Kioski tutki: Näin Venäjä-trollit manipuloivat suomalaisia – katso lista propagandistien suosimista foorumeista

Hyökkäävää Venäjä-trollaamista havaittiin näissä some- ja videopalveluissa, keskustelupalstoilla ja tiedotusvälineiden kommenttiosioissa. Trolliviestit ovat suomen-, englannin- ja venäjänkielisiä.​ Muutama kansainvälinen uutissivusto, kuten The Moscow Times on sulkenut kommentointimahdollisuuden.​​​
Hyökkäävää Venäjä-trollaamista havaittiin näissä some- ja videopalveluissa, keskustelupalstoilla ja tiedotusvälineiden kommenttiosioissa. Trolliviestit ovat suomen-, englannin- ja venäjänkielisiä.​ Muutama kansainvälinen uutissivusto, kuten The Moscow Times on sulkenut kommentointimahdollisuuden.​​​

Kremlin agendaa mukaileva trollaaminen on jokapäiväistä monella suomalaisten käyttämällä verkkosivustolla. Venäjän johdon infosotaa tukeva väärien tietojen levittäminen on lisääntynyt merkittävästi Ukrainan kriisin kärjistyttyä.

Kioski keräsi tietoa Venäjä-mielisestä trollaamisesta useista toisistaan riippumattomista lähteistä: asiantuntijoilta, suomalaisten sivustojen ylläpitäjiltä ja trollauksen kohteeksi joutuneilta suomalaisilta. Lisäksi Kioskin toimittaja seurasi internetissä kymmeniä tunteja Venäjän johdon informaatiosotaa tukevien salaprofiilien toimintaa ja joutui itsekin heidän kohteekseen.

(Lue myös, miten trollaus on vaikuttanut suomalaisiin.)

​

Tärkeä tietolähde ovat suomalaiset verkonkäyttäjät, joilta viime syksynä kysyimme kokemuksia ja havaintoja Venäjä-trollauksesta. Ihmiset toimittivat puhelimitse, sähköpostilla sekä Twitterin ja Facebookin kautta noin 200 kertomusta. Suuri osa jutun haastateltavista halusi esiintyä anonyyminä – moni sanoi pelkäävänsä trollihyökkäystä, osa ilmoitti haluavansa kertoa tietoja nimettömänä työnsä takia.

Aiemmin on uutisoitu, että Venäjä-trollaajat ovat yrittäneet vaikuttaa Suomen valtionjohtoon ja muihin julkisuuden henkilöihin. Kioskin aineistosta ilmenee, että kansalaiskeskustelua hämäävästi muistuttavalla kirjoittelulla halutaan päättäjien lisäksi vaikuttaa myös tavallisten suomalaisten mielipiteisiin.

Turvallisuuspolitiikan bloggaaja Janne Riiheläinen on kerännyt talteen noin 2 500 somessa jaettua, Ukrainan kriisiin liittyvää propagandakuvaa. Venäjän Ukraina-propagointi on Riiheläisen mukaan selvästi järjestelmällisempää verrattuna muiden maiden infovaikuttamiseen.​​ Tässä Twitterissä jaetussa kuvassa syytetään Ukrainan armeijaa lasten tappamisesta Itä-Ukrainassa.​​​​
Turvallisuuspolitiikan bloggaaja Janne Riiheläinen on kerännyt talteen noin 2 500 somessa jaettua, Ukrainan kriisiin liittyvää propagandakuvaa. Venäjän Ukraina-propagointi on Riiheläisen mukaan selvästi järjestelmällisempää verrattuna muiden maiden infovaikuttamiseen.​​ Tässä Twitterissä jaetussa kuvassa syytetään Ukrainan armeijaa lasten tappamisesta Itä-Ukrainassa.​​​​

Näillä suomalaisten käyttämillä sivustoilla trollausta havaittiin

Kioski havaitsi ja Kioskille raportoitiin Venäjä-trollaavasta kommentoinnista ja virheellisten tietojen levityksestä näillä suomalaisten käyttämillä sivustoilla: sosiaalisen median palvelut Facebook, Twitter, VKontakte ja Google+, videopalvelut YouTube ja LiveLeak kommenttipalstoineen, keskustelupalstat Suomi24, MuroBBS, Russian.fi, Reddit, Topix.com, Pprune ja Vauva.fi.

Lisäksi Kioski ja Kioskille kertomuksiaan lähettäneet ihmiset havaitsivat trollaamista näiden tiedotusvälineiden verkkokommenttipalstoilla: The Guardian, CNN, Bloomberg, The Moscow Times, Forbes, Kyiv Post, Yle, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV, Kaleva, Etelä-Saimaa, Kauppalehti, Taloussanomat, Markkinointi&Mainonta, Tiede, Verkkouutiset, Uusi Suomi, Kymen Sanomat, Kansan Uutiset, Tiedonantaja, Satakunnan Kansa, Kainuun Sanomat ja Itä-Savo.

Verkossa toimii myös useita Venäjän johdon näkemyksiä myötäileviä sivustoja. Näitä ovat esimerkiksi Sputnik News, Johan Bäckmanin blogi, Finnbay, Verkkomedia, sott.net ja mvlehti.net. Englannin- ja venäjänkielisiä disinformaatiosivustoja on paljon enemmän.

Tässä jutussa keskitytään suomalaisten käyttämillä foorumeilla tapahtuvaan, Kremliä myötäilevien virheellisten tietojen anonyymiin levittämiseen, joka näyttää ohjatulta ja järjestelmälliseltä esimerkiksi viestien sisällön tai viestien valtavan määrän perusteella.

