Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ne yhteen soppii – ainakin ministerin mielestä

Krista Kiuru (sd.) aikoo selvittää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistymismahdollisuuksia vielä tämän kevään aikana.​
Krista Kiuru (sd.) aikoo selvittää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistymismahdollisuuksia vielä tämän kevään aikana.​

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) aikoo selvittää, voitaisiinko yliopistot ja ammattikorkeakoulut yhdistää. Ministeri kertoo asiasta Helsingin Sanomissa.

– Teetän vielä tällä hallituskaudella selvityksen eri malleista, joilla yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintoja voisi yhdistää. Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pohditaan, mikä on niistä paras, Kiuru sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kiurun lausunto perustuu Tutkimus- ja innovaationeuvoston tekemään asiakirjaan. Asiakirjassa visioidaan monia uudistuksia Suomen korkeakoulukenttään: ammattikorkeakoulut ja yliopistot tulee vapauttaa niitä erillään pitävästä lainsäädännöstä, liian pienet opetus- ja tutkimusyksiköt lopetetaan tai kootaan yhteen yliopistoon, tutkijoiden määrää kouluissa vähennetään, tutkijoita kannustetaan väliaikaiseen yrittäjyyteen, koulujen tulee tehdä entistä enemmän tutkimusyhteistyötä teollisuuden ja elinkeinoelämän kanssa ja lukukausimaksuja tulee saada kerätä entistä vapaammin.

Opiskelijat harmissaan

Ministeri Kiurun mukaan tavoitteena on helpottaa koulujen profiloitumista ja koulutuksen laadun parantaminen samalla, kun saataisiin säästöjä esimerkiksi hallintokulujen vähenemisestä. Uutista ei kuitenkaan otettu ilolla vastaan opiskelijajärjestöissä SAMOKissa ja SYL:ssa.

– Ammattikorkeakoululain uudistuksen muste on hädin tuskin kuivunut. Nyt pitäisi odottaa uudistuksien vaikutuksia ennen seuraavaan selvitykseen lähtemistä, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Joonas Peltonen.

Järjestöt kertovat yhteisessä tiedotteessaan olevansa harmissaan neuvoston ehdotuksesta ja ministerin aikeista. Järjestöjen mielestä vaikuttaa siltä, että raportin ja esityksien lähtökohtana on leikkaaminen, ei korkeakoulujärjestelmän laadun parantaminen.

– Korkeakoulujärjestelmää tulee kehittää osaamisen ja laadun ehdoilla. Pelkästään seinien ja prosessien uudelleen miettiminen vie resursseja ja huomiota tältä, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jari Järvenpää.

Somessa teilaus

Myös sosiaalisessa mediassa aihe on puhuttanut nuoria aikuisia ja muita koulujärjestelmästä kiinnostuneita:

Mikä neuvosto?

Tutkimus- ja innovaationeuvosto on valtioneuvoston asettama neuvoa-antava elin. Se ei itse tee suoranaisia päätöksiä eikä sitovia ehdotuksia, vaan valmistelee tiede-, teknologia- ja innovaatiopolitiikkaan liittyviä ehdotuksia. Neuvoston näkemyksiä ei kuitenkaan voi ohittaa, vaan valmistelevien virkamiesten täytyy ottaa sen näkemykset huomioon tulevaisuudessa.

Neuvostossa istuu nimekkäitä hallituspoliitikkoja: pääministeri Alexander Stubb (kok), opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd), elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok), valtiovarainministeri Antti Rinne (sd), puolustusministeri Carl Haglund (r), peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd) istuvat kaikki neuvostossa. Lisäksi ryhmään kuuluu vielä tieteen ja elinkeinoelämän asiantuntijoita.