Alakoulujen uskonnonkirja hämmentää: "Millaisia ongelmia syntyisi, jos samassa perheessä asuisi kaksi äitiä?"
Suuri Kertomus (2008) -niminen uskonnonkirja saattaa pienissä lukijoissaan herättää myös suuria kysymyksiä. Hämmennystä kirjan sisältö tuntuu saavan aikaan muissa kuin koululaisissa.
Yhtä Raamatun tarinaa käsittelevän kappaleen tehtävien yhteydessä on kysymys, joka on herättänyt huomiota esim. sosiaalisessa mediassa.
"Millaisia ongelmia syntyisi, jos perheessä olisi kaksi äitiä?"
Mitä ihmettä tässä oikein ajetaan takaa? Soitetaan kirjan toiselle tekijälle, Riitta Nisoselle.
Meidän kuitenkin täytyy tehdä materiaalia Helsinkiin, jossa tilanteet ovat omanlaisiaan, ja joka sopii myös Lappiin lestadiolaisalueelle. - Riitta Nisonen
Suuri Kertomus –kirja on tehty 1990-luvun lopussa, kertoo Nisonen. Tekijä selventää, että kyseisessä tarinassa on kyse sen ajan moniaviosuudesta ja sen tuomasta tilanteesta. Jaakob sai kun saikin ensin vaimokseen Lean ja myöhemmin Raakelin, johon oli ihastunut.
– Moniavioisuus sinällään on nyt aika kaukainen juttu. Uuden opetussuunnitelman mukaan tehdyssä kirjassa ei tätä kertomusta enää olekaan, Nisonen sanoo.
Siinä vaiheessa, kun kirjaa on tehty, ei sen tekijöille tullut mieleenkään, että myöhemmin kysymys liitettäisiin esimerkiksi samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoihin, Nisonen toteaa. Uudessa materiaalissa mainitaan keskustelu samaa sukupuolta olevien mahdollisuudesta avioliittoon, hän kertoo.
– Meillä ei ole minkäänlaisia asenteita tätä kohtaan. Pyrimme aina mahdollisimman tasapuoliseen ja asennettomaan käsittelytapaan, Nisonen korostaa.
"Raamatun tapahtumat ovat myyttisiä tarinoita"
Mikään uskonnonoppikirja Suomessa ei opeta niin, että ne olisivat sananmukaisesti tositarinoita, Nisonen sanoo. Näiden myyttisten tarinoiden ja kuvituksen avulla on haluttu kertoa siitä, että kaikki on Jumalasta lähtöisin, kirjailija kuvailee. Hänen mielestään kirjan kuvitus miehestä ja apinoista ei viittaa Aatamiin ja Eevaan. Seuraavalla sivulla on puolestaan kuvattu naishahmo, hän sanoo.
Meillä ei ole minkäänlaisia asenteita tätä kohtaan. Pyrimme aina mahdollisimman tasapuoliseen ja asennettomaan käsittelytapaan. - Riitta Nisonen
Nisonen on tehnyt peruskoulun opetuksessa käytettäviä uskonnonkirjoja jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Uskonnonopetus on muuttunut valtavasti viime vuosikymmenten aikana, hän sanoo. Nisosen mukaan vielä 1980-luvulla koulujen uskonnon opetus muistutti pyhäkoulua, kun nykyään varhaisessa vaiheessa aletaan puhua muista kirkkokunnista ja erityisesti islamin uskosta.
Nisonen kertoo, että tekijät pyrkivät parhaalla mahdollisella tavalla ottamaan huomioon myös vähemmistöjen aseman, mutta tästäkin huolimatta aina joku voi loukkaantua.
– Tämä on aikamoista tasapainoilua. Meidän kuitenkin täytyy tehdä materiaalia Helsinkiin, jossa tilanteet ovat omanlaisiaan, ja joka sopii myös Lappiin lestadiolaisalueelle.
Virkavirheen vaara
Ongelmalliseksi tilanteen tekee siis se, että useissa kouluissa on käytössä ns. vanhaa opetusmateriaalia siitäkin huolimatta, että markkinoille ilmestyy uusia, ajassa kiinni olevia teoksia. Joillakin opettajilla on käytössä oppimateriaalia, jonka Nisonen on tehnyt jo 80-luvulla. Se ei ole mikään pikkujuttu.
– Sehän on ihan virkavirhe, mutta tosiasiallisesti opetussuunnitelman muutos ei mene läpi joka paikassa, Nisonen toteaa.