssa

 

#nofilter ei oo hellettä täällä mutta muuten on ihan hemmetin hienoa. #mertalähemmäskalaan #kemijoki #rovaniemi #kotikonnut

A photo posted by En Kommentoi-albumi julkaistu! (@antti_tuisku) on Jul 2, 2015 at 3:33am PDT

2.7.2015, Rovaniemi

Kotiseuduilleen Rovaniemelle vierailemaan palannut pop-laulaja Antti Tuisku ja kuvausryhmä nähtiin kalastamassa torstaiaamuna Koskenrannassa. Tuisku on mukana MTV3-kanavan Merta lähemmäs kalaan -ohjelmassa.

Artisti julkaisi aiemmin tänä vuonna kymmenennen studioalbuminsa En kommentoi, joka nousi heti ensimmäisellä listaviikollaan Suomen virallisen albumilistan ensimmäiselle sijalle. 

66/1000: Ounasvaaran kesäkelkkaradalla autiota

2.7.2015, Rovaniemi

Torstai ei ole Ounasvaaran kesäkelkkaradalla viikon kiireisin päivä:

– klo 12 emme nähneet yhtään kelkkailijaa, tai mitään muutakaan, kertoo Aleksi.

65/1000: Kioskin toimittajat huolissaan turvallisuudesta Lapissa

2.7.2015, Rovaniemi

Kioskin toimittajat ovat Lapin kiertueen aikana pistäneet merkille, ettei poliiseja tai poliisiautoja ole Lapissa juuri näkynyt. Kesäkiertueen vastaan on ajanut vain yksi poliisiauto. 

64/1000: Mopoilijat aiheuttivat vaaratilanteita kevyen liikenteen väylällä

2.7.2015, Rovaniemi

Jalankulkijat joutuivat väistelemään mopoilijoita Rovaniemellä kevyen liikenteen väylällä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden lisäksi väylä on sallittu myös mopoille, mutta osa kuljettajista huristeli menemään turhankin huimapäiseen tyyliin. Kioski kehottaa jokaista liikenteessä kulkijaa ottamaan kanssakulkijat huomioon.

63/1000: Huomiomerkki löytyi kaatuneena Rovaniemellä

​

2.7.2015, Rovaniemi

Huomiomerkki oli kaatunut pusikkoon Rovaniemellä. Vielä ei tiedetä, liittyykö kuvan keltainen pallo tapaukseen. Kioskin toimittajat eivät epäile rikosta.

62/1000: Huono alkukesän sää hiljensi Tivolin

2.7.2015, Rovaniemi

Vuoristorata ja pomppulinnat eivät riittäneet houkuttelemaan sään arkoja kävijöitä Suomen Tivoliin alkukesästä. Lämpötilat näyttävät kuitenkin alkavan kohota myös Lapissa, missä Tivoli jatkaa vielä kiertuettaan muutaman viikon ennen siirtymistään kohti etelää. Rovaniemellä Tivoliin ehtii maanantaihin 6.7. asti.

61/1000: Kesäsää houkutteli rovaniemeläiset uimaan

2.7.2105, Rovaniemi

Aurinko sai uskaliaimmat kokeilemaan veden lämpötilaa Rovaniemellä. Rohkeat vesipedot eivät välittäneet, vaikka ilman lämpötila on viime päivinä pysytellyt +20 lämpöasteen rajamailla ja veden lämpeämiseen on vielä aikaa.

60/1000: Kaupunkisuunnittelu meni pieleen - asukkaat äänestävät jaloillaan

​

2.7.2015, Rovaniemi

Rovaniemellä kaupunkilaiset eivät ole yhtä mieltä kaupungin kanssa kävelyteiden sijainnista. Asukkaat ovatkin itse ryhtyneet kaupunkisuunnittelijoiksi ja päättäneet tampata oman tien paremmin soveltuvalle paikalle.

59/1000: Rovaniemeläisen liikkeen muuttoilmoitus naurattaa - löydätkö kirjoitusvirheet?

