Zuckerbergin Internet.org toimii jo viidessä maassa – mistä mahtihankkeessa on kyse?
Keväällä 2013 Mark Zuckerberg esitteli maailmalle Internet.org -hankkeen. Hankkeen tavoite on "tuoda internet maailman kaikille ihmisille", kun nyt n. yhdellä kolmasosalla ihmisistä on käytettävissään verkkoyhteys. Hanke on nyt edennyt Kolumbiaan, Keniaan, Tansaniaan, Sambiaan ja Ghanaan. Ghanassa Internet.orgin palvelut avattiin tässä kuussa.
KUKA?
Internet.orgin isä on Zuckerberg itse, ja hänen kauttaan Facebook. Perustajajäseninä ovat mukana Nokia, Ericsson, Samsung, Opera Software, MediaTek ja Qualcomm.
MITÄ?
Hankkeella on muutamia päätavoitteita. Internetiin pääsemisen hinta täytyy saada alas niin, että mobiililaitteet ja liittymät ovat edullisempia kuluttajille. Näin myös kehittyvien maiden kansalaisilla olisi varaa laitteisiin ja niiden myötä internetiin. Avainasemassa tässä ovat paikallisesti toimivat teleoperaattorit. Tällä hetkellä Internet.org tekee yhteistyötä esimerkiksi intialaisen Airtelin kanssa. Yhteistyösopimuksia Internet.orgilla on vajaan 200 verkkoyrityksen kanssa.
Internet.org pyrkii myös kehittämään keinoja datan käytön tehostamiseen. Perustajajäsenet kehittävät työkaluja ja sovelluksia, jotka toimivat myös hitaammilla nettiyhteyksillä. Kehittyvissä maissa ongelmana on infrastruktuurin puute: esimerkiksi palvelukeskuksia on vähän eikä maan alla juokse valokaapelia, kuten esimerkiksi Suomessa.
MITEN?
Hankeen nimissä on käynnistetty useita paikallistason projekteja. SocialEDU -pilottiprojektissa Nokia, Facebook, Airtel, verkko-opiskelualusta edX ja Ruandan hallitus tekevät yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Käytännössä Nokia tarjoaa opiskelijoille "edullisia" puhelimia, Airtel tarjoaa nettiyhteydet ja opiskeluun käytetään Facebookin ja edX:n kehittämää opiskelualustaa.
Intiassa Unilever ja Internet.org tekevät yhdessä tutkimusta siitä, miten verkkoyhteydet saataisiin rakennettua kattavasti koko Intiaan. Ericssonin kanssa Internet.org on perustanut "innovaatiolaboratorion" Piilakson kupeeseen Menlo Parkkiin. Siellä on tarkoitus kehittää ja testata sovelluksia, jotta ne toimisivat paremmin heikoilla verkkoyhteyksillä.
Hankkeella on myös sen nimeä kantava sovellus. Sovelluksen kautta pääsee käsiksi verkon peruspaveluihin sielläkin, missä verkkoyhteydet ovat huonot. Sovelluksen kautta käyttäjältä ei kerätä erikseen data roaming eli verkkovierailumaksuja. Esimerkiksi Sambiassa sovelluksella pääsee AccuWeather-sääpalveluun, Wikipediaan, Googleen, tietyille terveys- ja työnhakusivustoille sekä valituille paikallisille uutissivustoille, ja tietysti Facebookiin.
Sovellus toimii Android-puhelimissa Sambiassa, Ghanassa ja Keniassa Airtel-operaattorin asiakkailla ja Kolumbiassa ja Tansaniassa Tigo-operaattorin asiakkailla.
MIKSI?
Mark Zuckerbergin omin sanoin internet.org on humanitaarinen hanke, jonka avulla myös kehittyvien maiden kansalaiset mm. "saavat päättää millaisen hallituksen haluavat, saavat yhteyden terveydenhuoltoon ensimmäistä kertaa elämässään ja pystyvät kommunikoimaan kaukanakin asuvien sukulaistensa kanssa."
Kriitikoiden mielestä hankkeessa on kyse aivan muusta. Kun sosiaalisten medioiden (kuten Facebookin) kasvu kehittyneissä maissa eli täällä meillä on saavuttamassa lakipisteensä, kasvua ja lisää käyttäjiä on haettava muualta. Internet.orgin avulla Facebook tuo siis esimerkiksi tansanialaisille ja kenialaisille entistä helpomman pääsyn verkkoon, mutta saa myös helposti itselleen lisää aktiivisia käyttäjiä. Lisää käyttäjiä tarkoittaa Facebookille myös lisää rahaa. Myös muut Internet.orgin perustajajäsenistä ja mukana olevista toimijoista hyötyvät pitkällä aikavälillä siitä, että verkossa on entistä enemmän ihmisiä.
Internet.org on saanut kritiikkiä myös siitä, että helpoin tapa parantaa kehittyvien maiden kansalaisten pääsyä internettiin olisi rakentaa sinne verkkoinfrastruktuuria. Investointeja verkkoinfrastruktuuriin ei ole kuitenkaan vielä liiemmin hankkeen tiimoilta tehty.
Lue lisää: Internet.org, Yle Uutiset