On hyvä muistaa, että asiallinen Venäjän kannan esittäminen tai puolustaminen ei tee anonyymistä nettikeskustelijasta sen paremmin kuin omalla nimelläänkään esiintyvästä ihmisestä trollia. Informaatiosodankäynnistä puhuttaessa trollaus tarkoittaa ylhäältä ohjattua ja hyökkäävää verkkovaikuttamista.

Manipuloituja kuvia ja virhetietoja Kremlin medioista suomalaisten silmille

Trollaajat suosivat luotettavina pitämiensä Russia Today eli RT:n, Ykköskanavan (Pervii Kanal) ja Sputnik Newsin uutisia. 

Salanimellä esiintyvät trollaajat jakavat suomalaisten käyttämillä sivustoilla yleensä Venäjään tai Ukrainan sotaan liittyvää virheellistä tietoa ja väärennettyjä kuvia tosina.

Materiaali on usein peräisin Venäjän valtiollisista, Kremlin tiukasti kontrolloimista tiedotusvälineistä, ja se on linjassa Venäjän näkyvimpien kärkipoliitikkojen lausuntojen kanssa. Trollaajat suosivat luotettavina pitämiensä RT:n (joka ennen tunnettiin Russia Todayna), Ykköskanavan (Pervii Kanalin) ja nykyisin myös suomen kielellä toimivan Sputnik Newsin uutisten jakamista. 

Marraskuussa trollaajat jakoivat suomalaisten Facebookin käyttäjien nähtäville Venäjän valtiollisen Ykköskanavan julkaiseman "sensaatiouutisen" ja kuvan, jonka mukaan Ukrainan hävittäjä ampui alas Malaysia Airlinesin matkustajakoneen Itä-Ukrainassa. Kuva paljastettiin nopeasti väärennökseksi.

Marraskuussa suomalaisia trollattiin Facebookissa Venäjän Ykköskanavan "sensaatiokuvalla", jossa Ukrainan hävittäjän väitettiin ampuneen malesialaiskoneen alas.​ Kuva: Reuters​
Marraskuussa suomalaisia trollattiin Facebookissa Venäjän Ykköskanavan "sensaatiokuvalla", jossa Ukrainan hävittäjän väitettiin ampuneen malesialaiskoneen alas.​ Kuva: Reuters​

Suosittua jakomateriaalia ovat myös propagandistiset nettivideot ja sotaisat meemikuvat.

Suomeksi, englanniksi ja venäjäksi kirjoittavien kommentaattoreiden viestitulvassa toistuvat samat hokemat: Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia ihannoidaan, Venäjän sotatoimia Ukrainassa oikeutetaan tai ne kiistetään kokonaan.

Ukrainan sodasta syytetään Yhdysvaltoja, Euroopan unionia ja "Ukrainan fasisteja". Suomen poliitikkoja haukutaan Venäjän-vastaisuudesta ja sodanlietsonnasta. Sama viesti voidaan kopioida tismalleen tai lähes samansisältöisenä usealle eri Facebook- ja uutissivustolle tai lähettää Twitterissä useille käyttäjlle.

Suomalaisten käyttämillä keskustelupalstoilla ja somefoorumeilla toistuvasti levitettyjä anonyymiviestejä. Lähde: Internet.​​
Suomalaisten käyttämillä keskustelupalstoilla ja somefoorumeilla toistuvasti levitettyjä anonyymiviestejä. Lähde: Internet.​​

Esimerkkejä trollaajien levittämistä viesteistä:

"Kiovassa tehtiin fasistien laiton vallankaappaus ja vallassa on laiton (sotilas)juntta."

"Länsimaat ovat fasistisia ja länsimaiden johtajat natseja."

"Fasistit hyökkäsivät Itä-Ukrainaan. Venäjän läsnäolosta Itä-Ukrainassa ei ole todisteita."

"Venäjä ei ole rikkonut kansainvälistä oikeutta liittäessään Krimin itseensä."

"Putin haluaa rauhaa ja neuvotteluita, Ukrainan presidentti on sotahullu."

"Suomalaiset ovat venäläisiä vihaavia rasisteja. Venäjä on Suomelle hyvä ja tärkeämpi naapuri kuin mikään muu."

Venäjä-mieliset trollaajat ohjaavat usein kommentointia muihin aiheisiin, esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimien arvostelusta Yhdysvaltojen Irakin-politiikkaan tai sotilasliitto Natoon. Kioskin aiemmassa Pietarin trollitehdas -jutussa kerrottiin, että palkkatrolleille annetaan päivittäin teemat, joista he kirjoittavat jopa sata viestiä päivässä eri foorumeille – useiden valeprofiilien takaa.

Trolliviesteissä argumentaatiovirheet ovat tavallisia, ja niiden sävy on usein propagandalle tyypillinen: paasaava ja kömpelö, kertoo yksi Ylelle kokemuksensa jakanut suomalainen.

Tunnistan trollauksissa vastenmielisen sävyn, joka muistuttaa vanhaa neuvostoliittolaista propagandaa. Totuudella ei ole mitään itseisarvoa.

Muilta keskustelijoilta trollaajat vaativat jatkuvasti todisteita, mutta eivät pysty itse esittämään pitäviä todisteita omista väitteistään.

Facebookissa valeprofiilit syytävät propagandaa ja blokkaavat erimielisiä

Kun Venäjä liitti Krimin itseensä, suomalaisten käyttämille palstoille ilmaantui tukuittain uusia keskustelijoita ja Facebookiin perustettiin paljon uusia tilejä, sanoo yksi suomalainen puolustusalan asiantuntija. Hän ei halua nimeään julki työnsä takia.

