WWF: Kaakkois-Aasiassa on tiikerikriisi

Hyviä uutisia Bhutanista: tiikereiden määrä on kasvanut. Huonoja uutisia Bhutanista: tiikereitä on Bhutanissa vain 103.

Vaikka Bhutan on pyhittänyt yhden kansallispuistoistaan lumimies Jetin suojeluun, on tiikereiden suojelu olematonta. Jetin olemassaolo on kiistanalainen, mutta tämän apinaa tai karhua muistuttavan olennon väitetään asuvan Himalajan vuoristossa, ehkä juuri Bhutanissa, kuka tietää?

Maailman luonnonsuojelujärjestön WWF:n mukaan tiikereiden määrä Bhutanissa on kuitenkin kasvanut melkein 30 yksilöllä. Tuoretta kartoitusta pidetään hyvin luotettavana. Se on laatuaan ensimmäinen Bhutanissa.

Bhutan Intian ja Kiinan kainalossa

Bhutan on pikkuruinen valtio Himalajan vuoristoisella alueella, vain 38 000 km2 suuruinen pinta-alaltaan. Maailmassa ei ole mitään toista paikkaa, jossa lumileopardi ja tiikeri asustelisivat rinnan. Myös uhanalainen aasiannorsu elää Bhutanissa. 

Bhutanin eristyneisyyttä kuvaa hyvin, että tv-lähetykset sallittiin vasta vuonna 1998, jalkapallon MM-kisojen takia. Vaikeakulkuisessa maastossa korkeimmat vuorenhuiput kohoavat yli seitsemään kilometriin. Bhutanin pääkaupunki Thimpu lepää vuorten sylissä, eikä pilvenpiirtäjiä näy.

 

#Thimphu #Bhutan #Buddhism #Peace #Beautiful #From #BuddhaPoint

A photo posted by Dev Soni (@devsoni007) on Jul 25, 2015 at 11:40pm PDT

Mutta takaisin tiikereihin

Laskennat Intiassa, Venäjällä ja Nepalissa kertovat maiden tiikerien määrän kasvaneen. Näistä maista eniten tiikereitä on Intiassa, 2 226 yksilöä. Vielä viisi vuotta sitten tiikereitä arvioitiin olevan Intiassa noin 1 700.

Tiikerivaltioilla tavoite tuplata tiikerien määrä vuoteen 2022 mennessä 

Maailmassa elää vapaana ja villinä vain 3 200 tiikeriä. Määrän kaksinkertaistaminen seuraavien seitsemän vuoden aikana voi olla vaikeaa salametsästyksen ja eläimille luontaisten elinalueiden katoamisen takia. Ihmisen tarve saada viljelyalueita sekä poltto- ja rakennuspuuta on suuri, minkä takia tiikerien asuinalueita katoaa. 

 

A photo posted by Steve Winter (@stevewinterphoto) on Apr 28, 2015 at 8:10am PDT

Bhutan juhlii tuloksiaan yhdessä Nepalin, Intian, Venäjän ja Bangladeshin kanssa, jotka ovat myös laskeneet tiikeriensä määrän tänä vuonna. Kartoituksen tekeminen on tärkeää, kun tiikerivaltiot pyrkivät kaksinkertaistamaan tiikerien määrän vuoteen 2022 mennessä. Monet Kaakkois-Aasian maat eivät kuitenkaan ole vielä edes aloittaneet tiikereiden määrän kartoitusta.

 

A photo posted by Steve Winter (@stevewinterphoto) on Jan 20, 2015 at 9:24am PST

"Kaakkois-Aasiassa on menossa tiikerikriisi", kuvailee WWF. Kambodžassa, Vietnamissa ja Laosissa ei uskota olevan yhtään lisääntyvää tiikerikantaa. Indonesian, Thaimaan ja Myanmarin tiikerien lukumäärää ei tiedetä, WWF sanoo.

Tiikerikartoitus on tehty osassa tiikerivaltioita (Kuva: WWF)

Tiikerikanta on suorastaan romahtanut viimeksi kuluneiden 100 vuoden aikana. Sata vuotta sitten tiikereitä tallusteli vapaana arviolta 100 000. Kanta on pienentynyt tänä aikana 97 prosenttia.

Samaan aikaan Afrikassa...

Salametsästäjät ovat tappaneet kenialaisessa Tsavon kansallispuistossa viiden norsun lauman. Laumassa oli naarasnorsu ja sen neljä jälkeläistä, kaikilta oli viety syöksyhampaat. Aasian mustan pörssin markkinoilla syöksyhampaat ovat haluttuja ja arvokkaita. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen Washington Post.

Kerroimme hiljattain maailmaa kuohuttaneesta salametsästystapauksesta Afrikassa. Yhdysvaltalainen hammaslääkäri tappoi turistireissullaan 13-vuotiaan hyvin tunnetun ja rakastetun Cecil-leijonan. Jutun taustoineen löydät täältä.

P.S. Täältä puolestaan löydät Kioskin jutun salametsästyksestä Afrikassa. Tiesitkö että esimerkiksi suippohuulisarvikuonoja on jäljellä 5 000 yksilöä? Ja että yhden suippohuulisarvikuonon hinta on 330 000 euroa?

P.P.S. Tässä jutussa taasen kerrotaan, että juuri tätä lajia valkoista sarvikuonoa on olemassa enää neljä yksilöä. Lajin ainoaa urosta vartioivat aseistetut miehet salametsästäjien varalta