Tuhoaako loska kenkäsi? 9 vinkkiä parempiin popoihin
Hajosivatko talvikenkäsi juuri? Valitettavasti syy ei vältämättä ollut kengissä, vaan sinussa ja laiskuudessasi. Kaikki kengät vaativat hoitoa, ja oikea hoito puolestaan pidentää kenkien käyttöikää ja -mukavuutta huomattavasti.
1. Suojaa
Uudet kengät kannattaa suojata heti materiaalille sopivalla suoja-aineella. Aine muodostaa kengän pinnalle likaa ja kosteutta hylkivän pinnan ja estää myös esimerkiksi suolaraitojen syntymistä. Aineita saat kenkäkaupoista, suutareilta ja päivittäistavaramyymälöistä.
2. Pidä kengät kuivana
Kuivaa kengät huoneenlämmössä aina käytön jälkeen. Kenkiä ei kannata kuivata liian kuumassa, esimerkiksi saunassa, koska tällöin kengän pintamateriaali voi vahingoittua. Ota kostuneet pohjalliset pois kengästä ja laita kosteiden kenkien sisään sanomalehtipaperia. Se imee kosteutta ja estää myös hajujen pinttymisen kenkään. Älä säilytä kenkiä muovipussissa pitkiä aikoja.
3. Pidä kengät puhtaana
Puhdista kura ja pöly kengistä aina tuoreeltaan. Nahka- ja kangaskengät voi pyyhkiä puhtaaksi kostealla liinalla tai kenkäharjalla, mokkakengät mokkaharjalla tai vaahtomuovisienellä. Pahasti likaantuneen mokkakengän tahroja voi yrittää poistaa mokkashampoolla tai mokkakumilla. Kumisaappaat kannattaa pyyhkiä kevyesti pehmeällä sienellä tai pestä haalealla saippuavedellä käsin. Jotkut kangaskengät kestävät käsinpesua haaleassa vedessä tai pesukoneessa. Tarkista kengän kestävyys myyjältä, merkiltä tai kengän hoito-ohjeesta.
4. Hoida materiaalia
Kaikille kenkämateriaaleille on olemassa hoitoaineita. Käytä niitä! Levitä hoitoaine aina puhtaalle ja kuivalle pinnalle. Pitempään käytössä olleelle nahkakengälle voi käyttää värillisä hoitovoidetta, joka kirkastaa myös kengän väriä. Hoito ja suojaus kannattaa toistaa aina silloin tällöin.
5. Valkoiset raidat kuriin
Valkoiset raidat ovat ns. suolaraitoja. Niistä pääset eroon näin: Harjaa lika ja kura pois kengistä. Hiero tuoreita suolajälkiä laimealla saippualiuoksella tai kokeile Martta-liiton niksiä: sekoita etikkaa ja vettä 1:1, ja hiero suolajälkeä sekoituksella. Pyyhi kenkä liinalla ja anna kuivua. Levitä sen jälkeen kengälle materiaalille sopivaa hoitoainetta.
6. Panosta pohjallisiin
Kenkä on huomattavasti mukavampi jalkaan, kun käytät pohjallisia. Lisäksi käytössä kuluu ensin pohjallinen, eikä kenkä itse. Talvella kenkään voi sujauttaa myös lämmittävän, paksun pohjallisen, joka parhaimmillaan eristää kylmää ja tekee kenkistä lämpimämmät. Korolliseen kenkään voi sujauttaa jalkapohjan kaarta, kantapäätä tai päkiää tukevan pohjallisen. Pohjallisella saat myös esimerkiksi hieman väljästä kengästä istuvamman.
7. Säilytä oikein
Pidä kenkäsi kenkähyllyllä, -kaapissa tai laatikossa silloin, kun et käytä niitä päivittäin. Näin niihin ei tartu likaa muista kengistä, niihin ei tule painaumia eikä pöly pääse iskemään kiinni esimerkiksi mokkaan tai kankaaseen. Saappaisiin voit tunkea lehtirullan tai tyhjän muovipullon, jotta varret pysyvät suorina. Kaupoista saa myös kengän muotoonsa pingottavia lestejä.
8. Suutari on ystävä
Suutari on sinun ja kenkiesi paras ystävä. Korkolaput kannattaa vaihtaa säännöllisesti, ja ennen kuin korko kuluu varteensa asti! Suutari voi usein myös tehdä kenkään uuden pohjan. Tämä voi tulla tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun ulkomaisen merkin kengissä on kangas tai nahkapohja.
++ Valitse kenkäsi sään mukaan.
Äitisi oli oikeassa. Parhaat kengät sateeseen ovat kumisaappaat, kangas-, nahka- ja mokkakengät loskassa sen sijaan ovat suhteellisen ehdoton no-no.
Lähteet: Martat, Sievi, Nahkakunta