Osa Facebook-profiileista on hyvin tökeröitä, osa taitavasti rakennettuja. Niitä katsovan on hankala todeta, onko kyseessä aito profiili. Näillä profiileilla tungetaan some-keskusteluissa häpeilemättä Venäjää ylistävää propagandaa verkkoon, asiantuntija kertoo.

Jotkut salaprofiilit on varustettu kauniiden naisen kuvilla, jotka haulla paljastuvat aidon henkilön sijaan internetin kuvapankin kuviksi. Nämä profiilit pyytävät suomalaisia kavereikseen Facebookissa, ja monet ovat pyyntöjä hyväksyneet.

Facebookissa toimii myös useita salaisia ja julkisia ryhmiä, joissa levitetään aggressiivista virhetietoa ja tunteisiin vetoavaa Venäjän propagandaa. Näistä ryhmistä Venäjä-kriittiset, maltilliset keskustelijat yleensä potkitaan pois, blokataan tai kiusataan ulos. Ryhmät ovat aina harhauttavasti nimettyjä.

Venäjänkielisellä palstalla haastetaan poliittista riitaa

Suomen suurimmalla venäjänkielisellä keskustelupalstalla russian.fi:ssä trollaus kiihtyi Ukrainan levottomuuksien alettua, sanoo sivuston ylläpitäjä Veronika Solovian. Ainakin osa kiihkeästä venäjänkielisestä trollauksesta on Solovianin arvion mukaan Venäjältä johdettua informaatiosotaa.

Russian.fi:n trollaajat kommentoivat poliittisia aiheita erittäin aktiivisesti ja aina yksinomaan Putinia sekä hänen politiikkaansa puolustaen. Trollit saavat muut keskustelijat vedettyä mukaan riitelyyn, eivätkä muut välttämättä arvaa heitä trolleiksi.

Russian.fi:n ylläpitäjä Solovian pitää erittäin ongelmallisena sitä, ettei kukaan pysty yksiselitteisesti tunnistamaan tai osoittamaan Venäjän propagandaa levittäviä keskustelijoita maksetuiksi kirjoittajiksi – osa voi olla tavallisia yksityishenkilöitä.

Tämä vääristää asemia keskustelupalstallamme ja on epäoikeudenmukaista muita käyttäjiä kohtaan, Solovian sanoo.

Putinin politiikkaa kehuvat trollit kylvävät riitaa Suomen suurimmalla venäjänkielisellä keskustelupalstalla Russian.fi:ssä. Eräässä palstan Ukrainan kriisiä käsittelevässä ketjussa on jo yli 23 000 viestiä ja ketjua on luettu yli 240 000 kertaa.​​​​
Putinin politiikkaa kehuvat trollit kylvävät riitaa Suomen suurimmalla venäjänkielisellä keskustelupalstalla Russian.fi:ssä. Eräässä palstan Ukrainan kriisiä käsittelevässä ketjussa on jo yli 23 000 viestiä ja ketjua on luettu yli 240 000 kertaa.​​​​

Tekaistun profiilin tai salanimen suojista operoivan trollin työpäivä näyttää alkavan jo varhain aamulla. Helsingin Sanomien verkkouutisten kommenttiosioita vuosia moderoinut Tiina Santala kertoo, että jo ennen Ukrainan sotaa Helsingin Sanomia pommitettiin Venäjä-mielisillä, aivopesumaisilla ja propagandistisilla viesteillä aamusta iltaan joka päivä vuoden ympäri.

Venäjän valtionjohdon näkemyksiä kehuvia, Yhdysvaltoja ja sotilasliitto Natoa haukkuvien viestien tulva ei laantunut edes juhlapäivinä.

Jokaisen Venäjään tai Ukrainaan liittyvän suuremman uutisen yhteydessä nähdään piikki.  – HS

– Kommenttien lähettäminen oli selvästi masinoitua, ja samansisältöinen viesti saatettiin lähettää julkaistavaksi parikin sataa kertaa, entinen moderoija kertoo.

Moderoijat pyrkivät parhaansa mukaan seulomaan ja julkaisemaan viestitulvasta vain asialliset ja ei-masinoidun näköiset kommentit. Silti trollaamista päätyy myös keskusteluketjuihin kaikkien nähtäville.

Ukrainan tapahtumien aikana Helsingin Sanomille lähetettyjen trolliviestien määrä on entisestään kasvanut, kertoo Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Petri Korhonen.

– Jokaisen Venäjään tai Ukrainaan liittyvän suuremman uutisen yhteydessä nähdään piikki: trolliviestejä lähetetään aiempaan verrattuna moninkertainen määrä, Korhonen sanoo.

Twitterin harhautustileillä suomalaisia seuraajia

​Tammikuun lopussa anonyymitilit levittivät Twitterissä ja Facebookissa Youtube-videota, jossa separatistit nöyryyttävät ja pahoinpitelevät ukrainalaisia sotavankeja Venäjän valtiollisten tv-kanavien toimittajien kuvatessa taustalla.​ Maaliskuun alussa videolla oli yli 1,2 miljoonaa katselukertaa.​
​Tammikuun lopussa anonyymitilit levittivät Twitterissä ja Facebookissa Youtube-videota, jossa separatistit nöyryyttävät ja pahoinpitelevät ukrainalaisia sotavankeja Venäjän valtiollisten tv-kanavien toimittajien kuvatessa taustalla.​ Maaliskuun alussa videolla oli yli 1,2 miljoonaa katselukertaa.​

Twitterissä toimii useita harhautustilejä, joilla on suomalaisia seuraajia. Valetilien kuvauksessa väitetään twiittaajan olevan esimerkiksi tutkija, turvallisuusasiantuntija tai muu asiallinen toimija.

