Stubb ei halunnut kertoa Kioskin arvotentissä, uskooko Jumalaan
Kioskin arvohaastattelussa nähtiin tiistaina kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb. Hankalimmaksiksi kysymykseksi tentissä osoittautui henkilökohtainen jumalasuhde.
Stubb ei halua sanoa, uskooko hän Jumalaan.
– En lähde vastaamaan tuollaisiin kysymyksiin. Ne ovat henkilökohtaisia kysymyksiä, Stubb perustelee.
Koti, uskonto ja isänmaa ovat arvoja, jotka ovat nousseet aiemmin esiin Stubbin puheissa, mikä on aiheuttanut hämmennystä.
– Ne arvot, jotka kristinusko antaa, ovat edelleen käypiä, sanoo Stubb Kioskin tentissä.
"Miesten asevelvollisuus ei ole tasa-arvo-ongelma"
Tentin lopussa esitetyissä nopeissa arvokysymyksissä Stubb määrittelee suhtautumistaan muun muassa perustuloon, eutanasiaan ja miesten asevelvollisuuteen sekä kertoo, mikä hänen mielestään on Suomen suurin tasa-arvo-ongelma.
En näe asevelvollisuutta tasa-arvo-ongelmana. Se on perinne.
Perustuloa Stubb "pitää vaikeana kokonaisuutena," mutta eutanasiaa hän puoltaa.
– Arvokas elämän loppu pitää suoda kaikille, Stubb määrittelee kantaansa armokuolemaan.
Miesten asevelvollisuus ei Stubbin mielestä ole tasa-arvo-ongelma.
– En näe asevelvollisuutta tasa-arvo-ongelmana. Se on perinne. On tiettyjä perinteitä, joista kannattaa pitää kiinni, Stubb kertoo.
Suomen suurin tasa-arvo-ongelma on Stubbin mielestä naisten ja miesten välinen epätasa-arvo työelämässä.
– On mielestäni epäreilua, että naisen tienattu euro on pienempi kuin miehen ja että naiset eivät pysty tekemään samalla tavalla uraa kuin miehet, koska on loukkuja, avaa Stubb.
"Uskon, että olemme kaikki hyviä ihmisiä"
Entä millainen ihminen kokoomuksen puheenjohtaja kokee olevansa? Stubb määrittelee Kioskin tentissä itsensä peruspositiiviseksi ihmiseksi, joka uskoo ihmisten hyvyyteen.
– Uskon, että olemme lähtökohtaisesti kaikki hyviä ihmisiä. Haluamme auttaa toinen toisiamme. Vihaan ilkeilyä. Vihaan riitelyä. Vihaan huutamista ja vastakkainasettelua, sanoo Stubb.
Edelleen, kun on hätä, soitan isälle, voitko auttaa, vaikka olen nyt tässä pääministerinä.
Stubb uskoo positiivisuutensa olevan lähtöisin kotoa, edesmenneeltä äidiltä ja isältä, joka on edelleen aikuisen poikansa tuki ja turva.
– Edelleen, kun on hätä, soitan isälle, voitko auttaa, vaikka olen nyt tässä pääministerinä, Stubb kertoo.
"En ollut tarpeeksi hyvä golf-ammattilaiseksi"
Menestyksestä puhuttaessa Stubb kertoo, ettei ole koskaan uskonut, että menestys on "kaikki kaikessa."
– Menestys on henkilökohtainen ja yksilöllinen asia. Voi olla menestyvä isä, menestyvä aviomies tai menestyä työssä tavalla tai toisella. Luulen, että me kaikki halutaan jollakin tavalla lähimmäisen rakkautta tai hyväksyntää ja menestyminen voi olla osa sitä.
Menestystä pohtiessaan Stubb kertoo myös lapsuuden toiveammateistaan.
– En ole koskaan miettinyt urapolkua. Kun olin pieni, halusin jääkiekkoilijaksi. Sillä saralla ei tullut menestystä, Stubb kertoo.
Kun jääkiekossa ei tullut menestystä, haaveissa siinsi ura golf-ammattilaisena.
Luulen, että me kaikki halutaan jollakin tavalla lähimmäisen rakkautta tai hyväksyntää ja menestyminen voi olla osa sitä.
– Halusin golfammattilaiseksi, mutta en ollut tarpeeksi hyvä. Ei tullut menestystä. Sitten seuraava urapolku oli akateemikko. Halusin tehdä EU-teoriaa. Siinäkin tuli "niin ja näin" menestystä. Sitten olin virkamies kymmenen vuotta, "niin ja näin" menestystä siinäkin. Ja nyt sitten tässä politiikassa on ollut vähän erilainen meininki päällä, Stubb summaa.
"Raha on tietynlainen elinehto"
Entä miten tärkeää raha on Stubbille? Arvoasteikolla yhdestä kymmeneen Stubb antoi rahalle viisi.
– Raha on tietynlainen elinehto. Se on käypä valuutta, jolla saa ostettua ja myytyä palveluita ja tavaroita. Ei raha onnellisuutta tuo, mutta se on vakauttava tekijä elämässä, kertoo Stubb.
Toisaalta vaalikeskusteluissa Stubbia "ahdistaa", se että taloudesta puhutaan niin paljon.
– Se on aika ahdistavaa. Tuntuu välillä siltä, että vaalit on jonkinlainen kirjanpitoharjoitus, missä käydään kilpalaulantaa säästämisestä, sanoo Stubb.
– Aika harvoin kysytään arvokysymyksiä. Kun ollaan tenteissä niin puhutaan vaan kasvusta, säästämisestä ja rahasta, Stubb sanoo.