Uusia ja hyviä ideoita Ukrainan kriisin ratkaisuun

Taisteluissa tuhoutunutta autoa siirretään Donetskissa 10. helmikuuta. Kuva: Alexander Ermochenko/EPA​
Taisteluissa tuhoutunutta autoa siirretään Donetskissa 10. helmikuuta. Kuva: Alexander Ermochenko/EPA​

Ihmisten tappaminen on väärin! Me vaadimme rauhaa Ukrainaan. Kansojen välisen yhteisymmärryksen lietsomiseksi Kioskin toimitus kehitteli listan keinoista rauhoittaa tuhansien ihmisten hengen vaatinut konfilti. Tietokirjailija ja Helsingin Sanomien palkittu ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski kommentoi ehdotuksia.

1. Muuri Itä-Ukrainan ja Venäjän rajalle.

Muuri estäisi aseiden ja sotilaiden virran Venäjän puolelta Itä-Ukrainaan. Venäläiset sotilaat eivät kuolisi turhaan.

Heikki Aittokoski:

– Rakentaisin ennemmin muurin Kremlin ja todellisuuden ympärille. Ei kun siinähän taitaa olla jo.

– Muurit ongelmien ratkaisijana eivät toimi. Itä-Ukrainan ja Venäjän raja on sitä paitsi kapinallisten hallussa. Se olisi betonin haaskausta.

 
Heikki Aittokoski. Kuva: Liisa Takala.​
Heikki Aittokoski. Kuva: Liisa Takala.​

2. Lisätään sotilastarkkailijoita.

Jos tarkkailijoita olisi todella paljon, kokonaiskuva tapahtumista Ukrainassa olisi tarkempi. Ehkä osapuolia olisi silloin helpompi painostaa rauhaan.

Heikki Aittokoski:

– Mitä enemmän silmiä, sitä enemmän tietoa. Käytännössä Etyjin tarkkailijoiden lisääminen ilman osapuolten lupaa olisi tarkkailijoiden tapattamista. Tämä on kuitenkin ehdottomasti hyvä idea, jos osapuolet pääsevät Minskissä tai myöhemmin sopuun tarkkailijoiden määrästä, ja heillä on selkeästi määritellyt toimivaltuudet.

– Suurin hyöty olisi oikeastaan siinä, että kansainvälinen läsnäolo estäisi väkivaltaisuuksia.

3. Kerätään kaikki aseet pois ja tuhotaan ne. Lahjoitetaan tilalle kirjallisuutta.

Annetaan sodan osapuolille esimerkiksi Asko Sahlbergin teoksia.

Heikki Aittokoski:

– En muista lukeneeni, että sotilaalliset tyhjiöt olisivat koskaan täyttyneet kirjoilla. Jos ajatus olisi käytännössä toteutettavissa, kannattaisin sitä lämpimästi. Olen hyvän kirjallisuuden ystävä.

4. Viedään osapuolten sotilaalliset ja poliittiset johtajat rentoutumislomalle Thaimaahan.

Perustelu on helppo: aurinko tekee hyvää aggressioille.

Heikki Aittokoski:

– Muuten hyvä idea, mutta ei tuota voi tehdä Thaimaalle.

5. Annetaan Itä-Ukrainalle paljon rahaa.

Onhan EU rahoittanut jo nyt Kreikkaakin huomattavalla summalla. Itä-Ukrainassa moni elää köyhyydessä. Tulisiko rauha, jos elintaso paranisi?

Heikki Aittokoski:

– Venäjä hoitaa jo tämän puolen. Jos yhtään arvaan oikein, Venäjä saattaa kohta hoitaa myös Kreikan tukemisen.

– Kenelle taloudellista apua annettaisiin ilman, että se päätyisi aseisiin?

– Dombassin alue on Ukrainan kaivosaarreaitta. Sillä on kaikki edellytykset olla Ukrainen rikkain alue. Talous ei ole mielestäni se varsinainen ongelma. Ongelma on separatismi (Itä-Ukrainan halu irrottautua Ukrainasta), jota Venäjä lietsoo.

– Köyhyys Ukrainassa johtuu pitkään jatkuneista talouden rakenteista ja korruptiosta. Länsi painostaa Ukrainan hallitusta panemaan asiat kuntoon.

6. Järjestetään Itä-Ukrainassa puolueettomat vaalit.

Antaa ihmisten päättää omasta kohtalostaan vaaleilla.

Heikki Aittokoski:

– Jos puolitoista vuotta sitten olisi järjestetty puolueettomat vaalit, hyvä kompromissiratkaisu olisi ehkä ollut alueellisen autonomian lisääminen.

– Se on tässä vaiheessa jo selvästi hukkaan mennyt ajatus. Jos Itä-Ukraina säilyy osana Ukrainaa, pitkällä aikavälillä ratkaisun täytyy olla se, että Itä-Ukraina saa päättää rahankäytöstään. Siihen tämä tiivistyy.

7. Tuetaan Venäjän oppositiota, jotta Venäjällä vaihtuu valta.

Jos Venäjä saisi rauhanomaisen hallitsijan, Ukrainan kriisi voisi päättyä.

Heikki Aittokoski:

– Venäjän opposition tukeminen olisi taivaan lahja Putinille. Se vahvistaisi Putinin ja hänen lähipiirinsä bysanttilaiset uskomukset siitä, että Ukraina on lännen salajuoni. Putin osaisi käyttää tätä hyväkseen. Kaiken politiikan on lähtökohta on tosiasioiden tunnustaminen. Tosiasia on tässä, että Venäjä on iso maa. Muutoksen täytyy lähteä venäläisistä itsestään. Mikään muu ei olisi oikein.

8. Rakennetaan Itä-Ukrainan kapinallisten ympärille aseeton suojavyöhyke.

Aseeton alue rauhoittaisi tilannetta huomattavasti.

Heikki Aittokoski:

– En lähtisi luomaan turvavyöhykettä kapinallisten ehdoilla. Aseettoman vyöhykkeen pitäisi syntyä siviiliväestön tarpeista. Mahdollisimman laaja vyöhyke estäisi konfliktin jatkumisen.

Heikki Aittokoski, miten itse ratkaisisit Ukrainan kriisin?

– Kunpa kriisi edes jäätyisi. Jos puoli vuotta menisi, ettei kukaan kuolisi, olisi mahdollista palata neuvottelupöytään pitkäkestoisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Nyt se on ehkä liian ennenaikaista.

– Kyllä Venäjä oikeasti maksaa hintaa pakotteista. Hinta ei välttämättä tule pakotteiden suorista vaikutuksista, vaan siitä, että Venäjälle ei haluta investoida. Pidän järkevänä, mitä Barack Obama sanoo, että Venäjä maksaa hintaa ja hintaa voidaan koventaa. Se on ainoa sivistynyt ase.