Käytännössä tilin ylläpitäjä ei kuitenkaan paljasta nimeään edes kysyttäessä, twiittaa hämäävästi asiallisen näköistä sisältöä, mutta toistaa systemaattisesti Venäjän vallanpitäjien propagandaa.

Osa tileistä myös blokkaa Kremlin arvostelijoita tai nimittelee tilien taustojen kyselijöitä. Monesti Twitterin valetileillä on paljon ostetun näköisiä tai muutoin epämääräisiä seuraajia ja ne seuraavat itse muita valetilejä.

Lisäksi Twitterin useiden suosittujen hashtagien alta löytyy valtava määrä epämääräistä ja aggressiivista trollausta. Tällaisia hashtageja ovat esimerkiksi #russia #ukraine #donetsk #mh17 ja #nemtsov. Laajan kartoituksen Twitterin Venäjä-trolleista on tehnyt Global Voices Online -sivusto.

Anonyymi trollinpaljastaja: Some-trollaaminen järjestelmällistä

Venäjä-mielisten trollaajien valheita ja kuvamanipulaatioita paljastaa Facebookissa toimiva sivusto Verkkomeedio –Neutraali Uutispalvelu. Yksi sivuston ylläpitäjistä kertoo, että väärät tiedot ja valheelliset kuvat näyttävät lähtevän liikkeelle VKontaktesta ja muilta venäläisiltä sivustoilta. Kioskin haastattelema ylläpitäjä ei halua kertoa nimeään julkisuuteen, koska trollaajat ovat uhkailleet häntä.

Yksi Verkkomeedio -FB-sivun ylläpitäjistä tutki suomalaisten Facebookin käyttäjien keskuuteen tammikuussa jaetun kuvan alkuperää. Kuvatekstissä väitetään kuvanottopaikaksi Ukrainan Odessa, ja pyritään osoittamaan, että Ukrainassa on fasisteja. Verkkomeedio-sivuston ylläpitäjä paljasti, että alun perin kuva on julkaistu venäläisten uusnatsien sivulla Vkontaktessa, ja ensimmäiset havainnot kuvasta ovat jo vuodelta 2012 – eli kuva ei tosiasiassa esitä “ukrainalaisia fasisteja”.​​​​​​​
Yksi Verkkomeedio -FB-sivun ylläpitäjistä tutki suomalaisten Facebookin käyttäjien keskuuteen tammikuussa jaetun kuvan alkuperää. Kuvatekstissä väitetään kuvanottopaikaksi Ukrainan Odessa, ja pyritään osoittamaan, että Ukrainassa on fasisteja. Verkkomeedio-sivuston ylläpitäjä paljasti, että alun perin kuva on julkaistu venäläisten uusnatsien sivulla Vkontaktessa, ja ensimmäiset havainnot kuvasta ovat jo vuodelta 2012 – eli kuva ei tosiasiassa esitä “ukrainalaisia fasisteja”.​​​​​​​

Toiminta on järjestelmällistä ja materiaalia tulee jatkuvasti lisää, ylläpitäjä kertoo.

Verkkomeedio-sivuston ylläpitäjä on havainnut, että yhdellä trollaajalla voi olla käytössä kymmeniä valenimimerkkejä. Lisäksi Twitterissä on lukuisia bottitilejä, jotka twiittaavat samaan aikaan sanasta sanaan samoja viestejä - esimerkiksi mustamaalaavat Ukrainan presidenttiä.

Asiallisiin kysymyksiin anonyymitrollaajat vastaavat usein epäasiallisesti tai eivät ollenkaan. 

Hänen mukaansa trollaajien yhteyttä Venäjän johtoon on vaikea todistaa. Heidän kirjoitustensa teemat sekä näkökulmat ovat kuitenkin aina samoja kuin Kremlillä.

Kukaan ei tiedä, moniko suomalaisten tietokoneiden ja älypuhelinten näytöille toimintansa ulottava trollaaja saa työstään palkkaa, kuinka moni toimii tavalla tai toisella ohjatusti ja kuinka moni propagoi Venäjän eduksi omista syistään.

​Suomalaisten käyttämillä foorumeilla kerrotaan anonyymisti tarinaa pahasta lännestä ja hyvästä Venäjästä. Lähde: Internet.​
​Suomalaisten käyttämillä foorumeilla kerrotaan anonyymisti tarinaa pahasta lännestä ja hyvästä Venäjästä. Lähde: Internet.​

Aseina valheet ja psykologinen häirintä

Salaprofiilit kohtelevat kylmästi omalla nimellään verkossa Venäjää arvostelevia suomalaisia: Verkkomeedio -sivuston ylläpitäjän lisäksi moni muukin kertoi Kioskille uhkailusta, nimittelystä ja halveksuvasta kirjoittelusta.  

Käytössä on samoja keinoja kuin koulukiusaamisessa. Psykologiseksi väkivallaksi luokiteltava nimittely on yksi tällainen keino. – Janne Riiheläinen

Trollaajien näppäimistöiltä lähtee internetissä nopeasti jopa kansainväliseen levitykseen valheita ja vääriä todistuksia niistä suomalaisista, jotka kommentoivat nimellään Venäjän sisäpolitiikkaa tai toimintaa Ukrainassa.

