Rakelin kuplassa

26.04.2016

Miksi pojat eivät lue ja mitä sille voisi tehdä? Pojatkin lukee -kampanjan Mikko Toiviainen ja kirjailija Juha Itkonen pohtivat asiaa Rakelin kuplassa.

Nuoret lukevat vähemmän kirjoja ja erityisesti tämä koskettaa nuoria poikia. Heikoista lukijoista neljä viidestä on poikia.

Suomessa joka kahdeksas peruskoulun loppuvaiheessa oleva poika ei osaa lukea tasolla, joka mahdollistaisi jatko-opinnot.

Koska lukeminen lisää mahdollisuuksia parempaan elämään, Rakelin kuplassa pohditaan, miten lukemisesta voisi tehdä houkuttelevampaa.

Poikien lukemista kannustavan Pojatkin lukee -kampanjan isä Mikko "Kalenterikarju" Toiviainen yrittää tavoittaa poikia somessa. Kirjailija Juha Itkonen kohtaa asian myös arjessaan poikien isänä.

LUKUSUOSITUKSIA POJILLE

Jos ei ole tarttunut kirjoihin, voi itselle sopivan romaanin löytäminen olla vaikeaa. Tästä ensiapua.

Mikko "Kalenterikarju" Toiviaisen suositukset:

ANDERS JACOBSSON & SÖREN OLSSON: Bertin päiväkirjat

1980-luvulla kirjoitettu ja vuonna 1992 suomennettu Bertin päiväkirjat on klassikko. Ihastumisista, nuoruudesta ja kasvukivuista kertova kirja naurattaa edelleen.

HOLLY BLACK & CASSANDRA CLARE: Rautakoe

Varjojen kaupungit -kirjoistaan tunnettu Cassandra Clare ja Spiderwickin kronikat kirjoittanut Holly Black yhdistävät voimansa Magisterium-sarjassa, jossa seurataan Callum Huntin matkaa tavallisesta teinipojasta maagiksi. Rautakoe on kuin yhdistelmä Artemis Fowlia ja Harry Potteria.

JOËL DICKER: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

800-sivuinen mutta helppolukuinen kirja, joka on yhtä aikaa kirjailijaromaani, rakkaustarina ja murhamysteeri. Pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun.

Juha Itkosen suositukset:

ASTRID LINDGREN: Mio Poikani Mio

Lindgreniltä voisi suositella useaakin teosta, mutta tämä seikkailullisuudessaan ehkä pojille paras.

VEERA SALMI: Puluboin ja Ponin kirja

Kirjasarja tästä kaksikosta on riemukasta luettavaa sekä ala-asteikäisille pojille että heidän vanhemmilleen. Villi Puluboi on hahmo, johon pojat voivat samaistua.

JEFF KINNEY: Neropatin päiväkirja -kirjasarja

Tiedän tästä sarjasta vain sen, että nyt 11-vuotias vanhempi poikani on ahminut näitä kirjoja. Jotain onnistunutta niissä siis on.

KATSO KOKO JAKSO

Rakelin kuplassa tiistaina 26.04 Yle TV2 ja Yle Areena klo 19.30. Uusinta tiistaina klo 23.50 ja keskiviikkona klo 13.40.

Keskustele aiheesta Twitterissä tunnisteella #ylekioski.

Yle TV2 arkisin 19.30—20.00