Sisujengin makoisa mitalisade – Suomi sai 49 mitalia!

Special Olympics – kehitysvammaisten urheilutapahtuma oli Suomelle suurta juhlaa ja ilon kyyneleitä. Sisujengin kaulalla lepää nyt 49 mitalia, joista 14 on kultaa, 16 hopeaa ja 19 pronssia.

Kuvagalleria muutamien mitalistien makoisimmista tuuletuksista:

Saga Hänninen tuulettaa menestystään rytmisessä voimistelussa. Hän sai kultaa nauhalla, hopeaa vanteella ja pronssia kokonaiskilpailusta. Kuva: Lauri Jaakkola. Bettiina Vuori sai kultaa rytmisessä voimistelussa, lajina pallo ja hopeaa nauhalla. Kuva: Lauri Jaakkola. Lotta Huttunen fiilistelee pronssiaan rytmisen voimistelun vanteesta. Kuva: Lauri Jaakkola. Anna Laitinen tuulettaa. Hän voitti hopeaa ratamelonnan 1200 metristä ja pronssia 1500 metrin ratamelonnasta. Kuva: Nina Jakonen. Valtteri Kalliomäki hyppäsi itselleen pronssia pituushypystä. Kuva: Lauri Jaakkola. Beach Volleyssa Suomen kakkosjoukkue voitti kultaa. Kuvassa Jukka Lehti, Marko Saarinen, Antti Remes ja Jari Mäkinen. Kuva: Lauri Jaakkola. Suomen beach volleyn ykkösjoukkue voitti hopeaa. Kuvassa Heidi Horelli, Mika Reponen, Päivi Pohjalainen ja Jari Karp. Kuva: Lauri Jaakkola. Minna Palonen meloi itselleen hopeaa ratamelonnan 1200 metristä ja pronssia 1500 metrin ratamelonnasta. Kuva: Lauri Jaakkola. Matti Hämäläinen tuulettaa, hän voitti kultaa ratamelonnan 1500 metristä. Kuva: Lauri Jaakkola. Jenny Kärkkäisen on helppo hymyillä, sillä hän voitti triplakultaa: Kouluratsastuksesta, ratsastuksen parikilpailusta sekä englantilaisratsastuksesta. Kuva: Lauri Jaakkola. Tatu Kantonen voitti kultaa 100 metrin vapaauinnista ja pronssia 100 metrin perhosuinnista. Kuva: Lauri Jaakkola. Lasse Purmonen voitti hopeaa 50 metrin rintauinnista ja pronssia 50 metrin perhosuinnista. Kuva: Lauri Jaakkola.

Yhteistä Sisujengi-meininkiä!

Suomi on naisten jalkapallon maailmankisojen mestari.

”Urheilijat itkevät. Partnerit niiskuttavat. Kannustusjoukot koittavat peitellä liikutustaan. Uruguaynkin pelaajat kapsahtavat suomalaisten kaulaan ja parkuvat pettymystään.” Näin kuvaillaan tunnelmaa Special Olympics jalkapallon blogissa. Suomen naisten jalkapallon joukkue voitti Uruguayn 4-3 jatkoajalla.

Suomi voitti kultaa naisten jalkapallosta Special Olympics -maailmankisoissa. Unified-jalkapallossa kentällä on yhtä aikaa neljä kehitysvammaista urheilijaa ja kolme vammatonta partneripelaajaa. Suomalainen naisjalkapallojoukkue ei ole koskaan aiemmin ottanut osaa maailmankisojen Unified-sarjaan. Kuva: Nina Jakonen.

Mikä oikein on Sisujengin salaisuus?

– Joukkue löysi heti alusta lähtien yhteisen sävelen ja tekemisen meininki on todella hyvää ja yhteistä Sisujengi-meininkiä, kuvailee lajikoordinaattori Timo Pelkonen Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:stä.

Sisujengi voisi lajikoordinaattorin mukaan nähdä esimerkkinä muun muassa jalkapallossa. Avainasemassa on kova työ, asenne ja yhteinen meininki.

– Se, että muissa pallolajeissa ei ole menestystä tullut, niin toivottavasti tätä kautta pystytään osoittamaan esimerkkiä omalla tavalla. Menestyminen on mahdollista kovalla pitkäjänteisellä työllä, ja kun kaikki asiat natsaavat kohdilleen turnauspäivinä niin menestys voi olla mahdollinen.

Tällä videolla vielä tunnelmapätkä Los Angelesista heti voiton jälkeen:

Voiton rutistuksia, tuuletuksia ja liikutusta

Millä mielin siellä ollaan oikein oltu?

– Suomella meni erittäin hyvin. Omia ennätyksiä on rikottu ja monet ovat onnistuneet suorituksissaan. Mitalit ovat kruununa usean urheilijan kohdalla. Suomen joukkue sai heti alusta positiivisen draivin päälle. Oli tekemisen meininkiä.

Urheilijat luonnollisesti iloitsevat suorituksiaan, mutta muillakin on ollut onnen kyynelissä pitelemistä.

– On ollut aivan mahtavaa nähdä niitä tunteikkaita hetkiä heti suorituksen jälkeen, kun urheilija halaa valmentajaa. Ne halaukset ei ole mitään kevyitä, vaan siinäkin on tunnetta ja voimaa! Hetket palkintopallilla saa useamman silmäkulman kostumaan ihan palkintopallin ulkopuolellakin.

Jotkut kilpailijat ovat omistaneet mitalejaan tärkeille läheisille, kuten edesmenneille vanhemmille.

