Sipilä, Soini, Stubb ja sinä – opettele hyväksi neuvottelijaksi
Hallitusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Päättäjät hiovat niissä mahtipontisestikin Suomen tulevaisuutta. Arkisemmin ajateltuna lähes jokainen meistä osallistuu erilaisiin neuvottelutilanteisiin jopa päivittäin.
Tampereen yliopiston puheviestinnän opettaja ja tutkija Maija Gerlander muistuttaa, että jopa oman perheen parissa tapahtuvat keskusteluhetket ovat usein neuvottelutilanteita.
Gerlanderin mukaan suomalainen erityispiirre on perinteisesti ollut se, että suhteiden ylläpitämistä ja toisen arvostamista ei ole erityisesti korostettu.
Gerlander kuitenkin uskoo, että tässä asiassa on tapahtumassa muutos. Sellaisesta saattaa kieliä myös se tapa, jolla hallitusneuvotteluiden osapuolet ovat viestineet toinen toisistaan. Arvostus ja yhteisen päämäärän korostaminen ovat tätä uutta neuvottelukulttuuria, jota ainakin ulospäin halutaan viestiä.
Gerlander antoi muutaman vinkin jokapäiväisiinkin neuvottelutilanteisiin. Näitä voivat olla esim. asuntolainaneuvottelut tai palkankorotus.
1. Valmistaudu huolella
Lähtökohtaisesti neuvottelu toteutuu ainoastaan silloin, kun on jotain mistä neuvotella. Tärkeää on, että neuvottelussa halutaan yhdessä päättää tai sopia jostain asiasta.
Työ on ratkaisukeskeistä, ketään ei käännytetä, voidaan keskittyä asiaan. - Timo Soini. (Yle 11.5.2015)
Tärkeää on päättää etukäteen, mitkä ovat omat reunaehdot: mikä on sopivan kokoinen asuntolaina, mutta myös sitä mikä on minimimäärä, joka on kipurajasi. Perustele omat tavoitteesi: miksi haluat 120 000 euron kokoisen lainan? Määrittele myös se, mistä olet valmis luopumaan päästäksesi tavoitteeseesi.
2. Ajattele asiaa myös muiden kannalta
Hyppää vastapuolen kenkiin ja pohdi muiden osapuolten kantaa asiaa. Muista, että kaikilla on oikeus lähestyä asiaa eri tavalla.
Vastakkainasettelua ei ole ollut, on yhdessä tekemisen meininki. - Alexander Stubb. (Yle 11.5.2015)
Toisen oikeuden arvostaminen ei aina ole itsestään selvää.
3. Arvosta toista osapuolta
Kuuntele, mitä toinen sanoo. Varmista, että olet ymmärtänyt sen, mitä hän on sanonut. Toisen arvostamista on myös se, että kertoo omat näkemyksensä ja perustelee ne huolella.
Hyvinhän työ menee, kun on oikeat tyypit asialla. - Timo Soini (Yle 12.5.2015)
Toisella osapuolella on oikeus kuulla ne.
4. Muista reunaehtosi ja ole luova
Älä suostu sellaiseen ratkaisuun, mitä seuraavana päivänä kadut.
Ensisijainen vaihtoehto oli neljän suuren hallitus, mutta se osoittautui usean yrityksen kautta mahdottomaksi. - Juha Sipilä (Yle 7.5.2015)
Parhaimmillaan neuvottelun aikana voidaan ideoida jokin uusi ratkaisu, jota kumpikaan osapuoli ei tullut aikaisemmin ajatelleeksi.
Jos neuvotteluissa ei edetä, pitää myös osata lopettaa neuvottelut.