Räjähdysherkkä symboli – tästä on kyse, kun näet oranssimustia raitoja Venäjällä

Venäläismielinen separatisti sitoo Yrjön nauhaa huhtikuussa 2014 Itä-Ukrainassa tms. Kuva: Igor Kovalenko.​
Venäläismielinen separatisti sitoo Yrjön nauhaa huhtikuussa 2014 Itä-Ukrainassa tms. Kuva: Igor Kovalenko.​

Oranssimustat raidat täyttävät voitonpäivään valmistautuvan keväisen Moskovan. Kadunkulmissa ilmaiseksi jaettavia Yrjön nauhoja on sidottu niin laukun kahvaan, auton antenniin kuin koiran hihnaankin. Tutut värit reunustavat metron sisäänkäyntiä ja natsi-Saksan kukistamisesta kertovaa mainostaulua.

Nyky-Venäjällä toisen maailman sodan loppumista juhlistavasta voitonpäivästä on kehkeytynyt maan tärkein juhlapäivä ja Yrjön nauhasta on tullut Venäjän sotilasylpeyden tunnus ja yksi maan tärkeimmistä symboleista. Ukrainan sota on nostanut Yrjön nauhan merkitystä entisestään ja tuonut venäläismielisten tunnuksen myös länsimaalaisten tietoisuuteen.

Samalla kun Yrjön nauha on noussut Venäjän lippuun tai vaakunaan verrattavaksi pyhäksi symboliksi, sen käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti myös arkisimmissa asiayhteyksissä. Tämä on nostanut kohuja niin Venäjällä kuin Ukrainassa.

Selvitimme, mitä kaikkea oranssimustiin raitoihin liittyy.

Alkuperä ja comeback

Yrjön nauhan juuret ovat tsaarinaikana urheudesta jaetussa Pyhän Yrjön ristissä. Nauhan värien kerrotaan tarkoittavan tulta ja savua. Neuvostoliitossa oranssimusta mitalinauha otettiin käyttöön toisen maailman sodan aikana muun muassa natsi-Saksan kukistamisen kunniaksi jaettavassa kunniamerkissä.

Yrjön nauhan nykysuosio alkoi vuonna 2005, kun opiskelijajärjestö ryhtyi voitonpäivän alla jakamaan nauhoja ilmaiseksi sodan veteraanien muistoksi. Viime vuonna 14 000 vapaaehtoista nuorta jakoi yksin Moskovassa 4 miljoonaa Yrjön nauhaa. Vuosikymmenessä nauha on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä venäläisyyden tärkeimpänä tunnuksena. 

Ukrainan separatistit  

Viimeistään Ukrainan kriisi on tuonut Yrjön nauhan myös länsimaiden tietoisuuteen, kun Ukrainan venäläismieliset ottivat sen omaksi tunnuksekseen. Oranssimustaa symboliikkaa ei ole käytetty niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen lipuissa tai vaakunoissa, mutta Yrjön nauha näkyy esimerkiksi Itä-Ukrainan separatistialueiden sotajoukkojen kuvastossa.

Ukrainalaismieliset kutsuvat toisinaan venäläismielisiä halventavasti koloradonkuoriaisiksi, viitaten oranssi-mustaraitaisiin tuhohyönteisiin. Lännessä monet näkevät Yrjön nauhan symbolina Venäjän pyrkimyksille alistaa naapurimaitaan.

Twerkkauskohu

Uraljoen varrelta kotoisin olevien teinityttöjen tanssiesitys nostatti huhtikuussa ennennäkemättömän kohun Venäjällä. Pyllyä pyörittävien tyttöjen tanssia pidettiin yleisesti liian irstaana, mutta erityistä huomiota sai twerkkaajien oranssimustat asut, joiden katsottiin halventavan Yrjön nauhaa.

Kohun seurauksena Orenburgin tanssikoulu suljettiin, alkuperäistä Youtube-videota on katsottu jo lähes 25 miljoonaa kertaa ja markkinoille on ilmestynyt Twerk! -selluliittivoide, jonka pakkauksessa käytetään laittomasti videosta kaapattua kuvaa.

Muotilehtikohu

Kiovalaiset hieraisivat silmiään, kun kaupungin mainostauluihin ilmestyi mainos Elle-lehden toukokuun numerosta. Maineikkaan muotilehden ukrainalaisversion kannessa poseerasi amerikkalainen näyttelijä Michelle Williams päällään oranssimusta Louis Vuittonin nahkamekko.

Yrjön nauhaa muistuttava asukokonaisuus – ja vieläpä voitonpäivän alla – sai ukrainalaiset raivon partaalle, ja muotilehteä syytettiin tahallisesta provokaatiosta. Toimitus pahoitteli aikomustaan käyttää edelliskuukautena lehden brittiversiota koristanutta muotikuvaa ja vaihtoi ukrainalaisversion kansikuvan toiseen.

Seksikauppakohu

Monet yrittäjät ovat pyrkineet ratsastamaan Yrjön nauhan suosiolla. Voitonpäivän lähestyessä oranssimustat nauhat ovat monen mainosjulisteen vakiokuvastoa. Moskovalaisissa tavarataloissa taas myydään musta-oranssiremmisiä varvassandaaleja.

Suurinta hälyä on nostanut jekaterinburgilaisen aikuisviihdekaupan ”Kaikki voittajakansalle!” -alennuskampanja. Kampanjaan kuuluvien hieromasauvojen, liukuvoiteiden ja muiden intiimituotteiden hintalappua ei kuitenkaan koristanut Yrjön nauha, vaan kuva sirpillä ja vasaralla koristellusta neuvostoaikaisesta urhoollisuusmitalista. Pahimmillaan 70-vuotista voitonpäivää juhlistanutta mainosnikkaria uhkaa vankeustuomio.

Erkka Mikkonen, Moskova

@Erkanomia