Oscareiden somevoittajat: vahvoja feministisiä kannanottoja ja yksi hirveä parta

Graham Moore

Graham Moore Oscar-gaalassa. EPA/PAUL BUCK​
Graham Moore Oscar-gaalassa. EPA/PAUL BUCK​

Vuonna 1981 syntynyt Graham Moore voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon elokuvasta The Imitation Game. Suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon Moore nousi sosiaalisen median suosikiksi kiitospuheensa ansiosta. Graham kertoi yrittäneensä 16-vuotiaana itsemurhaa, koska koki itsensä ulkopuoliseksi ja erilaiseksi. Lopuksi hän kehotti jokaista pysymään "outona ja erilaisena", koska jonain päivänä kaikki muuttuu paremmaksi. Mooren puhe kosketti ja nyt puheesta keskustellaan tägillä #StayWeirdStayDifferent.

Lady Gaga

Oscar-gaalan naisvieraiden puvut puhuttavat aina vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna eniten huomiota keräsi Lady Gaga. Tai tarkemmin sanottuna Lady Gagan upeat käsineet. 

Lady Gaga Oscar-gaalassa. EPA/MIKE NELSON​
Lady Gaga Oscar-gaalassa. EPA/MIKE NELSON​

Hanskoista tuli saman tien meemimateriaalia.

 

When you're washing the dishes at 7:15 but you remember you gotta be at the #Oscars by 7:30 #9gag

Kuva, jonka 9GAG (@9gag) julkaisi 22. 02ta 2015 klo 22.03 PST

Lady Gaga myös esiintyi gaalassa. Internetkommentoinnista päätellen moni yllättyi siitä, että Gaga tosiaan osaa laulaa. Esityksen lopussa koettiin herkkä hetki, kun alkuperäinen Sound of Music -tähti Julie Andrews ja Lady Gaga halasivat.

Patricia Arquette

Patricia Arquette Oscar-gaalassa. EPA/PAUL BUCK​
Patricia Arquette Oscar-gaalassa. EPA/PAUL BUCK​

Näyttelijä Patricia Arquette voitti parhaan naissivuosa-Oscarin roolistaan Boyhood-leffassa. Arquette piti myös yhden gaalan herättävimmistä kiitospuheista. Varsin perinteisesti alkanut puhe nosti kierroksia, kun Arquette vaati tasa-arvoa naisten ja miesten väliseen palkkaukseen.

Olemme taistelleet kaikkien oikeuksien puolesta. Nyt on aika tasoittaa palkkaerot kerta heitolla! Ja tasa-arvoiset oikeudet kaikille Yhdysvaltojen naisille!

Arquetten voimakas kannanotto sai juhlaväen villiintymään, ja eturivissä istuneiden Meryl Streepin ja Jennifer Lopezin tuuletuksesta tuli yksi illan kohokohdista – ainakin sosiaalisessa mediassa.

Matthew McConaughey

Näyttelijä Matthew McConaugheyta saatetaan pitää yhtenä maailman seksikkäimmistä miehistä. Tästä huolimatta Twitter täyttyi poikkeuksellisista soraäänistä Oscar-gaalan aikana, kun hän nousi lavalle jakamaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Vaikka trendikäs mies jättääkin tällä hetkellä partansa ajamatta, McConaugheyn huolittelematon kasvokarvoitus herätti ihmetystä katsojissa. 

Reese Witherspoon & #AskHerMore

Reese Witherspoon Oscar-gaalassa. EPA/MIKE NELSON​
Reese Witherspoon Oscar-gaalassa. EPA/MIKE NELSON​

Tyypillisesti punaisella matolla naisnäyttelijöiltä kysytään kysymyksiä erityisesti heidän asuvalinnoistaan, hius- ja meikkityyleistään tai dieettivinkeistään. Miehet sitä vastoin saavat kertoa saavutuksistaan työelämässä ja tulevista projekteistaan.

Näyttelijä Reese Witherspoon julkaisi Instagram-tilillään listan kysymyksistä, joita toimittajat voisivat esittää myös naisnäyttelijöille. #AskForMore –kampanja herätti positiivista vastakaikua somessa, kun moni tv-katsojistakin vaikutti olevan kyllästynyt pinnallisilta vaikuttaneisiin tyylikysymyksiin.

 

What would you ask your favorite actress at the Oscars? #askhermore

A photo posted by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on Feb 22, 2015 at 11:19am PST

Olli-Pekka Kursi, Jenna Karas