2.7.2015, Rovaniemi

​

58/1000: Opiskelija junailee Helsingistä Rovaniemelle samaan hintaan kuin Kuopioon

1.7.2015, juna Helsinki-Rovaniemi

Opiskelija pääsee junalla lähes samaan hintaan Helsingistä Kuopioon, kuin yli puolet pidempikestoisen matkan päähän Rovaniemelle. Helsinki-Kuopio välille lippu kustantaa opiskelijalta noin 30€-35€, kun Rovaniemelle tarvitsee pulittaa vain muutaman euron enemmän. Täydellä hinnalla matkustavien aikuisten lipun hinnoissa taas saattaa olla muutaman kymmenen euron erotus.

Lippujen hinnat olivat voimassa 1.7.2015 VR:n nettipalvelussa.

57/1000: Mystinen sähköauton latauspiste ilmestynyt Lohinivalle

​

1.7.2015, Kittilä

Sähköautolla huristelevien on syytä pitää sähköautojen latauspisteet tarkasti mielessä, ettei vauhti hiivu ennen aikojaan. Sähköinen liikenne -sivustolla voikin latauspisteet tarkistaa kätevästi kartalta. Siksi Kioskin toimittajia ihmetytti Lohinivalle ilmestynyt latauspiste. Pistettä kun ei ole merkitty karttaan. Kartan mukaan lähimmät latauspisteet Kemistä pohjoiseen löytyvät Levin Hullu Poro -areenan lähettyviltä, jotka kartan mukaan olisivat myös Suomen pohjoisimmat latauspisteet. Latauspisteiden omistajia kehotetaan sivustolla ilmoittamaan omansa kartalle.

Kioskin kesäkiertue ei kulje sähköautoilla.

56/1000: Kaupan ilmoitustalulla vuokrataan aviomiehiä

1.7.2015, Lohiniva

Lohinivan kaupan ilmoitustaululla on tarjolla erikoinen palvelu: mahdollisuus vuokrata oma aviomies. Ihan kaikkiin aviomiehen velvollisuuksiin palveluja ei kuitenkaan ole tarjolla, sillä vuokra-aviomiehen tehtäviin kuuluvat lähinnä erilaiset kodin askareet. Aviomiespalvelu.fi -sivuston mukaan aviomiehen voi vuokrata mukaan myös vaikkapa eräretkelle. Sivustolla on tarjolla myös vuokravaimoja, jotka ovat erikoistuneet mm. lastenhoitoon, ruuanlaittoon ja kotijuhliin. Vuokramiehen tai -vaimon voi kirjata kotitalousvähennyksiin.

55/1000: Kittiläläiset ujoja pukeutujia

1.7.2015, Kittilä

Kioskin toimittajat jalkautuivat Kittilässä selvittämään, miten paikalliset säväyttävät pukeutumisellaan. Haastatteluun löydetty kittiläläinen kuitenkin yllätti toimittajat paljastamalla, että Kittilässä ei pukuhurjastella:

– Ei uskalleta, kertoi haastateltava.

54/1000: Tämä on kesäsesongin kuumin vaate Kittilässä!

Toimittaja Aleksi ihailee paikallista muotia​
Toimittaja Aleksi ihailee paikallista muotia​

1.7.2015, Kittilä

Paikallisessa vaatemuotiliikkeessä Kittilässä tiedetään kesän myyntivaltit:

– ne ovat värikkäät housut, selventää vaateliikkeen myyjä Tiina Uusiheimala.

53/1000: Moottorihurjastelua Kittilän keskustassa

1.7.2015, Kittilä

Mopopojat tai -tytöt olivat sutineet ajopeleillään hurjat jäljet kittiläläiselle asfalttitielle. Kioskin toimittaja Aleksi arveli jälkien olevan ainakin 200 metriä pitkät. Toimittaja Eve kuitenkin arvioi jäljet hiukan lyhyemmiksi:

– Ei ne kyllä ihan 200 metriä olleet, ehkä 100.

