Tällainen on Ruotsin kuninkaan kädenpuristus

Thomas Silén kätteli Ruotsin kuningasta eilen. Kuvitus: Rakel Liekki ja Jenna Karas​​​
Thomas Silén kätteli Ruotsin kuningasta eilen. Kuvitus: Rakel Liekki ja Jenna Karas​​​

Kättelytyylin perusteella tehdään usein päätelmiä kättelijästä ihmisenä. Kättelyn kulttuurihistoriallista taustaa tutkinut Annakaisa Suominen kertoo, että optimaalinen kättely on lyhyt muutaman sekunnin kestoinen kosketus, jossa on pari puolipontevaa ravistelua.

– Aika monet tekevät kättelykokemuksen perusteella henkilöstä arvioita. Nämä ovat tilanteesta ja yksilöistä riippuvia, mutta yleensä suomalaiset eivät pidä hyvin löysästä tai voimattomasta kättelystä. Kättelyssä pitää olla vähän voimankäyttöä, mutta ei liikaa, Suominen pohtii.

MILLAINEN ON KUNINKAAN KÄTTELYOTE

Kioskin Petski olisi halunnut kätellä Suomen vierailulla olevaa Ruotsin kuningasta. Se ei ollut mahdollista. Petski yhytti Svenska Ylen tuottaja Thomas Silénin, joka pääsi eilen kättelemään kuningasta. Silén kertoi Petskille, millainen on kuninkaan kädenpuristus.

Millainen on Ruotsin kuninkaan kädenpuristus? from Yle Kioski on Vimeo.

Silénin mukaan Ruotsin kuninkaan kädenpuristus oli vakuuttava, mutta ilman ylimääräistä voimankäyttöä.

– Käsi oli hieman kuivahko. Kättely oli vähän varovainen ja säästäväinen. Ehkä tilanteessa oli jännitystä ja jo monta kättelyä takana ja pitkä jono vielä tulossa, Silén kertoo Kioskille.

Silén arvioi, että kuningas oli ehkä hieman yllättynyt nuoren kaverin ilmestyessä eteen.

– Ehkä siksi kädenpuristus jäi epäröiväksi. Siinä oli empimistä. Silti kädenpuristus oli hyvä. Asteikolla yhdestä viiteen antaisin sille 3,5 - 4, Silén summaa.

Tutkija Annakaisa Suomisen ennakkoarvio kuninkaan tavasta kätellä osuu lähelle Thomas Silénin kokemusta. Suominen oletti, että ammatikseen kättelevän kuninkaan puristus olisi aika lähellä hyvän kättelyn määritelmää.

– Kuningas on asemansa vuoksi kohtaamisen ammattilainen. Voisi ennalta kuvitella, että vuorovaikutustilanne on optimaalinen, Suominen arveli ennakkoon.

KUKA TAHANSA EI VOI KÄTELLÄ KUNINKAALLISIA

Kohtaamistilanteen kättelytapaan vaikuttavat myös henkilöiden keskinäinen arvoasema ja status. Taviksella ei aina ole mahdollisuutta kätellä kuninkaallisia tapakulttuuriin liittyvistä syistä.

– Sosiaalinen asema vaikuttaa siihen, miten kätellään ja miten saa lähestyä. Kättely on siitä mielenkiintoinen ele, että se on toisaalta tasa-arvoinen, mutta siihen liittyy sääntöjä, kuten kuka saa ensin ojentaa käden. Eli kättely voi myös ylläpitää hierarkiaa, pohtii Suominen

Suomisen käsityksen mukaan kuka tahansa ei voi kätellä kuninkaallisia esimerkiksi Englannissa, jossa ollaan tarkempia siitä kuka voi koskettaa kuninkaallisia. 

– Ruotsi on tasa-arvoisempi, joten Ruotsin kuninkaalliset tulevat lähemmäs tavallisia kansalaisia. Kättely ei ole niin intiimi kuin halaaminen, siksi se on kätevä tapa tervehtiä, sanoo Suominen.

Kioskin lähetyksessä keskiviikkona keskustelemme kättelemisestä ja tutkija Annakaisa Suominen arvioi Ruotsin kuninkaan kädenpuristuksen. TV2 klo 19.30