Kyllä, Saudi-Arabiassa on ilmastoitu telttakylä, johon mahtuisi miljoonia pakolaisia – mutta...
Netissä leviää kuvia valtavasta telttakylästä Saudi-Arabiassa, johon pyhiinvaeltajat majoittuvat. Suomessa Minan kaupungin teltoista uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.
Telttakylät ympäri maan ovat nyt käytössä, sillä käynnissä on pyhiinvaellus islamin pyhään kaupunkiin, Mekkaan. Pyhiinvaellus eli hadž, on maailman suurin pyhiinvaellus, johon jokaisen kynnelle kykenevän muslimin on velvollisuus osallistua ainakin kerran elämässään.
Kuvat tyhjillään seisovista telttakylistä ovat entisestään lisänneet kritiikkiä Saudi-Arabiaa ja muita Persianlahden rikkaita valtioita vastaan – nämä kun eivät ole juurikaan osallistuneet pakolaisten vastaanottamiseen, toisin kuin Syyrian ja Irakin muut naapurimaat.
Saudi-Arabia on puolustautunut ja väittänyt vastaanottaneensa jo yli 100 000 pakolaista, mutta mitään varmistusta väitteelle ei ole saatu. Telttakyliin näiden pakolaisten ei ainakaan tiedetä majoitetun.
Telttakyliä on, tahtoa ei
Kysyimme Lähi-Idän tutkijalta Susanne Dahlgreniltä Tampereen yliopistosta, ovatko puheet tyhjistä telttakylistä pelkkää sumutusta, vai löytyykö Saudi-Arabiasta tosiaan tällaisia resursseja.
– Pyhiinvaelluksille varatuissa telttakylissä yöpyy vuosittain miljoonia ihmisiä. Väitteet siitä, että teltat olisivat käytössä vain muutaman päivän vuodessa, eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Suuri pyhiinvaellus on vain kerran vuodessa, mutta Saudi-Arabiassa tehdän niin kutsuttuja pikkupyhiinvaelluksia eli numraa ympäri vuoden.
– Saudi-Arabia on niin rikas valtio, että se voisi halutessaan rakentaa vaikka ihan uusia telttakyliä pakolaisille. Siihen olisi turha käyttää pyhiinvaeltajien telttoja.
Dahlgrenin mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuressa käytössä ilmastoinnilla, sähköllä ja vedellä varustetut telttakylät ovat. Eikä sillä hänen mukaansa ole merkitystäkään.
– Saudi-Arabia on niin rikas valtio, että se voisi halutessaan rakentaa vaikka ihan uusia telttakyliä pakolaisille. Siihen olisi turha käyttää pyhiinvaeltajien telttoja.
Kyse ei siis ole resursseista, vaan tahdosta. Saudi-Arabialla on vahvat perinteet naapurimaistaan eristäytymisestä. Pakolaislait ovat tiukat ja vierastyöläisiä haalitaan lähinnä Etelä- ja Kaakkois-Aasiasta. Syy tähän löytyy politiikasta.
– Saudi-Arabian kuningashuone haluaa pitää rajansa kiinni pakolaisilta monestakin syystä. Kuningashuoneella on tällä hetkellä vahva ote vallasta, eikä se halua menettää sitä vastaanottamalla suuria määriä syyrialaisia, jotka saattavat muodostaa poliittisia vastustajia. Toisekseen Saudi-Arabia on osallisena Jemenin sodassa. Maa haluaa senkin takia pysyä mahdollisimman kaukana Syyrian levottomuuksista, vaikka se osallistuukin sotaan rahoittamalla Syyrian hallitsijan, Bashar al-Assadin vastustajia.
Dahlgrenin mukaan Saudi-Arabia on suuri syy siihen, etteivät muutkaan Persianlahden valtiot ovat osallistuneet pakolaiskriisin ratkaisemiseen. Päästäkseen muihin maihin pakolaisten olisi kuljettava Saudi-Arabian läpi, mutta rajan ollessa kiinni se ei ole mahdollista. Näin muiden maiden on ollut helppo jättäytyä koko pakolaiskriisin ulkopuolelle.