Kiihkeän trollaamisen kohteeksi on joutunut joensuulainen turvallisuuspolitiikan bloggaaja ja aktiivisesti Twitterissä keskusteleva Janne Riiheläinen. Trollit ovat haukkuneet paitsi häntä itseään, myös ihmisiä, jotka ovat uudelleentwiitanneet Riiheläisen Venäjää käsitteleviä twiittejä.

– Venäjä-mielisessä trollauksessa käytetään samoja keinoja kuin koulukiusaamisessa. Psykologiseksi väkivallaksi luokiteltava nimittely on yksi tällainen keino, Riiheläinen sanoo.

Eräs järjestelmällisesti Venäjän puolesta propagoiva salaprofiili on nimitellyt Riiheläistä satoja kertoja muun muassa “russofobiksi” ja “natsiksi”. Trollaajat ovat leimanneet varsin maltillisesti turvallisuuspolitiikkaa ja Venäjää kommentoivan Riiheläisen myös “sotakiihkoilijaksi” ja “sodanlietsojaksi”.

Eihän tavallinen ihminen nimittelyn jälkeen halua enää keskustella koko asiasta, Riiheläinen sanoo.

Samanlaisen nimittelyn ja propagoinnin kohteeksi ovat Twitterissä joutuneet lukemattomat muutkin suomalaiset.

Eräs Twitterissä keskusteleva suomalainen toimittaja kertoo disinformaation levityksen alkaneen heti sen jälkeen kun hän twiittasi Venäjän heikkoon sananvapauteen viitaten “Save Russian journalists from Putin”  siis suomeksi “pelastakaa venäläiset toimittajat Putinilta”.

– Hetken päästä nimissäni alettiin lähetellä ympäri maailmaa twiittejä, joiden mukaan suomalainen Venäjällä työskennellyt toimittaja “vaatii [Ukrainassa pidätettyjä] venäläistoimittajia vapaaksi”, toimittaja kertoo.

Myös hän haluaa esiintyä nimettömänä työrauhansa säilyttääkseen.

Venäjän suurlähetystön somestrategia hämmentää

Venäjän Helsingin-suurlähetystön Facebook- ja Twitter-tilien toiminta on herättänyt huomiota. Twitterissä @russianembfinla on blokannut paitsi Venäjää ja Ukrainaa kriittisesti kommentoineita suomalaistoimittajia myös yksityishenkilöitä, levittänyt ukrainalaisten siviiliuhrien kuvia, retweetannut trollaavien Venäjä-mielisten ja länsikriittisten anonyymitilien tekstejä ja muunnellut suomalaistwiittaajien viestejä.

Suurlähetystön toiminta somessa on asiantuntijoiden mukaan paitsi epädiplomaattista, myös trollaavaa. Maaliskuun alussa suurlähetystö jakoi Facebook-sivullaan linkin Venäjän ääni -sivuston uutisoimasta venäläisestä miehittäjästä kertovaan propagandavideoon. Kun suomalaiset kommentoivat epädiplomaattista videota suurlähetystön Facebook-seinällä, suurlähetystö poisti kriittisiä kommentteja.

Samaan aikaan se jätti näkyviin videota kehuvia ja suomalaisia haukkuvia kommentteja – myös salanimellä esiintyvän ja trollaavan kommentaattorin viestin.

Venäjän Suomen-suurlähetystön Facebook-tililtä jaettiin erikoista materiaalia sisältävä videolinkki. Lähetystö poisti kriittisesti linkkiä kommentoineiden suomalaisten kommentteja Facebook-sivuiltaan.​
Venäjän Suomen-suurlähetystön Facebook-tililtä jaettiin erikoista materiaalia sisältävä videolinkki. Lähetystö poisti kriittisesti linkkiä kommentoineiden suomalaisten kommentteja Facebook-sivuiltaan.​

Turvallisuuspolitiikan bloggaajalta ja trollien kiusaamalta Janne Riiheläiseltä Venäjän suurlähetystön Twitter-tili kaappasi hashtagin. Viime kesänä Riiheläinen kehotti ihmisiä Twitterissä osallistumaan virtuaaliseen rauhanmielenosoitukseen Venäjän suurlähetystön Twitter-virrassa hashtagilla #rauhaakiitos.

Mielenilmauksen jälkeen Venäjän suurlähetystön Twitter-tili ilmoitti viestin tulleen "väärään osoitteeseen" ja kehotti pyytämään rauhaa Ukrainan ulkoministeriöltä.

Sen jälkeen Venäjän ulkoministeriö ja Venäjän Suomen-suurlähetystö ovat lukuisia kertoja käyttäneet #rauhaakiitos-tunnistetta oman agendansa ajamiseen, kuten vaatiessaan Ukrainalta rauhaa  vaikka Venäjä itse osallistuu konfliktiin.

Riiheläisen mukaan tapaus paljastaa Venäjän virtuaalisen infosotataktiikan.

Tuntui absurdilta: lähetin yhden twiitin järjestääkseni pienen virtuaalisen rauhanmarssin, koska halusin tehdä jotain. Ja nyt häsä on Moskovan käytössä. Valistunut arvaukseni on, että Venäjän suurlähetystön työntekijöitä on Twitter-stormin tullessa ohjeistettu ottamaan hashtag omaan käyttöönsä, Riiheläinen sanoo.

Venäjän Helsingin-suurlähetystön Twitter-tili käyttää suomalaisen bloggaajan alunperin Venäjälle osoittamaa #rauhaakiitos-hashtagia vaatiessaan Ukrainaan rauhaa - vaikka Venäjä itse osallistuu Ukrainan sotaan.​
Venäjän Helsingin-suurlähetystön Twitter-tili käyttää suomalaisen bloggaajan alunperin Venäjälle osoittamaa #rauhaakiitos-hashtagia vaatiessaan Ukrainaan rauhaa - vaikka Venäjä itse osallistuu Ukrainan sotaan.​

Venäjän Helsingin-suurlähetystö ei vastannut Kioskin haastattelupyyntöihin.

