Tapaus vannetukku.fi ja vähäpukeiset naiset: ”Nuole mun vanteitani, beibi!”

 

'Torppari On Hyvä Renki, Mutta Huono Isäntä'

Posted by Torppari on 21. heinäkuuta 2015

Viikonloppuna Taloussanomat nosti esiin rakennusyhtiö Torpparin mainokset, jossa vähäpukeisten naisten liittyminen itse mainostettavaan tuotteeseen jäi hieman epäselväksi. Yrityksen Facebook-kommenteissa kysyttiin, oliko Torpparilla sama mainostoimisto kuin Vannetukulla.

Koska vannetukku.fi on yksi vannealan johtavista yrityksistä, herätti heitto toimituksen kiinnostuksen. Kioski vilkaisi vannetukku.fi-Facebook-sivuille, jossa on vuosien ajan julkaistu kymmenittäin mm. kuvia vähäpukeisista naisista erilaisine teksteineen.

Alla yksi kuva, eli pintaraapaisu yrityksen päivityksistä. Yrityksen Facebook-sivuilta löytyi myös huomattavasti räikeämpää kuvamateriaalia. Esimerkiksi eräässä kuvassa alaston naishahmo on sidottu automerkin logoon raajat levälleen ja saatetekstinä oli "Johtotähti".

"Nuole mun vanteitani, beibi!" Kuvakaappaus vannetukku.fi-Facebook-sivuilta. Tämä kuva ja useita muita kuvia poistettiin maanantaina Kioskin puhelun jälkeen.​​​​​​​​​​
"Nuole mun vanteitani, beibi!" Kuvakaappaus vannetukku.fi-Facebook-sivuilta. Tämä kuva ja useita muita kuvia poistettiin maanantaina Kioskin puhelun jälkeen.​​​​​​​​​​

Kioski soitti vannetukku.fi-nimiseen yritykseen kysyäkseen, mitä yritys haluaa viestittää yllä olevan tyylisillä kuvilla. Asiakaspalveluun jätettyyn soittopyyntöön vastasi Jukka Heiskanen, vannetukku.fi:n toimitusjohtaja.

Tässä otteita varsin polveilevasta keskustelusta:

Facebook-sivuillanne on aika paljon pidemmältä ajalta päivityksiä, joissa on enimmäkseen vähäpukeisia naisia ja kuvien yhteyteen on kirjoitettu erinäisiä asioita, kuten ”Nuole mun vanteitani, beibi” ja erään kuvatekstin mukaan nainen etsii irtoripsiä öljystä bikineissä.

Mitä te haluatte viestiä tällaisten kuvien jakamisella teidän Facebook-sivuilla?

– Siitä minun on mahdotonta tietää mitään. Facebook on tarkoitettu vain nuorisolle, ja se nuorisokieli nyt on vähän semmoista. En ole käynyt siellä koskaan. Pitää varmaan käydä katsomassa, kun teitäkin kiinnostaa. Äänestä päätellen olette iäkkäämpi ihminen, että miten olette sellaiselle Facebook-sivulle?

Minä olen kokenut, että ne ovat nuorille pojille 15-25 vuoteen ja niillä on oma tyylinsä. En ole kuullut, että kukaan aikuinen Facebookissa olisi käynyt.

Olisin nyt kuitenkin kysynyt Vannetukun virallisista Facebook-sivuista ja niistä päivityksistä. Siis Facebookissa on vannetukku.fi:n Facebook-sivut?

– Mitä tarkoitatte sanalla virallinen?

Sitä, että teidän firman nimellä on Facebookissa sivu.

– No joo, mutta ei kai se virallinen nyt kuulu siihen mitenkään.

Nämä ovat siis jonkun teidän firmasta tekemiä päivityksiä, ei tätä varmaan kukaan sattumanvarainen henkilö kuitenkaan nimissänne tee?

– Eiköhän asiakkaat lähinnä niitä tee. Ei ole meidän henkilökuntaa sen kanssa.

Eli teidän henkilökunnalla ei ole mitään tekemistä vannetukku.fi:n Facebook-sivuilla?

– Ei ne päivitykset ole henkilökunnan tekemiä, mutta minun pitää käydä katsomassa jos teitä kiinnostaa. Minä olen kokenut, että ne ovat nuorille pojille 15-25 vuoteen ja niillä on oma tyylinsä. En ole kuullut, että kukaan aikuinen Facebookissa olisi käynyt.

Tämän jälkeen keskustelu päätyi valitettavasti umpikujaan, joten toimitusjohtaja halusi keskustella vain toimittajan esimiehen kanssa. Verkon tuottaja Rakel Liekki jatkoi haastattelua.

Jälleen polveilevan puhelun aikana oli yhä epäselvää, onko yrityksellä Facebook-sivut ja kuka niistä päivityksineen vastaa. Lopulta toimitusjohtaja sanoi, että yrityksellä tosiaan on Facebook-sivut. Tässä otteita pitkästä keskustelusta:

– Kyllä meidän yrityksellä varmaan on Facebook-sivut. Ei se siitä ole. Ne on tiettävästi auki tällä hetkellä.