– Tuuletukset ovat olleet jotain sanoinkuvaamattomia ja tunnetila todella syvä. Urheilijatkin kokevat, että tässä on vähän suuremmasta asiasta kysymys kuin vain mitalin saamisesta. Hetki halutaan omistaa heille tärkeille ihmisille.

Maailman suurin urheilutapahtuma 2015

Kehitysvammaisten urheilun Special Olympics –kesämaailmankisat järjestetään joka neljäs vuosi. Tänä vuonna kisat käytiin Los Angelesissa ja niihin osallistui noin 7 000 urheilijaa ja 3 000 valmentajaa. Lisäksi mukana on huikeat 30 000 vapaaehtoista.

Suomesta kisoihin osallistui 92 urheilijan joukkue. Kisoissa suuressa osassa ja tärkeää ovat myös partneripelaajat, jotka ovat mukana pelaamassa kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa.

Onnea Tatu! Kultaa tuli Special Olympics kisoissa! Well done Tatu! Gold medal at the Special Olympics!

Posted by Jani Sievinen on 30. heinäkuuta 2015

Kisoissa oma systeemi

Suomen mitalimäärä kuulostaa aivan huikealta.

–  Kun lähdimme näin isolla joukkueella, tiesimme että Suomi tulee saamaan paljon mitaleita. Pitää kuitenkin muistaa että mitaleita jaetaan tässä hieman eri tavalla, kuin esimerkiksi vammattomien kilpailuissa. ja siksi mitalien määrä saattaa hämätä.

Kisoissa on oma systeemi. Pelkonen selventää, että jokainen urheilija käy ensin tasoluokittelukilpailun, jonka johdosta hänelle löydetään omatasoinen kilpailu, eli oma divisioona loppukisoihin. Jokaisessa divisioonassa on 3-8 urheilijaa.

–  Näin myös mitalien todennäköisyys kasvaa. Mutta eihän tämä yhtään vähennä mitaleiden arvoa! Urheilijat ovat tehneet pitkään töitä, treenanneet ja valmistautuneet kisoihin. Eikä se mitali ole se pääasia.

Tässä hieman maistiaisia viimeisestä Sisujengi-jaksosta Special Olympics -kilpailun huuman keskeltä, joka nähdään keskiviikkona kello 20:00 Yle TV2:

Sisujengi-sarjassa on seurattu Jonin, Nooran, Tatun, Annan ja Jennyn valmistautumista Special Olympics -maailmankisoihin. Kisat on nyt kisattu, mutta kuinkas siellä kävikään? Sen näet viimeisestä Sisujengi-jaksosta keskiviikkona! Yle TV2 klo 20. #sisujengi

Posted by Sisujengi on 2. elokuuta 2015

Näin mitalit menivät:

Kultaa

Tatu Kantonen, 100 m vapaauinti
Saga Hänninen, rytminen voimistelu, nauha
Bettiina Vuori, rytminen voimistelu, pallo
Jenny Kärkkäinen, englantilaisratsastus
Suomen kakkosjoukkue, beach volley
Jenny Kärkkäinen, kouluratsastus
Mika Niemeläinen, keilailu
Matti Hämäläinen, ratamelonnan K1 500 m
Jarmo Patana, ratamelonnan K1 500 m
Jarmo Patana, ratamelonnan K1 200 m
Suomen naisten Unified-jalkapallojoukkue
Kai Koljonen, puolimaraton
Jenny Kärkkäinen, ratsastuksen parikilpailu
Klaus Müller/Anna-Maija Pyy, ratsastuksen parikilpailu

 


Hopeaa

Lasse Purmonen, 50 m rintauinti
Bettiina Vuori, rytminen voimistelu, nauha
Saga Hänninen, rytminen voimistelu, vanne
Anna-Maija Pyy, englantilaisratsastus
Suomen ykkösjoukkue, beach volley
Henri Kajan, judo
Pirjo Komppa, judo
Klaus Müller, kouluratsastus
Minna Palonen, ratamelonnan K1 200 m
Anna Laitinen, ratamelonnan K1 200 m
Noora Koponen, pituushyppy
Samu Alander, golf
Ville Lipsanen, golf
Juha-Matti Linnasaari/Mari Aarnio, purjehdus
Matti Heino/Ville Sahlström, purjehdus
Toomas Lahtinen, ratsastuksen parikilpailu

 

Pronssia

Lotta Huttunen, rytminen voimistelu, vanne
Saga Hänninen, rytminen voimistelu, kokonaiskilpailu
Anniina Saastamoinen, 100 m perhosuinti
Klaus Müller, englantilaisratsastus
Antti Ollikka, judo
Tatu Kantonen, 100 m perhosuinti
Anniina Saastamoinen, 100 m sekauinti
Piia Komppa, judo
Merja Eskelinen, judo
Mikko Kivikko, ratamelonta K1 500 m
Anna Laitinen, ratamelonta K1 500 m
Minna Palonen, ratamelonta K1 500 m
Mikko Kivikko, ratamelonta K1 200 m
Tuomo Kukkohovi, keilailu
Suomen miesten Unified-lentopallojoukkue
Lasse Purmonen, 50 m perhosuinti
Uinnin viestijoukkue 4x50 m vapaauintiviesti
Valtteri Kalliomäki, pituushyppy
Joni Roivanen/Saammal Morottaja, purjehdus

Onnea Sisujengi!

Kuvat: Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry.