Takinkääntö? "Onhan se perseestä, mutta en jaksa enää stressata"
Hallituksen satojen miljoonien eurojen koulutusleikkaussuunnitelmat saivat opiskelijajärjestön edustajat kiukustumaan ja esim. Syl:n puheenjohtaja syytti hallituspuolueita takinkäännöstä.
Soittokierros eri opiskelijoiden ainejärjestöjen edustajille paljasti kuitenkin sen, että kaikki eivät välttämättä ole yhtä huolissaan kiperästä tilanteesta.
On todella harmillista, jos ei näitä ihania kontakteja enää saa, varsinkaan jos ei itse lähde vaihto-opiskelijaksi
– Onhan se perseestä, mutta henkilökohtaisesti en jaksa enää stressata, kun on tottunut tällaisiin uutisiin, tuumaa Helsingin yliopiston filosofian opiskelijoiden ainejärjestö Dilemman puheenjohtaja Tuomo Lehtonen.
Hänen mielestään kurjista uutisista voi syntyä myös jotain uutta ja mahdollisesti parempaa.
– Hankalat ajat pakottavat vallankumoukselliseen ajatteluun, Lehtonen sanoo.
Käytännössä hän on kuitenkin huolissaan siitä, kuinka pääkaupunkiseudulla opiskelevilla on varaa asumiseen jatkossa. Lisäksi kaupunkien ja maaseudun välinen erottelu huolestuttaa Lehtosta. Hänen mielestään Keskusta kantaa kaunaa Helsinkiä kohtaan.
– Myös kaupunkeihin pitää panostaa, Lehtonen toteaa.
Kansainvälisyys on vaarassa Oulussa
Oulun yliopiston kasvatustieteilijöiden ainejärjestön varapuheenjohtaja Jenny Vaara on huolissaan erityisesti yliopiston Let- ja EdGlo –maisteriohjelmien puolesta. Näissä ohjelmissa opiskelee suomalaisten opiskelijoiden lisäksi kymmeniä ulkomaalaisia opiskelijoita, joista iso osa tulee ETA-maiden ulkopuolelta.
Olemme poliittisesti aktiivisia. Se on meillä ollut sekä henkilökohtainen että yhteisöllinen velvoite
Jos korkeakouluihin tulee lukukausimaksut, voi kansainvälinen opiskelijamäärä huveta olemattomaksi, hän harmittelee.
– On todella harmillista, jos ei näitä ihania kontakteja enää saa, varsinkaan jos ei itse lähde vaihto-opiskelijaksi, Vaara sanoo.
Näyttelijäopiskelijat kritisoivat taiteensa keinoin päätöksiä
Tampereen näyttelijäntyön laitoksen maisteriopiskelija Markus Lappalainen on huolestunut näyttelijäkoulutuksen tulevaisuudesta, kun sekä koulutuksesta että kulttuurista leikataan.
Hankalat ajat pakottavat vallankumoukselliseen ajatteluun
– Näyttelijöiden koulutushan on toiseksi kalleinta hävittäjälentäjien koulutuksen jälkeen, hän lisää.
Lappalainen uskoo, että näyttelijäopiskelijoiden parissa hallituksen päätöksiin tullaan reagoimaan vielä myös taiteen parissa. Lappalainen sanoo, että taiteen keinoin pitääkin kritisoida päätöksiä.
– Olemme poliittisesti aktiivisia. Se on meillä ollut sekä henkilökohtainen että yhteisöllinen velvoite, hän lisää.