52/1000: Poromiehillä kuluu satoja tunteja mönkijän selässä

1.7.2015, Lohiniva

Kioski pääsi jututtamaan aitoa Lohinivan poromiestä. Yksi poromiehen tärkeistä apuvälineistä ja kulkuneuvoista on mönkijä. Vapaa-ajalla menopeli jätetään kuitenkin mieluusti talliin:

 – Ajelen niin paljon työkseni, ettei harrastuksena huvita, kertoi Kioskin tapaama poromies.

51/1000: Kittiläläisestä kahvilasta löytyy legendaarinen Rock-Ola -jukeboksi

1.7.2015, Kittilä

50/1000: Kittilän rautakauppa käyttää Disney-fonttia

​

1.7.2015, Kittilä

Kittilän rautakaupan fontti herätti Kioskin toimittajien huomion. Isoissa, koko seinän mitalle levitetyissä tervetulo- ja mainosjulisteissa on käytetty monelle aivan muusta yhteydestä tuttua tekstityyliä. Enemmän lapsuuden lempisaduista kuin Kittilän rautakaupasta muistuttava Disney-tyyli herätti sekä ihastusta että kysymyksiä: pyrkiikö kauppias vetoamaan tulevaisuuden asiakasryhmiin jo nyt, vai onko fontin tarkoitus pehmentää rautakaupan imagoa? Mitkä ovat fontin tekijänoikeudet? Toimittajat eivät tavoittaneet asianomaisia paikalta selventämään asiaa.

Rautakaupan sekä Disney-elokuvien logon yhteydessä käytettävän fontin nimi on Waltograph.

49/1000: Penkki keskellä parkkipaikkaa

​

1.7.2015, Kittilä 

Kittilän Kello- ja korukamari -liikkeen vieressä sijaitsevan parkkipaikan keskelle on asetettu penkki. Kummallisesta sijoituspaikasta huolimatta penkki kelpasi Kioskin toimittajalle Aleksille, joka kävi penkillä keräämässä puhtia päivän uutismetsästykseen.

48/1000: Kittilän pankki kesäremontissa

1.7.2015

Kesäremonteilta ei olla vältytty Kittilässäkään, missä pankki on päätynyt remonttimiesten vasaran alle. Pauke ja poraus kuitenkin palkitaan, kun kittiläläiset pääsevät syksyllä uusittuun, entistä parempaan pankkiin. 

47/1000: Kalervo Palsan työt eivät rajoitu paperille

1.7.2015, Kittilä

Palsa-museossa taiteilija Kalervo Palsan ateljeemökki Getsemane tarjoilee taidetta monessa muodossa. Taiteilijan kätten jälkiä voi nimittäin ihastella vaikka suoraan ateljeen seiniltä, joille Palsa on maalannut osan tuotantoaan.

46/1000: Palsa-museossa kävijämäärä pysynyt vakiona

1.7.2015, Kittilä

Kesäkuun alusta syyskuun loppuun ovensa auki pitävä suosittu Palsa-museo ei ole kärsinyt kävijäkadosta. Taiteilija Kalervo Palsan kotitalo ja ateljeemökki on houkutellut kävijöitä avajaisistaan kesäkuusta 2013 lähtien. Palsan työt aiheuttivat aikanaan arvostelua niiden pornografisen luonteen vuoksi, mutta ne jaksavat vielä kiinnostaa mahdollisesti entisaikoja avarakatseisempia nykypäivän museokävijöitä.

45/1000: Taiteilija Kalervo Palsan lapsuus kiinnostaa 

1.7.2015, Kittilä

44/1000: Kittilässä liikehuoneisto rapistuu

1.7.2015, Kittilä

 

43/1000: Mainosteline tuhottu, pyöräilijät vailla pysäköintipaikkaa?

