Viisi syytä Putinin suosioon Venäjällä
Putinin kannatuslukemat ovat katossa: valtiollisen VTsIOM-tutkimuslaitoksen tekemän kyselyn mukaan Putinin kannatus on noussut 88 prosenttiin, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin hänen ollessaan presidenttinä. Myös Levada-instituutti mittasi Putinille saman 88 % kannatuksen joulukuussa.
Mistä Putinin vankkumaton suosio johtuu?
Ja voiko näihin kannatuslukemiin luottaa?
Kysyimme Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron arvioita Putinin suosion syiksi. Tässä viiden kärki:
- Juopon ja sairaan Jeltsinin jälkeen Putin tuntui pelastajalta. Sekavan Jeltsinin kauden jälkeen Putin onnistui palauttamaan maahan tavallisen arjen. Venäläisille on syntynyt luottamus siihen, että suuria vallankumouksia ei tapahdu ja palkat ja eläkkeet maksetaan ajoissa.
- Elintaso on noussut. Putinin kaudella elintaso on noussut. Venäjälle on syntynyt vauras keskiluokka, jolla on varaa ostaa kunnon auto ja matkustella. Alemmallakin keskiluokalla on varaa matkustaa Lappeenrantaan ostoksille.
- Putin karkotti oligarkit. Putinin ansioksi lasketaan se, että vihatut oligarkit siivottiin syrjään politiikasta. Putin teki oligarkkien kanssa sopimuksen, että heidän rahoihinsa ei puututa, jos he pysyvät poissa politiikasta. Oligarkkien Venäjällä ei ollut yhtä yhtenäistä lakia vaan paikalliset “pikkukeisarit” pelasivat omilla säännöillään. Putinin kaudella hallinto keskitettiin, jolloin siitä tuli myös ennustettavampi ja maasta aiempaa houkuttelevampi bisnesympäristö.
- Putin on vahva johtaja. Putin nähdään vahvana ja karismaattisena johtajana. Vahvaa johtajaa arvostetaan erityisesti silloin, kun maa on sodassa tai muussa kriisissä. Ukrainan kriisi on yhdistänyt venäläiset vielä aiempaa tiiviimmin samaan rintamaan Putinin taakse. Krimin kaappaamista venäläiset pitävät osoituksena johtajansa vahvuudesta ja siitä, että Venäjä on palannut maailmannäyttämölle suurvaltana.
- Ei ole parempaakaan. Venäjällä suhde valtaapitävien ja kansan välillä on hyvin erilainen kuin meillä. Venäjällä on paljon enemmän epäluuloisuutta valtaa ja valtiota kohtaan. Siksi on ehkä harhaanjohtavaa sanoa, että Putinista pidetään, mutta häntä kannatetaan ja hänet mielletään parhaaksi johtajaksi mitä tarjolla on.
Markku Kangaspuro pitää mielipidemittauksia Putinin kannatuksesta kohtuullisen luotettavina.
– Vaikka niissä olisikin vähän ylimääräistä, jopa 20 prosenttiyksikköä, silti tulos olisi hurja, yli 65 prosentin kannatus, sanoo Kangaspuro.
Se kuinka paljon esimerkiksi venäläisten elintason noususta tai maan vakauttamisesta todellisuudessa on Putinin ansiota, ei vaikuta kannatukseen. Venäläiset laskevat kuitenkin kaikki Putinin kauden kehitykset hänen hyödykseen.
Myös kritiikki kasvanut
Vaikka Putinin kannatus on näin vankka, on Kangaspuron mukaan myös kritiikki Putinia kohtaan lisääntynyt.
– Kriittisyys Putinia kohtaan sosiaalisessa mediassa ja suurissa kaupungeissa on ihan selvästi kasvanut. Siihen on varmasti monta syytä, joista yksi on se, että Putin on ollut jo niin pitkään vallassa, arvio Kangaspuro.
Venäläiset arvostelevat myös Putinin Yhtenäinen Venäjä -puoluetta siitä, että se kohtelee kansaa epäoikeudenmukaisesti ja pitää huolta vain jäseniensä eduista.
– Myös tapa, jolla Putin ja Medvedev vaihtoivat paikkaa raivostutti ne fiksut, ajattelevat ihmiset, jotka eivät ole auktoriteettiuskoisia, sanoo Kangaspuro.
Kangaspuron mukaan tämä joukko koki, että heidän mielipidettään ei kuulla, vaan eliitti sopi vallanvaihdosta jo ennen vaaleja. Koulutettu ja hyvinpärjäävä keskiluokka ei myöskään pidä siitä, että Putin on keskittänyt valtaa ja varallisuutta tukijoilleen ja valtapuolueesta on tullut entistäkin ylimielisempi ja korruptoitunut.
Putinin Venäjästä keskustellaan lisää Kioskin lähetyksessä 16.3.2015 TV2:ssa klo 19.30.