Vihollinen kädessäsi – älypuhelimen jatkuva käyttö voi viedä yöunet, kipeyttää niskan ja vetää selän köyryyn

Kuva: Jami Nurminen/Kioski​
Kuva: Jami Nurminen/Kioski​

Tunne on tuttu varmasti kaikille. Puhelimella selailun jälkeen niskaa pistää, rannetta jomottaa ja sormia väsyttää.

Selkäliiton mielestä voi puhua jo epidemiasta

Liiton asiantuntijan mukaan yli 80 prosenttia älypuhelimilla tekstaavista tuntee käsi- ja niskakipuja, pidättää hengitystään ja jännittää kehoaan tiedostamattaan.

Erityisissä ongelmissa ovat nuoret, jotka ovat käyttäneet älypuhelimia koko elämänsä.

Puhelin vie yöunesi

Niskakipua potevien suomalaisnuorten määrä on lisääntynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Vuonna 2011 lähes puolet 16−18-vuotiaista tytöistä ja viidesosa pojista ilmoitti poteneensa niskakipua vähintään kerran viikossa viimeisen puolen vuoden aikana.

Ovatko älypuhelimet niskakivun syynä? Lasten ja nuorten niskakipua väitöskirjassaan tutkineen fysiatrian erikoislääkärin, Minna Ståhlin mukaan nykyisen tutkimustiedon valossa mobiililaitteilla ei näyttäisi olevan suoraa yhteyttä nuorten niskakipuun, mutta välillisiä yhteyksiä löytyy:

Olisi hyvä saada ranne ja kyynärvarsi tuettua johonkin. Jos on pakko kannatella ilmassa, ranteen pitäisi olla neutraalissa asennossa

− Mobiililaitteiden käyttö iltamyöhään on usein syynä nuorten liian vähäiseen ja huonolaatuiseen uneen, minkä puolestaan on osoitettu nuorten niskakivun itsenäiseksi riskitekijäksi, sanoo Ståhl.

Kännykän sinivalon on todettu vähentävän melatoniinin eli niin sanotun unihormonin tuotantoa. Melatoniinin tuotanto käynnistyy vasta tunnin kuluttua sinivalon katsomisen jälkeen

Huonojen unien vuoksi niska- ja hartiaseudun lihakset eivät rentoudu. Kännykän jatkuvan räpeltämisen jälkeen keho jää stressitilaan, joka pahentaa niskaongelmia.

Toinen syy niskakivuille voi olla huono ryhtiSitäkin voivat aiheuttaa älypuhelimet.

− Lapset ja nuoret istuvat usein lösähtäneessä etukumarassa asennossa pelatessaan kännykällä. Huonosta ryhdistä aiheutuu pitkällä aikajänteellä tuki-ja liikuntaelimistöön virheellistä kuormitusta, lihaskireyksiä ja - heikkoutta, mikä jossain vaiheessa alkaa näyttäytyä niskaoireiluna, Ståhl sanoo.

Kaksi minuuttia riittää

Selkäliiton fysioterapeutin Hilkka Virtapohjan mukaan  jo kahden minuutin älypuhelimen pitelyn jälkeen lihaskalvot jännittyvät ja hengitys pinnallistuu.

Kasvavalla nuorella luutumakkeet eivät ole vielä luutuneet, silloin nikaman etuosaan voi tulla kiilamaisuutta ja yläselkä jää köyryyn

Jatkuva älypuhelimen räpellys voi johtaa fysioterapeutin mukaan jopa hormonaalisiin ongelmiin, kun keho on kasassa ja syvä hengitys estyyStressihormonien eritys lisääntyy eikä sisäelinten aineenvaihdunta toimi kunnolla. 

Virtapohja varoittaa, että nuorilla ongelmat voivat olla kauaskantoisempia:

Kasvavalla nuorella luutumakkeet eivät ole vielä luutuneet ja yläselän ryhti voi jäädä kumaraksi. Myös välilevyjen aineenvaihdunta heikkenee ääriasennossa ja ne rappeutuvat nopeammin, Virtapohja sanoo.

Ståhlin mukaan selän köyristymisen taustalla on myös geneettistä alttiutta. Myös tupakointi ja ylipaino ovat yhteydessä selkäongelmiin.

Pidä puhelinta oikein

Miten ongelmia voi ehkäistä? Ylen työfysioterapeutti Tuula Sarin neuvoo olemaan tarkka siitä, miten älypuhelinta pitää.

−Olisi hyvä saada ranne ja kyynärvarsi tuettua johonkin. Jos on pakko kannatella ilmassa, ranteen pitäisi olla neutraalissa asennossa, Sarin sanoo.

Älypuhelinten kasvava koko voi aiheuttaa sormi- ja rannekipuja ennestään.

−Enemmänhän ranne- ja sorminivelet ja jänteet ääriasentoon menevät, jos kännykkää joutuu sormilla kannattelemaan, sanoo Selkäliiton Virtapohja.