Vauvojen kallopainaumat ovat moninkertaistuneet

Kuva: Yle​
Kuva: Yle​

Ennen ajateltiin, että vauvojen on hyvä nukkua mahallaan tai kyljellään, nykysuosituksen mukaan heitä tulee nukuttaa selällään. Noin kymmenen vuotta sitten tullut suositus selällään nukuttamisesta perustuu kätkytkuolemien riskien vähentämiseen.

Nukkuminen selällään vähentää kätkytkuolemien riskiä selvästi, jopa kymmenesosaan verrattuna mahallaan nukuttamiseen ja kolmasosaan verrattuna kyljellään nukuttamiseen. Edelleenkin kätkytkuoleman riski on hyvin pieni.

Lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että uusi suositus on tuonut mukanaan ongelman: nyt kun vauvoja nukutetaan selällään, heidän kallopainaumiensa määrä on moninkertaistunut.

– Näitä on moninkertaisesti verrattuna aikaisempaan. Neuvoloissa se kyllä näkyy, kertoo Jarmo Salo.

Pienten vauvojen pään asento vaihtelee mahallaan ja kyljellään enemmän, kun vanhemmat asettavat heidät vaihtelevasti, mutta nyt kun heitä nukutetaan selällään, he menevät helposti samaan asentoon, jolloin kallo saattaa alkaa muovautua.

Näitä on moninkertaisesti verrattuna aikaisempaan. Neuvoloissa se kyllä näkyy.

Väitöskirjatutkija Henri Aarnivala Oulun yliopistosta kertoo selällään nukuttamisen viisinkertaistaneen kallopainaumien määrän yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan. 

Painauma johtuu samasta asennosta

Kallopainauma muodostuu esimerkiksi silloin kun vauva laitetaan sänkyyn aina samaan paikkaan, siten että lasta kiinnostavat asiat (lelu tai vanhemmat) ovat samassa suunnassa. Tällöin vauva useimmiten nukkuu samassa asennossa ja takaraivolle voi alkaa muodostua painauma.

Jos painauma pääsee muodostumaan, se alkaa helposti suurentua.

– Onko pitkäaikaishaittoja, sitä ei tiedetä vielä, voi olla. Ne eivät kuitenkaan todennäköisesti ole vakavia, mahdollisesti esimerkiksi purentaongelmia, sanoo Jarmo Salo.

Tähän mennessä kallopainaumasta ei tiedetä aiheutuvan mitään pysyviä ongelmia. Pään painaumasta on tiettävästi vain esteettinen haitta, joka korjaantuu kun lapsi alkaa liikkua enemmän.

Onko pitkäaikaishaittoja, sitä ei tiedetä vielä, voi olla. Ne eivät kuitenkaan todennäköisesti ole vakavia.

Painaumat on helppo ehkäistä

Pään painaumat on helppo estää kun pitää mielessä muutaman ohjeen. Sängyssä vauvaa kiinnostavan asian suuntaa tulisi vaihdella, jotta hänen asentonsa ei aina olisi sama.

Lasta ei myöskään pitäisi nukuttaa kotona säännöllisesti sitterissä tai auton turvakaukalossa, koska niissä pää hakeutuu helposti samaan asentoon. Ajaessa lapsi on tietysti turvakaukalossaan.

Vauvalle paras paikka oleilla on tasainen lattia. Myös sylissä, imettäessä ja röyhtäyttäessä asento kannattaa pitää mielessä. Vauvan voi esimerkiksi nostaa aina vasemman rinnan imetyksen jälkeen vasemmalle olkapäälle ja oikean puolen jälkeen oikealle.

Painaumien ehkäisyssä auttaa myös vauvan pitäminen mahallaan muutamia minuutteja päivässä jo ensi päivistä alkaen. Tämä täytyy kuitenkin tehdä valvottuna.

– Yhdysvalloissa näitä hoidetaan kypärillä, meillä sellaista ei juuri tehdä. Sielläkin se on lähinnä bisnestä, kertoo Jarmo Salo.

Yhdysvaltalaiskäytännöstä löytää helposti lisätietoa googlaamalla "positional molding".

Yhdysvalloissa näitä hoidetaan kypärillä, meillä sellaista ei juuri tehdä. Sielläkin se on lähinnä bisnestä.

Uusi suositus on silti hyvä

Jarmo Salon mukaan suositus selällään nukuttamisesta on kallopainaumien lisääntymisestä huolimatta parempi kuin aiempi suositus nukuttaa vauvaa mahallaan tai kyljellään.

– Selällään nukuttaminen ei aiheuta mitään harmia, jos vauvaa muistaa käsitellä edellä mainittujen ohjeiden mukaan, sanoo Jarmo Salo.

Ohjeet ovat lapsen kehityksen kannalta hyviä ohjeita muutenkin kuin pelkästään kallon muodon kannalta.

Selällään nukuttaminen ei aiheuta mitään harmia, jos vauvaa muistaa käsitellä ohjeiden mukaan.

– Nukuttamisohje on ehdottomasti perusteltua, ja vaikka yksittäisen lapsen kätkytkuolemariski on äärimmäisen pieni, ohjeita noudattamalla vältetään Suomessakin vuosittain lukuisia kätkytkuolemia, sanoo Jarmo Salo.

Kallopainaumista on menossa laaja seurantatutkimus Oulun yliopistossa. Käsittely- ja nukuttamisohjeiden vaikuttavuutta koskeva tutkimus julkaistaan lähikuukausina. Alustavien tulosten mukaan käsittelyohjeistus vähentää painaumia alle puoleen.