Kansainvälistä Kremlin sanomaa levittävää verkkotrollaamista on havaittu useissa eri maissa. Siitä on raportoitu Venäjän lisäksi ainakin Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Latviassa, jossa turvallisuuspoliisi tutkii Venäjän propagandatrollaamista latvialaisten käyttämillä verkkosivustoilla.

Tieteellistä tutkimusta Venäjän verkkotrolleista ja niiden vaikutuksista on toistaiseksi hyvin vähän. Suomessa aihetta on käsitellyt esimerkiksi Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkija Saara Jantunen.

Venäjä-mielisestä, vihamielisestä somevaikuttamisesta voi keskustella Twitterissä hashtagilla #venäjätrolli. Kioski kannustaa keskustelemaan asiasta omalla nimellään, maltillisesti ja muita nimittelemättä.

Lue tästä suomalaisten kertomuksia ja kokemuksia Venäjä-trollaamisesta

Samoja viestejä kopioidaan lehtien kommenttipalstoille

"Olen aktiivinen YLE:n, Ilta-Sanomien ja CNN:n uutisten lukija. Kaikkien [näiden sivustojen uutiskommentointifoorumeilla] on lähinnä tänä vuonna (2014) esiintynyt systemaattiselta propagandalta vaikuttavaa Venäjää suosivaa kirjoittelua. Tunnistan näissä trollauksissa vastenmielisen sävyn, joka muistuttaa vanhaa neuvostoliittolaista propagandaa - - totuudella ei siinä ole itseisarvoa ollenkaan, mikä tekee siitä vastenmielistä. Oudot puheenvuorot ovat usein myös kömpelön tuntuisia, ulkokohtaisia, paasaavia ja ikään kuin vähä-älyiselle kohdistettuja. Siis tyypillistä käskystä tehtävää propagandaa."

"Päivälehtien vähänkin Venäjää tai Ukrainaa sivuavien uutisten yhteydessä sähköisen median kommenttikentistä löytyy ainakin minua häiritseviä ylistysviestejä tai uutista vääränä pitäviä mollauksia. Tyypillisesti näyttävät pitävän USA:ta pahana sekä Putinia ja Venäjää hyvänä."

"[Trollien] pyrkimys on pysäyttää kaikki suora ja selvä kritiikki Venäjää vastaan. Kun aloin kritisoida suoraan Venäjää sen arvaamattomuudesta, röyhkeydestä, uhkailevuudesta muita länsivaltoja ja varsinkin pieniä ja itsenäisiä demokratioita vastaan, selvyyden ja suoruuden pysäyttivät Venäjä-mieliset kirjoittajat. Tai tähän ainakin kirjoittajat pyrkivät: hiljentämään kaiken kritiikin."

"Trolliarmeija on vallannut lehdistön kommentoinnin maakuntalehtiä myöten. Esimerkiksi Helsingin Sanomien (Ukraina, Nato jne.) uutisten kommentointi on hillittömän hyökkäyksen kohteena. Kiilaa yritetään lyödä myös sisäpolitiikkaan."

"Trollausta esiintyy pelottavan paljon. Jos uskallat arvostella Putinia ja Venäjän toimia, mainitset Naton tai USA:n tai kyseenalaistat “trollin” varmuudella esittämät totuudet, niin olet “nato-kiimainen ryssävihaaja”, “nato-imuttaja” sekä “maanpetturi, joka haluaa tuhota Suomen ja Venäjän hyvät välit”. Lisäksi trollit pohtivat, polttelevatko USA:n verirahat arvostelijan taskussa. - - Putinia trollit ihannoivat "demokraattisen Venäjän karismaattisena ja täyttä kansalaisluottamusta nauttivana johtajana, jonka raudanlujan johtamistaidon jopa länsi on joutunut myöntämään."

"Huomasin googlatessani erittäin tuotteliaan [Venäjä-mielisen] trollin, joka kirjoittaa uudelleen Suomen historiaa paikallisissa sanomalehdissä ja poliittisissa blogeissa. Viesti on aina sama. Luultavasti hänellä on setti erilaisia ”hokemia”, joita hän postailee järjestelmällisesti joka mediaan."

"Loppukesästä melkein nauratti, kun jokaiseen Ilta-Sanomien Ukraina-uutiseen alkoi trollaus jo aamuviideltä-kuudelta, kun Suomessa vielä nukutaan. Parin viikon ajan oli sama kaava: harhauttaminen ja keskustelun ohjaaminen muihin asioihin. Mieleen on jäänyt ainakin satelliittikuvat Ukrainasta: silloin alkoi heti "keskustelu" USA:n satelliittikuvista ennen Irakin sotaa. Aivan selvästi joku päätti, mitä muut kirjoittavat. Samantyyppiset kirjoitusvirheet ja näkökulmat toistuivat aivan liian läpinäkyvästi."

"Nimimerkit tai tekaistut nimet kirjoittelevat aivan päättömiä horinoita. He ylistävät Putinia ja haukkuvat Ukrainaa, esimerkiksi "Ukrainan p***asakki hävisi sodan” jne."

