Väyrynen moittii Sipilää: tieto kodin avaamisesta levisi kulovalkean tavoin, houkuttaa Suomeen turvapaikanhakijoita

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen moittii hallituksen tapaa hoitaa turvapaikanhakijatilannetta. Väyrysen mielestä osasyyllinen turvapaikanhakijoiden määrän rajuun kasvuun on pääministeri Juha Sipilä, joka tarjosi kotiaan turvapaikanhakijoille.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan pääministeri Juha Sipilä teki virheen tarjotessaan kotiaan turvapaikanhakijoille. Väyrysen mielestä se on lisännyt Suomen houkuttavuutta. 

– Kulovalkean tavoin levisi ympäri maailmaa tieto, että Suomessa pääministerin luo voi päästä asumaan, jos tänne tulee. Sekä julkisissa tiedotusvälineissä että varsinkin sosiaalisessa mediassa levisi tieto, että Suomessa on erityisen myönteinen suhtautuminen tuvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin. Kyllä tämä ilmeisesti vaikutti kansainvälisen julkisuuden kautta siihen, että tämä tulva on nyt syntynyt.

Väyrynen laskee, että jos arviot turvapaikanhakijoiden määrästä toteutuvat, se tarkoittaa 500 miljoonan - miljardin euron kustannuksia vuositasolla. Väyrystä harmittaa, että maan johto ei ole kuunnellut hänen varoituksiaan. 

– Jo viime keväänä esitin sekä ulkoministerille että pääministerille, että Suomen hallituksen pitäisi torjua kokonaan tämä idea turvapaikanhakijoiden siirtelystä maasta toiseen. Sehän vain lisää muuttoliikettä. Ehdotin, että Suomi esittäisi vaihtoehtoa, että pannaan rajat kiinni ja tehdään hyvin hoidetut pakolaisleirit Pohjois-Afikkaan ja Balkanille. Sieltä UNHCR:n asiantuntijat katsoisivat kenellä on oikeus tulla. Heitä sitten otettaisiin.

Väyrysen ratkaisu nykyhetkeen on: 

– Schengen-järjestelmä tekee mahdolliseksi palauttaa sisärajojen tarkistuksen. Ne olisi pitänyt jo palauttaa, ja toimia tässä tiukemmin. 

Katso kaikki Marjan vallassa -videot YouTubesta: 

 

Yle TV2 arkisin 19.30—20.00