"Hyvä nuori äänestäjä", houkuttaako tämä kirje vaaliuurnille?
Nuorten kiinnostus äänestämiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on laskussa.
Kysyimme asiantuntijalta, mikä neuvoksi. Keinoja on Allianssin nuorisovaaleista vastaavan projektityöntekijän Senni Moilasen mukaan monia. Tässä niistä neljä.
1. Kirjeet
Oikeusministeriö lähettää yhteistyössä Suomen nuorisoyhteistöjärjestö Allianssin kanssa kirjeen 54 000 ensi kertaa äänestämään pääsevälle nuorelle. Juhlallinen kirje puhuttelee ”Hyviä nuoria äänestäjiä” ja kertoo eduskunnan toiminnasta. Lisäksi kerrotaan, missä äänestäminen tapahtuu ja neuvotaan hakemaan tietoa lehdistä, televisiosta, sosiaalisesta mediasta tai maksuttomasta palvelunumerosta.
”Monella nuorella ei ole tietoa, milloin eduskuntavaalit järjestetään tai mistä voi saada lisätietoa. Uskon, että kaikenlainen tiedotus on plussaa”, Moilanen sanoo.
Kirje luettavissa kokonaisuudessaan täältä.
2. Nuoret ehdokkaat
Tämän kevään eduskuntavaaleissa on yhteensä 111 alle 26-vuotiaista ehdokasta.
”Nuoret ehdokkaat lisäävät kiinnostusta politiikkaan ja toki ehdokkaan löytäminen voisi olla helpompaa, jos mukana olisi enemmän nuoria ehdokkaita”, Moilanen sanoo.
3. Nuorisovaalit
Allianssi on järjestänyt 13−17-vuotiaille omia vaalejaan vuodesta 1995. Tarkoitus on antaa nuorille äänestyskokemus. Yle Uutisten mukaan vaalit ovat tosin menneet osassa kouluista pelleilyksi, kun koululaiset äänestävät aina numeroa 69.
”Nuorisovaalien ansiosta alaikäisillä olisi äänestysikään tultaessa jo tietoa siitä, miten äänestetään ja mitä äänestäminen tarkoittaa”, Moilanen sanoo.
4. Politiikkajargonin vähentäminen
Vaaleista ja politiikasta pitäisi puhua niin, että kaikki ymmärtävät mistä puhutaan. Median tehtävänä on suomentaa vaikeaselkoiset puheet ymmärrettäväksi.
”Jos ei puhuta selkeää kieltä, kyllähän se vieraannuttaa. Ei välttämättä tiedetä, mistä poliitikot puhuvat monimutkaisten termien ja sanojen vuoksi”, Moilanen sanoo.
5. Tiedon lisääminen
Kaikille äänestäjille puolueiden erot eivät ole selviä.
”Ei välttämättä tiedetä miten äänestetään, missä äänestetään tai mistä löytää ehdokkaita. Erot eri puolueiden välillä eivät ole selvillä”, Moilanen kertoo.
Toimittaja: Kati Pehkonen
Onko äänestämisestä hyötyä? Voiko yksi ääni vaikuttaa? Kerro se meille Twitterissä tunnisteella #ylekioski. Äänestämisestä keskustelemassa Kioskin suorassa lähetyksessä TV2:lla tänään (25.3.) klo 19.30 muun muassa anarkisti Suvi Auvinen sekä eduskuntavaaliehdokkaat Miro Pulliainen (pp.) ja Sophia Leppä (vas.).