"Jo Maidanin tapahtumien aikaan varsinkin keltaisen lehdistön kommenttipalstoilla liikkui runsaasti häiriköiviä ja disinformaatiota levittäviä henkilöitä, jotka pyrkivät haukkumaan ja kertomaan vääräksi jokaisen ukrainalaisia tukevan kommentin. Kommentointi oli alkuun melko kärkevää ja pahansisuista ja pyrki häpäisemään jokaisen Ukrainan vallankumousta tukevan kommentin. Myöhemmin kommentointi muuttui ajatuksia harhauttavaksi, eli johdateltiin huomio jonnekin muualle, kuten Naton, USA:n ja EU:n toimintaan. Viime aikoina on ollut myös viitteitä siitä, että Facebook-ryhmiä trollataan, tietoa käytetään vääriin tarkoituksiin ja disinformaatiota yritetään levittää."

"Kun Venäjä miehitti Krimin, Iltiksen kommenteista suurin osa piti asiaa positiivisena. - - Trolliarmeija aktivoitui erityisesti kahdesta uutistyypistä: jos jutussa puhuttiin Yhdysvalloista ja Natosta sekä Viron asemasta. Silloin selvästi jotkut edellytykset täyttyivät ja vastareaktio oli kova. - -  Joskus sävy muuttui uhkaavaksi."

"Ällistyin keväällä, miten paljon [kotimaisten iltapäivälehtien uutiskommenttipalstoilla] oli kommentaattoreita, jotka esittivät yksipuolisesti Venäjän ja Putinin kantoja ja mitätöivät Ukrainan nykyhallintoa “laittomana junttana”."

Facebookissa levitetään kiihkomielistä disinformaatiota

"Osallistuin Ukrainaa koskevaan keskusteluryhmään Facebookissa ja muihin nettikeskusteluihin. Pyrin kommentoimaan analyyttisesti sekä käyttämään ulkomaisiakin lähteitä. Lähes aina mielipiteisiin tarttui 1-3 kirjoittajaa. Usein heillä oli seuraavia taktiikoita: perusteita vaadittiin koko ajan, eikä mikään riittänyt todisteeksi. Heillä itsellään oli Venäjän hallinnosta, Russia Today -julkaisusta tai sen suomalaisista “haarakonttoreista” hankittuja tietoja, joita ei tarvinnut todistaa. Ukrainalaisia ja Ukrainan hallitusta kutsuttiin pelkästään fasisteiksi. Viestintää leimasi aggressiivisuus ja kiihko. Putinia ylistettiin, Venäjän pakotteiden merkitystä vähäteltiin, Venäjän voimakkuutta korostettiin. Vähän niinkuin ennen vanhaan…"

"Minut on lisätty Facebookissa kysymättä ryhmiin, joissa on melkoisen putinistinen agenda. Suurin osa eniten postaavista jäsenistä on - - tai useammalla sivustolla esiintyviä hahmoja, joilla on kuvana muuta kuin oma naama. He postaavat samoja uutisia eri ryhmiin. Osa ryhmistä on kertonut olevansa suljettuja ja vain samanmielisille."

"Rupesin saamaan kaveripyyntöjä tökeröiltä tekaistuilta Facebook-profiileilta. Jokainen kaveripyynnön lähettäjä oli kaunis nuori nainen. Profiilien historian perusteella kaikki olivat vastikään luotuja ja FB-kavereita oli muutamia kymmeniä. Huolestuttavinta oli se, että näiden “kavereiden” joukossa näkyi todella paljon tuttuja poliitikkoa laidasta laitaan ja aina Arkadianmäelle saakka."

Twitterissä vääristetään viestejä

"Kun Venäjä aloitti Krimin miehityksen, muutama venäläistoimittaja otettiin Ukrainassa vangiksi. Twiittasin: “Save Russian journalists from Putin”. Hetken päästä nimissäni alettiin lähetellä ympäri maailmaa twiittejä, joiden mukaan suomalainen Venäjällä työskennellyt toimittaja "vaatii venäläistoimittajia vapaaksi”. Putinista ei näissä trollauksissa sanottu mitään. Kokemukseni Venäjältä on sen verran vahva, etten viitsinyt edes kauheasti vaivautua, mutta viestejä alkoi tulla Australiasta asti. Laitoin alkuperäisen viestin uudelleen, ja korostin Putinin roolia sananvapauden tukahduttajana. Siitä seurasi, että tietyt ”dosentit” alkoivat Suomessa pommittaa sekä Facebookissa että Twitterissä aina, kun vähänkään sivusin Venäjä-aihetta."

"Kävin Twitterissä kiivasta keskustelua kahden suomalaisilla nimillä ja yksityispersoonasta viestivällä henkilökuvauksella varustetun “venäjätrollin” kanssa. - - Tilien historian perusteella kolmen tunnin yöunet ovat ihmiselle riittävät. Keskustelumme huomattiin, sillä sen loputtua alkoi tililleni napsahdella seuraajia. Ensimmäisten joukossa oli mm. Russia Todayn tili ja muutamia sellaisia, joiden sisällöstä näki suoraan ajettavan Venäjän informaatiosodan etuja. - - Itse päättelin, että mitä tapahtui oli operatiivista, ei satunnaista."

"Ryhdyin seuraamaan erästä Twitter-tiliä, jonka viestit olivat pääasiassa Venäjän propagandaa Ukrainaan liittyen. Kyselin tilin taustoja ja sanoin, että olisi helpompi keskustella, jos olisi paremmin tiedossa, kuka on twiittien takana. Tili blokkasi minut. Tämän jälkeen Twitterissä keskusteltiin venäläisistä trolleista, jossa nimettiin [kyseinen tili] esimerkiksi ja tilikin osallistui keskusteluun. Twiittasin tilistä ja sain vastaukseksi kiinalaiselta(?) tililtä todella räikeän valokuvan: kuvassa oli pieni vauva monessa letkussa sairaalassa, kasvot ja pää oli muotopuoli. En ole tehnyt asialle mitään, mutta yhteys trollikeskusteluun oli selvä ja tulkitsen kuvan lähettämisen jonkinlaiseksi varoitukseksi."

