Jos Suomessa ei väitellä viinan juonnista, niin sitten siitä, miten asiaa pitäisi tutkia
On taas se aika vuodesta, kun kinastellaan suomalaisten alkoholikulutuksesta. Kotimaista alkoholikeskustelua on jo vuosia luonnehtinut Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sekä Alkoholiteollisuuden kinastelu, kuinka paljon suomalaiset tuovat ulkomailta alkoholia. Esimerkiksi Panimoliitto on arvostellut THL:n tilastoja, koska sen mielestä tuonti on virallisia lukuja suurempaa.
Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tänään julkaisema tutkimus kertoo, että suomalaismatkustajat toivat ulkomailta Suomeen yhteensä 78 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Suomalaiset käyvät ahkerimmin Virossa, josta tuotiin viime vuonna yhteensä 63,4 miljoonaa litraa alkoholia.
Varsinkin olut- ja siiderijuomien tuontimäärät ovat kasvussa. Esimerkiksi olutta tuotiin viime vuonna Virosta lähes 27,3 miljoonaa litraa. Väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti taas väheni yli viidenneksellä.
Tulos onkin hämmentävän samankaltainen kuin Alkoholiteollisuuden teettämässä tutkimuksessa, jonka mukaan Virosta tuotiin viime vuonna yhteensä 64 miljoonaa litraa alkoholia. Hyvä, yksimielisyys on löydetty edes jostain!
Vaan erimielisyydet sen kuin jatkuvat. Kysyimme, mistä ne oikein johtuvat.
Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa, miksi olette aiemmin arvostelleet THL:n tutkimustuloksia?
– THL:n tilastojen ongelma oli pitkään se, ettei siinä näkynyt mitään kasvua, vaikka matkustajamäärät kasvoivat. Miten se ei muka näy tuonnin määrässä? Ei se nyt niin voi olla.
THL:n johtava asiantuntija Esa Österberg, mistä tänään julkaistut tuloksenne pohjimmiltaan kertovat?
– Sen, että alkoholi Viron puolella on halvempaa kuin Suomessa. Ei ole mikään ihme, jos ihmiset lähtevät sieltä hakemaan juomansa. Ennen Ruotsistakin tuotiin voita, koska se oli halvempaa kuin Suomessa eikä siinäkään ollut mitään kummallista.
Pelaako tutkimuksenne itse asiassa suoraan Alkoholiteollisuuden pussiin?
– Kaikki Panimoliiton puheet siitä, että tuodun alkoholin määrä on suurempi kuin mitä THL sanoo, ei siinä mielessä pidä paikkaansa, että heidän oma tutkimus ei tuota suurempia tuontilukuja kuin meidän. Alkoholiteollisuuden teettämän tutkimuksen luvut tuskin voivat osoittaa kasvua, koska ne ovat vain vuodelta 2014.
Panimoliitto on oikeassa, että olette aliarvioineet matkustajamäärien kasvun merkityksen?
– Tuonnin määrään vaikuttavat taas muutkin seikat kuin matkustajamäärät: tällä kierroksella muun muassa tullin aktiivisuuden lisääntyminen.
Edes yhdestä asiasta osapuolet ovat samalla sivulla. Panimoliiton Ussan mukaan alkoholiverot valuvat tällä hetkellä väärään paikkaan: alkovoliverojen pitäisi tulla sinne, missä haitatkin hoidetaan. THL:n Österberg on samaa mieltä. Lähes.
– Olen samaa mieltä, ja jos näin on, niin silloin ei veroja voida ainakaan alentaa.