Reportaasi Shanghain yöstä: Kävimme katsomassa, miten kiinalaiset miljonäärit juhlivat
Kiinassa on tilastojen mukaan noin miljoona miljonääriä. Heistä 160 000 on arvioitu asuvan Shanghaissa.
Raha ei vain haise Shanghaissa. Sen näkee. Kaupungin Louis Vuittonin, Tiffanyn, Pradan ja Applen liikkeet ovat jättimäisiä. Siksi ei ole yllättävää, että rahan pitää näkyä myös juhliessa.
”Rikkaat puhuvat urheiluautoistaan”
Rikkaiden ykköspysäkki Shanghaissa on yökerho ja ravintola M1NT. Paikan suomenkielinen nimi voisi olla esimerkiksi Priima.
Talon 24. kerrokseen sijoitettuun yökerhoon pitäisi päästä vain jäsenkortilla, mutta ulkomaalaisille on Kiinassa usein erikoiskohtelu. Kävelemme suoraan sisään.
Sisällä on haitankki ja näkymä Shanghain hienompaan pilvenpiirtäjäriviin Huangpu-joella. Norjasta Shanghaihin muuttaneiden opiskelijatyttöjen mukaan M1NT on kaupungin ykköspaikka miljonäärin iskemiseen. He käyvät siellä usein.
– Kiinalainen vai venäläinen miljonääri, ihan sama. Rikkaat puhuvat joka tapauksessa urheiluautoistaan, tytöt sanovat.
Rikkaan tunnistaa siitä, miten istuu, miten tilaa juotavaa, miten puhuu tarjoilijalle.
Ravintolan baarimikko Jay sanoo tunnistavansa rikkaan ihmisen heti.
– Rikkaan tunnistaa siitä, miten istuu, miten tilaa juotavaa, miten puhuu tarjoilijalle.
Jayn mukaan M1NT on erityisesti länsimaalaisten rikkaiden suosiossa.
– Kiinalaiset haluavat enemmän, he haluavat tanssia, tyttöjä. Pelkkä kaunis maisema ei riitä.
Vuokrattavaa samppanjaa
M2 on yksi Shanghain suosituimmista rikkaiden klubeista. Siellä bluffi ei mene yhtä hyvin läpi. Kun tilaamme kaksi olutta, tarjoilijaa alkaa epäilyttää. Hän kirjoittaa juomien hinnan, 110 yania eli reilut 16 euroa vihkoon ja näyttää sitä.
Kiinalaiset haluavat enemmän, he haluavat tanssia, tyttöjä. Pelkkä kaunis maisema ei riitä.
– Oletteko varmoja?
Muiden pöytiin katsoessa ymmärtää, että tilaus on outo. Yhdellä seurueella on 38 pulloa samppanjaa ja viskipulloja. Toisilla on samppanjaa koreissa kukkakimppujen kera, pulloille saa myös vaahtokylvyn.
Monet eivät näytä juovan mitään. Pulloja ei ole edes avattu. Huhujen mukaan samppanjapulloja voi sopivaan hintaan vuokrata. Nuoret kiinalaiset istuvat pöydissä räpläämässä älypuhelimiaan tai pelaamassa nopilla. Harva katsoo puolialastomia, palkattuja länsimaalaisia tanssijoita.
Länsimaalaiset houkuttelevat paikalle rikkaita kiinalaisia.
Rikkaiden kanssa on vaikea päästä juttusille.
Pöytä, jossa on samppanjapulloja eniten, on myös parhaiten vartioitu. Uteliaita pitää loitolla neljä mustapukuista tarjoilijaa, joilla on radiopuhelimet.
Länsimaalaiset houkuttelevat kiinalaisia
Vartijoiden loukusta meidät pelastaa tuttavallinen mies. Hän esittäytyy Mulliksi, ottaa kädestä kiinni ja lähtee johdattamaan kohti tanssipöydän vieressä olevaa pöytää.
Seurueella on samppanjaa maltillisesti alle kymmenen pulloa. Pöydässä on lisäksi vodkaa ja shotteja. Mulli kertoo olevansa paikan pomo. Oikeasti hän on promoottori. Mulli tilaa sormia napsauttamalla lisää samppanjapulloja ja lääkeruiskuihin laitettuja shotteja.
Mullin lähellä istuvat lähes kaikki baarin länsimaalaiset. Vieressäni istuva ranskalainen Mali kertoo, että Kiinassa asuvat ulkomaalaiset eli expatit nostavat klubin arvoa.
Juhlimista tärkeämpää on näyttää rikkaalta.
– Kiinalaista klubia pidetään VIP-paikkana, jos siellä on paljon länsimaalaisia expatteja. Länsimaalaiset houkuttelevat paikalle rikkaita kiinalaisia.
Mali on Shanghaissa vaihdossa. Kysyn häneltä, miksi kiinalaiset eivät näytä täällä juovan mitään.
– Juhlimista tärkeämpää on näyttää rikkaalta.
Shottien jälkeen Mulli tilaa pitsaa. Kello on puoli kaksi.
Viereisessä seurueessa joku oksentaa. Pöydän oma tarjoilija tuo paikalle roskakorin ja kääntää yökkääjälle kohteliaasti selkänsä.
Kuvaamamme rikas kiinalaistyttö nauraa ja osoittaa. Eihän tänne ole oikeasti juomaan tultu.
VIDEO: TÄLLAISTA ON LUKSUSYÖKERHOSSA
Kuvat: Nina Karlsson