Pian rakennat kännykkäsi palikoista – moduulipuhelimet myyntiin vielä tänä vuonna

Moduuleilla muokattava Puzzlephone havainnekuvassa.​​
Moduuleilla muokattava Puzzlephone havainnekuvassa.​​

Viimeiset kaksi vuotta internetissä on kohkattu moduulipuhelimista, eli palikoista koottavista älypuhelimista.

Moduulipuhelimesta on puhuttu ”elinikäisenä” puhelimena,

Konsepti on yksinkertainen: Jos puhelimesta hajoaa näyttö, moduulipuhelimeen pystyy helposti itse vaihtamaan uuden. Jos puhelimen kameran pikselit eivät riitä, sen voi vaihtaa parempaan.

Kuluttaja ostaa ensin puhelimen rungon ja voi tarpeidensa mukaan ostaa siihen lisäherkkuina teknisiä toimintoja eri moduuleina. Palikoita voi lisätä, poistaa ja vaihtaa toisistaan riippumatta. Käytännössä mahdollisuudet ovat rajattomat: puhelimeen voisi liittää vaikka sykemittarin, veden puhtautta mittaavan sensorin tai auton avaimen.

Moduulipuhelimilta toivotaan merkittäviä hyötyjä. Moduulipuhelimesta on puhuttu ”elinikäisenä” puhelimena, koska yhden rikkoutuneen tai vanhentuneen osan voi vaihtaa kokonaista puhelinta vaihtamatta. Puhelimen korjaaminen olisi edullista, elektronisen jätteen määrä vähenisi ja personoidut puhelimet palvelisivat paremmin käyttäjien yksillöllisiä tarpeita.

Ennen ensimmäisenkään moduulipuhelimen markkinoille tuloa konsepti on myös ehditty haukkua. Älypuhelimia on kehitetty entistä siroimmiksi, ohuemmiksi ja ulkomuodoltaan sileimmiksi, mutta moduulipuhelimissa palikoiden reunat näkyvät ja puhelimen paksuus on auttamatta markkinoiden kapeimpia malleja leveämpi. Puhelimet myös painavat tavallista älypuhelinta enemmän.

Ensimmäiset moduulipuhelimet markkinoille vielä tänä vuonna

Tunnetuin moduulipuhelinhankkeista on Googlen Ara-projekti. Spiral 2 -nimeä kantava puhelin on ensimmäisen Ara-projektin malli, joka tulee myyntiin Puerto Ricossa myöhemmin tänä vuonna. Puerto Rico on puhelimen ensimmäisen testimarkkina-alue.

Puhelimen tekniset speksit ovat vielä vaatimattomat: perusmallin näyttöresoluutio on 720 x 1280, puhelimessa on 5MP kamera ja puhelimen yhteydet pyörivät 3G:n, Wi-Fin ja Bluetoothin avulla. Spiral 2:n akku on kestoltaan n. 80 prosenttia keskivertoälypuhelimen akusta. Google ennakoi, että kun Spiral 2 saadaan markkinoille, sille olisi tarjolla 30 erilaista moduulivaihtoehtoa, joissa on mukana 4G:n mahdollistava palikka sekä parempi kamera. Puhelin pyörii Android-käyttöjärjestelmällä.

Ara-puhelimen runko näyttää tältä:

 

#projectara #prototypeinthemaking #phonebloks #araphone #google

Kuva, jonka Project Ara (@project_ara) julkaisi 21. 04ta 2014 klo 16.19 PDT

Runkoon yhdistettyjen moduulien kanssa puhelin voisi näyttää tältä:

Ara-puhelimeen osia vaihdetaan näin:

Spiralilla on kuitenkin jo suomalainen kilpailija, Puzzlephone. Puzzlephonen on ennakoitu saapuvan markkinoille jo ”tänä keväänä”, mutta tarkempia tietoja ei vielä ole. Puhelin on kotimaisen Circular Devices -startupin kehittelemä ja se on saanut rahoitusapua Tekesiltä. Circular Devices kehittää puhelinta samalla, kun se vielä etsii kumppaneita ja lisärahoittajia. Puhelin tulee todennäköisesti pyörittämään ensin Android-käyttöjärjestelmää, mutta suunnitelmissa on tuki myös Windows Phonelle, Firefoxin käyttöjärjestelmälle ja Sailfishille.