Kun päästiin nyt siihen tulemaan, että teidän yrityksellä on Facebook-sivut, ja henkilökuntanne niitä päivittää, niin lähettäisin vaikka näitä kuvianne?

– Sitähän en ole sanonut, että henkilökunta päivittää. Henkilökunta ei päivitä, vaan ulkopuolinen firma.

Kuka vastaa markkinoinnista?

Mikä on se ulkopuolinen firma, joka teidän yrityksen sivuja päivittää, että kuka markkinointilinjasta vastaa?

– Noh se asia katsotaan sitten siinä sähköpostissa, että vastataanko me. (Kioski lupasi aiemmin lähettää myös sähköpostitse kysymykset, ja muutaman kuvan vannetukku.fi-Facebook-sivuilta.)

Eli ette halua kertoa kuka sivuja päivittää, ja kommentoitte itse kun kysytään yrityksenne markkinointilinjasta?

– No nyt kysytään markkinointilinjasta, markkinoinnista vastaan minä.

Nykyäänhän markkinointi on hyvin pitkälle sosiaalisessa mediassa. Kysymykset käsittelevät nimenomaan Facebookissa tapahtuvaa markkinointia ja viestintää.

– Meidän yhtiössä markkinointia on suoramainonta, lehtimainonta ja Google. Mitä tuollaisella puuhastelupuolella, niin kuin Facebook, niin siitä en tiedä. En koe sitä missään nimessä markkinoinniksi.

Facebook-sivuhan on yrityksen julkista viestintää.

– Mielestäni ei ole. Se on pienen kohderyhmän, tässä tapauksessa nuorten autoharrastajamiesten, tuollaista sisäistä touhua.

Eihän se ole sisäistä, jos on yrityksen viralliset Facebook-sivut, jossa on julkisia päivityksiä.

–  Ei ole mistään virallisesta kysymys. Virallinen Facebook  tällaista sanaa ei ole olemassa. Siellä on Facebook-sivut, mutta se että ne olisivat viralliset, niin ei tietysti ole. Se on väärä termi käyttää.

Yrityksestä on kohistu aiemmin

Yrityksestä on kohistu aiemminkin tänä keväänä – toimitusjohtajan mukaan yrityksen Facebook-sivut suljettiin tuolloin. Aiempi kohu liittyi nuoren näköisiin messuesittelijöihin. Heiskanen, joka ei ollut halukas avaamaan yrityksen Facebook-linjaa, tiesi kuitenkin kertoa Kioskille että aiempi kritiikki yrityksen Facebook-sivuilla oli "terroristinaisten masinoimaa".

Toimitusjohtaja myös huomautti, etteivät toimittajat sukupuolensa vuoksi olleet kykeneviä arvioimaan Facebook-päivityksiä.

Pitkän puhelun jälkeen Kioski lähetti kysymyksiä ja linkin yrityksen viiteen kuvaan, jotka ovat vain murto-osa yrityksen käyttämistä paljastavista kuvista. Kysymykset liittyivät pääosin yrityksen käyttämien kuvien tekijänoikeuksiin ja niiden välittämään naiskuvaan.

Pian tämän jälkeen neljä näistä kuvista ja muita kuvia hävisi yrityksen Facebook-sivuilta. Kuvakaappaus yhdestä kuvasta on jutun alussa.

Toimittaja on saanut vapaat kädet toimia, kunhan sivujen kävijämäärä on kasvanut.

Toimitusjohtaja vastasi sähköpostiin, mutta ohitti suurimman osan kysymyksistä. Tässä pari sitaattia sähköpostista:

– Automainontaan, kuten myös rengas- ja vannemainontaan liittyy olennaisena osana perinteisesti naiset.

Heiskasen mukaan sivuston palaute on ollut 90-prosenttisesti positiivista.

– Meidän toimittaja on saanut vapaat kädet toimia, kunhan sivujen kävijämäärä on kasvanut. Jos on tullut kommentteja, on ylilyöntejä karsittu.

– Yhtiön linja on, että mainosten pitää olla myyviä, hyvän maun mukaisia ja mitään kansanryhmää loukkaamattomia. Pienen kohderyhmän medioissa tyyli tietysti eroaa isojen medioiden kuten Google ja Tekniikan Maailma mainoksissa käytetystä tyylistä.

"Se irtoripsikuva oli hauska"

Ainoa kuva viidestä Kioskin lähettämästä yrityksen julkaisuista, joka selvisi yrityksen itsesensuurista, on tämä:
"Perhana, mun irtoripset tipahtivat tonne jonnekin öljyn sekaan." Kuvakaappaus vannetukku.fi-Facebook-sivuilta.​​​
"Perhana, mun irtoripset tipahtivat tonne jonnekin öljyn sekaan." Kuvakaappaus vannetukku.fi-Facebook-sivuilta.​​​

Toimitusjohtaja kommentoi ainoastaan yllä olevaan kuvaa suoraan muun muassa näin:

– Se irtoripsikuva oli hauska. Siitä näkyi moni tykänneen. Hauskuutta pitää olla, en nähnyt kuvaa sopimattomana.

Valitettavasti haastattelun koko pointti, eli yrityksen naiskuvien käyttö ja niiden tarkoitus Facebook-viestinnässä jäi sivuosaan.