​

1.7.2015, Kittilä

​Haasteellisesti sijoitetut pyörätelineet sekä päälle asetettu parhaat päivänsä nähnyt mainoskehikko hankaloittavat pyörän parkkeerausta.​​

42/1000: Kittilän Laatukoneessa yksi kesätavara ylitse muiden

1.7.2015, Kittilä

Myymälästä tavoitettu Marianne Ajosäärelä paljasti kesän 2015 hittituotteen:

– Teräketjut moottorisahoihin.

41/1000: Kittilän perinteiset kesämarkkinat alkavat

1.7.2015, Kittilä

Kittilässä on odotettavissa kuhinaa torstaista lähtien, kun perinteiset kesämarkkinat pyörähtävät käyntiin. Nykyään viisipäiväistä tapahtumaa on vietetty Kittilässä jo 1600-luvulta lähtien, jolloin elintarvikkeiden ja käyttötavaroiden kauppaamisen ohella saatettiin pistää välillä tanssiksikin. Viime vuosina markkinakävijöille on ollut tarjolla myös nykyaikaan päivitettyä ohjelmaa, kuten elämyspuisto ja benji-hyppyä, kertoo Kittilän markkinoiden tapahtumasivu. 

40/1000: Kittilässä huomioidaan jalankulkijat

​

1.7.2015

Ystävällinen autokuski käyttäytyi esimerkillisesti Kittilässä iltapäivällä antaessaan tietä jalankulkijalle. Kuski odotti rauhallisesti, kun keski-ikäinen mies ylitti tien turvallisesti. Kuski ja mies ehtivät jatkaa matkaa ennen kuin toimittajamme pääsivät kohtauspaikalle.

39/1000: Kittilässä ei kiinnitetä huomiota liikennemerkkeihin

1.7.2015 Kittilä

Kuvan kuski ei tästä pysäköintikiellosta piitannut.​
Kuvan kuski ei tästä pysäköintikiellosta piitannut.​

38/1000: Levillä vielä lunta

30.6.2015, Levi

​Vieläkö joku ehtii pyöräyttää kesän viimeisen lumiukon?​
​Vieläkö joku ehtii pyöräyttää kesän viimeisen lumiukon?​

37/1000: PT-Peippo raskaana

30.6.2015, Levi

Levin tunnetuin personal trainer Laura Peippo odottaa perheenlisäystä. Kioskin kesäkiertue toivottaa onnellista odotusta!

36/1000: Vahaa penkissä - Onko Levillä pulaa suksien vahauspaikoista?

​

30.6.2015, Levi

Puiston penkin tahmainen reuna voisi antaa osviittaa siitä, että suksien vahauspaikoista saattaisi olla Levillä hieman pulaa. Emme tavoittaneet ketään kommentoimaan asiaa.

35/1000: Liftarikin voi kieltäytyä kyydistä

29.6.2015, Äkäslompolo

Tienvarressa oleva liftari joutuu usein odottelemaan kyytiä pitkiäkin aikoja, silloin ei voi olla kovin nirso kyytien suhteen. Mutta joskus kuitenkin liftarikin voi ja jopa pitää kieltäytyä kyydistä. Kioskin kyytiin nappaaman Iinan tapana on kieltäytyä kyydistä kuitenkin kohteliaasti.

– Sanon usein vaan, että ei kiitos ja laitan oven kiinni.

34/1000: Laskukausi venähti pitkäksi? - Katso kuva!

30.6.2015, Levi

​

33/1000: Kyllästyttääkö loska? Pakene Kittilään

29.6.2015, Kittilä

Mikäli etelän loskaiset ja märät talvet alkavat kyllästyttää, voit tehdä kuten Kittiläläisen Joken perhe. Jokke muutti perheineen Porista Kittilään neljä vuotta sitten ja kertoi, että sinne on hyvä paeta etelän kurjia talvia.

32/1000: Laaja tietyömaa hidastaa liikennettä valtatiellä 80

29.6.2015, Valtatie 80 Ivalosta Sodankylään

Kesäisin tielläliikkujia kiusaa hyvin useilla paikkakunnilla tehtävät tietyöt. Näin myös valtatiellä 80 Ivalosta hieman etelään. Toimittajamme Justus Laitisen mukaan Mikkolan kohdalla liikennettä hidastaa laaja tietyö.

