Unelmien kotia etsimässä? Katso kuvat suomalaisista homekämpistä ennen ostopäätöksen tekemistä

Sienirihmastoa kosteuden pilaaman omakotitalon tukirakenteissa.

Syksyllä asuntokauppa vilkastuu ihmisten etsiessä unelmiensa kotia. Ennen asunnon ostoa on kuitenkin syytä tarkasti selvittää, onko se ylipäätään asumiskelpoinen – erilaiset homeet ovat pilanneet paitsi monen suomalaisen kodin, terveyden ja parisuhteen, myös tyhjentäneet lompakon.

Kioski julkaisee kuvagallerian ja tietopaketin tyypillisistä suomalaisista homeluukuista. Aidot homekämppien kuvat ja tarinat keräsi pyynnöstä Kioskille Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

1. Myyjän salaamat kosteusvauriot ajoivat perheen evakkoon

Lapsiperhe osti talon kuvitellen, että se on ehjä eikä siihen ole tehty mitään muutostöitä. Tosiasiassa rakennusta oli laajennettu ja korjailtu vuosikymmenten aikana, ja siihen oli tehty esimerkiksi uutta viemäröintiä uudelle omistajalle kertomatta.

Ehjäksi luullusta asunnosta löytyi tuhoutunut putki.
Ja lähes kokonaan tukkeutunut viemärin poistoputki.

Talosta paljastui useita kosteusvarioita, lahoa ja viemärivuoto. Sen viemärijärjestelmän poistoputki oli lähes tukossa ja osa lämmöneristeenä käytetystä sahanpurusta oli lahonnut ja muuttunut mullaksi. Perhe sai terveysoireita ja joutui muuttamaan muualle.

2. Lattiasieni hajotti seinän melkein kahden metrin korkeudelta – talo asumiskelvoton

Koko perhe oireili, kun lattiasieni valtasi 35 vuotta sitten rakennetun omakotitalon. Valtava maakosteuden aiheuttama lattiasienijuurakko paljastui alaseinän rakenteista, kun asukas löysi pienen sienimuodostelman seinän ja lattian raossa.

Tämä pieni raosta pilkistävä "porsaankorva" paljasti lattian alta valtavan lattiasienen juurakon.
Seinän rakenteissa näkyy lattiasienen juurakkoa. Juurakon avulla kosteus siirtyy eteenpäin kohti vahingoittumatonta puuta.
Lähikuva lämmöneristeenä käytetystä styroxista, joka on vettä siirtävän lattiasienen vallassa.

Lattiasieni turmeli talon rakenteita lähes kahden metrin korkeuteen. Taloa ei voinut enää käyttää asumiseen, ja tapahtumien raskauden vuoksi perhe ei jaksanut hävittää vaurioitunutta taloaan.

3. Talon piipusta lunta ja vettä sisään – isot tappiot

1950-luvulla rakennettua rintamamiestaloa pidettiin talvet kylmänä, eikä piipun päälle ollut asennettu hattua. Vuosien ajan taloon satoi hormin kautta sisään, ja lattiankannattajien väliin lämmöneristeeseen alkoi kasvaa "sienilättyjä".

Talo jouduttiin purkamaan kokonaan, ja asukkaille koitui suuret taloudelliset tappiot.

Tällaista jälkeä lumi ja vesi tekevät valuessaan piipusta rakenteisiin.
Lattian alta löytyi rusehtava itiöemä.

4. 200 000 euron rintamamiestalo tuhoutui pikkuhiljaa

Asukkaat olivat "nykyaikaistaneet" 1950-luvulla rakennettua rintamamiestaloa useita kertoja vuosien saatossa. Toimenpiteet eivät kuitenkaan onnistuneet, vaan talo alkoi tuhoutua pinta- ja sadevesien laskettua viereiseltä rinteeltä rakenteisiin.

Ruskolaho oli vioittanut talon tukirakenteita.
Lattiasienen rihmastoa.
Seinää vasten olleen paneelin ja kiviseinän välissä olevaa lattiasienen kasvustoa.

Kosteuden aiheuttama lattiasieni levisi maapohjaisen puuliiterin kautta talon ylempiin kerroksiin. Lopulta asukkaat eivät voineet enää asua talossa, ja heidän oli pakko muuttaa pois.

5. Huonosti korjattu putkivuoto homehdutti seinän

Asuintalon suihkutiloissa tapahtui putkivuoto, joka korjattiin ilman asianmukaisia suunnitelmia. Vuoden kuluttua asukkaat alkoivat oireilla, suihkutilan seinä avattiin ja rakenteista paljastui hometta.

Avatun seinän sisältä paljastui homehtunut rakenne ja rakennusmuovi.
Homekasvustoa.

Seinärakenteet purettiin ja kaikki homeiset kohdat poistettiin, ja tilalle rakennettiin oikeaoppinen seinä. Perheen oireet poistuivat.