"Koin itänaapurin trollaukseksi tulkitsemiani asioita Twitterissä. Käytin tiliäni muun tviittauksen ja retviittauksen ohella Kremliin kriittisesti suhtautuvien tviittien lähettämiseen. Aloin saada harvakseltaan kommenttitviittejä, joissa oli siansaksaa ja lyhennetty linkki haittaohjelmien ja/tai viruksen saastuttamalle sivustolle."

Kansainvälisillä sivustoilla järjestelmällistä trollaamista

Olen ”Venäjän Facebookin” eli Vkontakten «Русские не сдаются» -yhteisön jäsen. Saitilla trollaajat jakavat toisilleen viestejä ja kuvia, jotka ovat usein sellaisia, että niistä kirjoittaja lähtisi Suomessa saman tien häkkiin.

"LiveLeak-videopalvelu on täynnä venäläismielisten videopropagandaa, ja kommenttiosasto täyttyy länsivihamielisistä kommenteista. Myös Ukrainan sotaa käsittelevien YouTube-videoiden kommenttiosastot ovat samanlaisen pommituksen kohteena, puhumattakaan Twitteristä."

"Militaryphotos.net-sivustolla on hyvin vahvaa venäläistä trollitoimintaa. Nimimerkit on luotu tuoreeltaan (maaliskuu 2014 ja sen jälkeen), kirjoitus on aktiivista, trolleja on monia ja kotipaikka on hämäystarkoituksessa sijoitettu ympäri länsimaita. Tarkoitus on luoda kuva yhtenevästä mielipiteestä länsimaissa. Mutta kirjoitusten sisällöstä hyvin huomaa, minne jäljet johtavat. - - rakennettuja “trolli-persoonia” on kymmeniä. Jos joku tuo keskustelussa esiin vahvasti Kiovan-hallintoa positiivisesti kommentoivia viestejä, lukuisat trollit hyökkäävät yhtä aikaa tuon kimppuun. Ja hyökkäykset eivät ole pelkkää “räksytystä”, vaan huolellisesti rakennettuja ajatuskuvioita, joilla tarkemmin tarkasteltaessa ei ole mitään todellisuuspohjaa. Lisäksi säännöllisesti julkaistaan mitä julmimpia videoita pommitusten siviiliuhreista - tietysti kaikki, mitään poikkeuksia vailla - väitettynä Kiovan hallinnon tekemiä. Toiminta on suorastaan pelottavan järjestelmällistä, jatkuvaa ja intensiivistä. Kaikki psykologiset keinot otetaan käyttöön hyökkäyksissä toisin ajattelevia kohtaan."

"Olen ”Venäjän Facebookin” eli Vkontakten «Русские не сдаются» -yhteisön jäsen. Otsikko on suomeksi ”Venäläiset eivät antaudu”. Saitilla trollaajat jakavat toisilleen viestejä ja kuvia, jotka ovat usein sellaisia, että niistä kirjoittaja lähtisi Suomessa saman tien häkkiin. Tämän saitin tarkoitus onkin kiihdyttää toisia mahdollisimman suureen isänmaalliseen uhoon. Menee siis jo mauttomuuden tuolle puolelle. Kirjoittajille on aivan sama, ovatko väitteet totta vai ei, kunhan ne palvelevat tiettyä tarkoitusta. Saitilla on keskusteltu esimerkiksi siitä, pitäisikö Alaskalle antaa tasavallan asema vai jättää tavalliseksi oblastiksi, kun se seuraavaksi miehitetään."

"Venäläinen trollaus sosiaalisessa mediassa alkoi jo muutamia vuosia sitten. - - [Suomi24-palstalla] kirjoitusten sävy on tullut röyhkeämmäksi. Vääristelyistä, disinformaatiosta ja valheista on siirrytty henkilökohtaiseen herjaukseen sekä uhkauksiin, jotka koskevat Suomen itsenäisyyttä ja kansallista olemassaoloa."

"Venäläisen propagandan on arvioitu olevan suunnattu sisäiseen käyttöön eli venäläiselle yleisölle. Propagandan malli on kuitenkin pitkälle sama pelkästään suomenkieliselle yleisölle tarjotussa trollauksessa. Näin Suomeen suunnattu propaganda tuntuu karkealta ja yliampuvalta, koska se näyttää olevan osa suurta kokonaisuutta, jota jaellaan ilmeisesti ympäri maailmaa samalla konseptilla. Modifikaatio tapahtuu vain kieliversioina, joissa usein näkyy kirjoittajan puutteelinen kielitaito."

"[Yhdysvaltalaisella] Topix-keskustelupalstalla on selkeä systeemi: ukrainalaisia haukutaan fasisteiksi ja natsi-nimitystä käytetään haukkumiseen. Foorumia ei moderoida."

​

Seuraavassa Kioskin trollijutussa tutkitaan, mitä seurauksia Venäjä-mielisellä verkkotrollaamisella on yksilöön, verkkokeskusteluun ja laajemmin yhteiskuntaanLue myös Kioskin Venäjä-trolleja käsittelevän juttusarjan ensimmäinen juttu Pietarissa toimivasta trollikeskuksesta, jossa sadat ihmiset kehuvat Putinia ja levittävät disinformaatiota verkossa palkkatyökseen - myös englanniksi ja öisin.