Puzzlephoneen voi vaihtaa kolme osaa. Aivot (Brain) on puhelimen keskusyksikkö, jossa on mm. puhelimen kamera, Selkärankaan (Spine) kuuluu kaiutin, mirofoni ja näyttö ja Sydämeen (Heart) kuuluu akku.

Mitä ne maksavat?

Puzzlephonen on arvioitu olevan ”keskivertoälypuhelimen” hintaluokassa, eli jossain 300 euron ja 700 euron välillä. Samoin lupaa Google Ara-puhelimellaan, mutta huomattavaa on, että vaikka moduulipuhelimen perushinta voi olla keskiluokkaa, sen hinta vaihtelee käyttäjän valitsemien moduulien mukaan. Puhelimille vaihdettavat moduulit tulevat todennäköisesti olevaan tarjolla ns. palikkakaupassa, jonka kautta palikoita voivat myydä ja kehittää kolmannen osapuolen yritykset, jotka luonnollisesti hinnoittelevat tuotteitaan jokseenkin itsenäisesti.

Pitkällä aikavälillä moduulipuhelinten odotetaan laskevan kuluttajille kasaantuvia kustannuksia, kun puhelinta voi korjata sen sijaan, että puhelimen joutuu pienen vian takia vaihtamaan lyhyin aikavälein.

Mistä ne tulivat?

Yllä Phonebloksin aikainen konseptivideo vuodelta 2013.

Moduuleista koostuva puhelin ei ole tuore idea, vaikka niin voisi kuvitella. Israelilainen Modu kehitteli aikaisille mobiilipuhelinmarkkinoille kännykän, johon pystyi liittämään moduulien avulla erilaisia toimintoja ja vuonna 2009 LG toi markkinoille Versa-puhelimen, johon käyttäjä pystyi vaihtamaan esimerkiksi erilaisia näppäimistöjä. Google osti Modun patenttioikeudet vuonna 2011. Kiinalainen ZTE on suunnitellut Aasian markkinoille Eco-Mobius-konseptia, joka on niin ikään muunneltava puhelin. Sen muokattavat ominaisuudet ovat kuitenkin vaatimattomammat kuin esimerkiksi Puzzphonella ja Googlen Spiraleilla. Sen vaihdettavia osia ovat näyttö, kamera, akku sekä muistin ja prosessorin yhdistelmät.

Ensimmäistä kertaa moduulipuhelimet nousivat suuren yleisön tietoisuuteen syksyllä 2013, kun hollantilainen Dave Hakkens ideoi Phonebloks-puhelimen, jonka kaikkia osia voisi vaihtaa niin, että puhelimen käyttöikä pitenisi ja elektronisen jätteen määrä vähenisi. Hakkens visioi ideastaan videon Youtubeen, joka sai ensimmäisen vuorokauden aikana yli miljoona katselukertaa ja Phonebloksista tuli nettihitti. Vuoden 2013 loppuun mennessä Phonebloksilla oli yli 960 000 ilmoittautunutta tukijaa.

Motorolassa oltiin jo tuolloin alettu pohtia modulaaripuhelinten mahdollisuuksia ja Hakkenssin saaman huomion myötä, Motorola kiinnostui Phonebloksista. Projekti Ara sai virallisesti alkunsa vuoden 2013 lopussa. Vuonna 2014 Motorola myyntiin Lenovolle ja niin projekti Arasta tuli Googlen lapsi. Nyt Hakkens pyörittää Phonebloks-yhteisöä ja puhelimen kehittelyvastuu on Ara-tiimillä.