31/1000: Kittilä kiehtoo nuoria

29.6.2015, Kittilä

Pienimmistä kylistä muuttovirta yleensä on mollivoittoinen, mutta Kittilässä kyllä löytyy nuoriakin, jotka paikkakunnalle haluavat jäädä. Jokke opiskelee parhaillaan ammattikoulussa ja aikoo valmistuttuaan jäädä Kittilään. 

30/1000: Leviä rakennetaan kesälläkin - Katso kuva!

​

29.6.2015, Levi

Talvilomakohteita rakennetaan kiivaimmin juuri kesäisin. Emme tavoittaneet työmiehiä kommentoimaan suunnitelmia.

29/1000: Talvilomakohde Levi kiinnostaa myös kesällä

29.6.2015, Levi

Talvilomakohteet kiinnostavat ihmisiä myös kesällä. Kesän kunnolla käynnistyessä ja lomakauden alkaessa Levillekin saapuu turisteja pakoon kapungin sykettä. Turistit hakevat täältä rentoutumista ja erityisesti keskiyön aurinkoa.

28/1000: "Helsinkiläinen hukassa Lapin metsissä"

29.6.2015, Ylläsjärvi

Ylläsjärveläisen eräoppaan Elinan mukaan moni etelä-suomalainen on Lapin metsissä aivan hukassa.

– Olisin itse aivan yhtä hukassa Helsingissä, kertoo Elina

27/1000: Eräopas Elina: Moni suomalainen meloo Lapissa ensimmäistä kertaa

29.6.2015, Ylläsjärvi

Melonta on yksi suosituimpia Lapin kävijöiden ajanvietteitä ja eräoppaan kokemuksen mukaan usea suomalainen kokeileekin sitä ensimmäisen kerran juuri pohjoisessa.

26/1000: Eräopas Elina: Lapinhulluus iskee helposti

29.6.2015, Ylläsjärvi

Hulluus Lappiin on tarttuvaa ja leimahtavaa sorttia. Lieksasta Lappiin muuttanut Elina kertoo, että Lappi kolahti häneen heti. Elinan mukaan ilmiö on hyvin yleinen Lappiin tulevien eteläsuomalaisten keskuudessa.

25/1000: Kesä autioittaa Levin hiihtokeskuksen

29.6.2015, Levi

Kesäkuun viimeisinä päivinä Levin hiihtokeskuksessa vallitsee aavemainen tunnelma. Turistien kevätkausi on ohi ja kesäkausi kerää vielä vauhtia. Sää on kuitenkin mitä mainioin ja kesä kukkeimmillaan.

24/1000: Jalmari-poro ollut kateissa jo viikon

29.6.2015, Ylläsjärvi

23/1000: Pohjois-Suomessa vielä katvealueita mobiililaitteiden internet-yhteyksissä

28.6.2015, Tien päällä jossain päin Äkäslompoloa

Etäisimmillä alueilla Pohjois-Suomea on vielä alueita, joilla 3G ja 4G -yhteydet eivät toimi. Pääsääntöisin yhteydet toimivat, mutta matkallaan pitkin Lappia, toimittajamme ovat huomanneet paikoittain puutteita yhteyksissä.

22/1000: Etelä-Lapin kylät ohittaa 1,2 sekunnissa

28.6.2015, Sodankylä

Etelä-Lapissa pienen kylän keskustan ohittaa normaalia ajovauhtia ajavalla autolla n. 1,2 sekunnissa. Tämä todettiin mittaamalla kylien läpiajoaikoja matkalla Leviltä Ivaloon.

21/1000: Juorut kiertävät Lapissa nopeasti

28.6.2015, Äkäslompolo

Äkäslompololaisen Tinjan mukaan useasti kylällä tiedetään asukkaiden elämäntapahtumat ja asiat ennen kuin kyseiset henkilöt itse. Verkostoituminen ja