Ulkoministeriö Venäjän suurlähetystön Twitter-käyttäytymisestä: "Huonoa makua mukana"
Turvallisuuspolitiikan bloggaaja Janne Riiheläinen kertoi tänään Kioskin lähetyksessä, kuinka Venäjän propaganda on iskenyt häneen. Kaikki lähti Ukrainan tilanteesta, jolloin hän halusi vaikuttaa ja käynnisti Twitter-mielenosoituksen käyttäen hashtagia #rauhaakiitos. Pian Venäjän suurlähetystö reagoi ja sanoi, että Riiheläisen tulisi osoittaa asiansa Ukrainan suuntaan.
– Sitten (Venäjän) suurlähetystö rupesi itse käyttämään tviiteissään #rauhaakiitos. Se oli kuin suoraan informaatiosodankäynnin oppikirjasta: Jos tällainen hashtag johdattaa ihmisiä jonkun itselle haitallisen asian äärelle, niin ruvetaan tuuttaamaan sinne sitä omaa tavaraa jolloin se hashtag viekin sinne omien viestien luokse. Ja tämä ei suinkaan loppunut tähän, vaan myös Moskovassa Venäjän ulkoministeriö käytti sitä.
Mitä mieltä ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä on tapauksesta?
– Kyllä tämä tuttu tapaus on sinällänsä. Kukin maa tekee diplomatiaa omalla tyylillään, hän sanoi.
Hyväksytäänkö tällainen toiminta Suomessa?
– Eihän tässä mitään lakeja rikota, ehkä siinä lähinnä huonoa makua on mukana, Mölsä totesi.
Mölsän mukaan Suomen päässä ei vastaavaan toimintaan ulkoministeriön puolelta lähdetä. Mutta mitä oikein voi tehdä, jotta esimerkiksi venäjä-trollaus saataisi kitkettyä? Medialukutaidon perään ainakin kuulutettiin.
Mutta silti tällainen toiminta, eihän se kestä tässä maailmassa. Ei mitenkään.
– Ei ulkoministeriö ole mikään twitter-poliisi, kyllä se on ihan jokaisen vastuulla, sanoi tietoturvaan erikoistunut Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen.
Mölsä on samoilla linjoilla ja kuuluttaa trollaus-ilmiön tiedostamisen perään, jotta ihmisten medialukutaito olisi hyvä.
– Meidän kaikkien kansalaisvelvollisuus on olla vaikuttumatta. Silloinhan vaikuttaminen ei toimi, kun ei vaikutu, Mölsä totesi.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja: Trollaus ohimenevä ilmiö
Lähetyksessä nähtiin myös valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan haastattelu. Venäjällä on oma trollitehdas, mutta hänen mukaansa Suomeen ei ole tulossa omaa trollitehdasta. Hän pitää vastaavaa toimintaa jopa lapsellisena.
– Ei, ei. Siinä on montakin syytä. Yksi on se, että pidän tuon tyyppistä toimintaa oikeastaan pikkuisen jopa lapsellisena. Ja varsinkin sen takia, kun se on kerrottu ulos, niin en tiedä onko sillä mitään merkitystä oikeasti, että siellä 400-500 ihmistä kirjottaa roskaposteja kuukausipalkalla. Musta se on ajatuksenakin ihan absurdi.
– Luotan siihen, että kun on avoin yhteiskunta, niin se kestää tämän aina. Aluksi voi olla, että meidät yllätetään joillakin asioilla ja ollaan pikkusen hämmentyneitä siitä. Voi olla myös että osa trollauksen kohteeksi joutuneista saa siitä traumoja loppuikäseen, kun painostaminen voi olla niin rankkaa. Mutta silti tällainen toiminta, eihän se kestä tässä maailmassa. Ei mitenkään.
Mölsä ja Halminen eivät aivan täysin Mantilan ajatuksia ostaneet.Voit katsoa koko ohjelman alta ja kuulla esimerkiksi millaisia kokemuksia Halmisella on Venäjän suurlähetystön some-käyttäytymisestä.
Lisää propagandasta voit lukea esimerkiksi tästä.