Suomalaisnuoret ovat mieluummin vapaalla kuin pidentäisivät työaikaansa
Pääministeri Juha Sipilän kaavailema yhteiskuntasopimus on toistaiseksi jäissä, koska työmarkkinakeskusjärjestöt puhalsivat neuvottelut poikki tänään keskiviikkona. Sipilä on asettanut neuvotteluille takarajaksi perjantain, joten nähtäväksi jää, päästäänkö asiassa sopuun.
Käytännössä yhteiskuntasopimus merkitsisi työelämän muutoksia, joista ainakaan Suomen nuoret aikuiset eivät Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ole erityisen innoissaan.
Suomalaiset nuoret suhtautuvat nimittäin nihkeästi hallituksen kaavailemaan työajanpidennykseen. Tämä käy ilmi Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä yhteiskuntasopimuksesta.
Kyselyn tulosten mukaan 15–34 -vuotiaat nuoret arvostavat vapaa-aikaansa siinä määrin, että valtaosa ei olisi valmis missään tapauksessa pidentämään työaikaansa. Vain noin joka neljäs 15–24 -vuotias ja noin joka viides 25–34 -vuotias olisi todennäköisesti valmis tekemään pidempää päivää ilman ylimääräistä korvausta, jotta maan talous saataisiin yhteiskuntasopimuksen tavoitteiden mukaisesti parempaan kuntoon.
Myötämielisimmin nuoret aikuiset suhtautuvat ehdotukseen työaikapankista. Sen tarkoituksena olisi tasata työn kysyntää ja tarjontaa niin, että töitä tehtäisiin paljon silloin kun sitä on tarjolla, ja hiljaisina aikoina oltaisiin enemmän vapaalla. Ikäryhmässä haastatelluista puolet todennäköisesti suostuisi joustamaan tarpeen mukaan.
Mikä on yhteiskuntasopimus?
– Hallituksen ja työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välinen sopimus, jonka avulla yritetään kohentaa teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä.
– Hallituksen tavoitteena on, että sopimus alentaa yksikkötyökustannuksia 5 prosentilla.
– Tämä voisi tapahtua esimerkiksi pidentämällä työaikaa palkkoja nostamatta tai lyhentämällä loma-aikoja.
– Toisaalta sopimuksella on tarkoitus kohentaa irtisanottujen työntekijöiden muutosturvaa.
– Selvitysmies ja hallitus arvioivat perjantaina 21. elokuuta, onko neuvottelujen aloittamiselle edellytyksiä.
Juttua korjattu klo 18:40. Työmarkkinakeskusjärjestöt keskeyttivät neuvottelut, eivät työmarkkinajärjestöt. Rinne ei ollut asettanut takarajaa neuvotteluille, vaan Sipilä.