“Onneksi olkoon Suomi” − EU otti Suomesta mallia ja haluaa nuorisotakuun kaikkiin EU-maihin

Eikö ole töitä? Nuorisotakuun pitäisi auttaa. Ainakin periaatteessa. Kuva: istockphoto​
Eikö ole töitä? Nuorisotakuun pitäisi auttaa. Ainakin periaatteessa. Kuva: istockphoto​

Työllisyydestä vastaava EU-komissaari Marianne Thyssen on juuri onnitellut Suomea Brysselissä.

Syy on nuorisotakuu, joka on ollut Suomessa käytössä jo vuodesta 2013. Muihin EU-maihin takuuta ollaan vasta tuomassa. Euroopan neuvosto suosittelee kaikkia jäsenvaltioita ottamaan takuun käyttöön. Kiitos Suomen ja Itävallan, jotka ovat toimineet muille maille esimerkkinä.

Thyssen ei pidä Suomen nuorisotakuumallia epäonnistuneena, vaikka nuorisotyöttömyys on takuun jälkeen kasvanut. Vuoden 2014 aikana nuorisotyöttömyys oli Suomessa 20,5 prosenttia, ennen nuorisotakuuta alle 20 prosenttia.

− Voimme vaikuttaa makrotalouden tilanteeseen vain rajallisesti, taloustilanne on heikko ja vaikeuttanut työn löytämistä. Olen siinä ymmärryksessä, että takuu on kuitenkin parantanut vuoropuhelua esimerkiksi työllisyydestä ja koulutuksesta vastaavien viranomaisten välillä, Thyssen sanoo.

Mikä nuorisotakuu?

Komissaari on huolestunut siitä,etteivät nuoret tunne nuorisotakuuta. Sen merkitystä eivät näytä tietävän tosin edes kaikki nuorisotakuuseminaarissa olevat toimittajatkaan. Virallinen selitys Suomen nuorisotakuusta löytyy työ- ja elinkeinotoimistolta:

Nuorisotakuu tarkoittaa, että TE-palvelut tarjoaa nuorelle palvelua tai toimenpidettä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun työnhaku on alkanut. Palvelu parantaa nuoren mahdollisuuksia selviytyä työmarkkinoilla ja löytää työpaikka. Nuorisotakuu koskee alle 25-vuotiaita ja 12 kuukauden aikana valmistuneita alle 30-vuotiaita työttömiä nuoria, jotka ovat TE-toimistossa työnhakijoina.

Tarkoitus on, että yhä useammat eri tahot tekevät yhteistyötä nuorten työttömyyden kitkemiseksi. Siis TE-toimiston lisäksi koulut ja esimerkiksi etsivässä nuorisotyössä olevat nuorisotyöntekijät, kertoo erityiasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Se on 4 p:n malli: public, private, people, partnership. Ei puhuta pelkästään työllistymisestä, vaan otetaan laaja persepektiivi. Ratkotaan ongelmaa, jonka kaikki ovat tunnistaneet, Savolainen sanoo.

Ongelma on Euroopan laajuinen. Nuoret eivät halua löytää työtä, koska on helppo asua vanhemmilla ja saada työttömyyskorvauksia

EU:ssa nuorisotakuuta on nyt testattu 18 eri projektissa. Kokemukset ovat olleet lupaavia. Kaiken kaikkiaan työttömien nuorten määrä on vähentynyt EU:ssa jo puolella miljoonalla nuorella vuodesta 2013 vuoteen 2014.

1. Liettua, Vilna.

Liettuassa työnantajat kokivat nuorten olevan epämotivoituneita. Hyviä työntekijöitä oli vaikea löytää.

− Ongelma on Euroopan laajuinen. Nuoret eivät halua löytää työtä, koska on helppo asua vanhemmilla ja saada työttömyyskorvauksia. Yritimme muuttaa nuorten ajattelua ja työntää heidät pois mukavuusalueeltaan, sanoo projektia vetänyt Vaidotas Petronis.

Ratkaisuksi keksittiin motivoivat seminaarit. Niissä työnantajat kertoivat tarpeistaan, tunnetut liettualaiset työurastaan. Järjestäjänä oli paikallinen työnantajaliitto. Seminaarien jälkeen nuoret pääsivät kokeilemaan työtä kahdesta neljään viikkoon palkattomassa harjoittelussa.

− Ajattelumalli muuttui, kun he pääsivät kokeilemaan työtä. Nuoret näkivät tarkemmin, mitä haluavat tehdä. Samalla he saivat ensimmäisen työkokemuksen, jonka jälkeen heidän oli helpompi löytää työtä, kertoo projektin toinen vetäjä Ramune Mereckiene.

Euroopan komissio pitää projektia halpana ja onnistuneena. Mukana oli 270 nuorta, yhden nuoren saamiseksi työelämään käytettiin alle 500 euroa. 45 nuorta sai ensimmäisen työpaikkansa projektin kautta.

2. Espanja, Gijon.

Pohjois-Espanjan satamakaupunki Gijonissa nuorisotyöttömyys oli pahimmillaan yli 60 prosenttia. Väkiluvultaan jonkin verran Espoota suuremmassa kaupungissa oli työttömänä yli 4000 nuorta.

En etsinyt työtä kuukautta tai kahta, vaan yli vuoden. Vaikka minulla oli jo parin vuoden kokemus kirjanpitäjänä työskentelystä

25-vuotias Laura Casado kertoo tilanteen olleen paha.

En etsinyt työtä kuukautta tai kahta, vaan yli vuoden. Vaikka minulla oli jo parin vuoden kokemus kirjanpitäjänä työskentelystä, Casado sanoo.

Gijonissa kokeiltiin vuoden ajan Suomen-mallin kanssa samankaltaista nuorisotakuuta, jossa 1630-vuotiaille luvattiin joko työtä, pääsy kouluun tai sopivaa koulutusta. Vuoden mittaisen projektin jälkeen 23 prosenttia projektiin osallistuneista löysi työtä. Laura Casado löysi koulutustaan vastaavaa työtä paikallisen firman hallinnossa.

Sain harjoittelun, joka johti työpaikkaan. Ilman apua se olisi ollut vaikeampaa.

3. Irlanti, Ballymun.

Ballymun on tunnettu huonomaineisena lähiönä. Alueen nuorisotyöttömyys oli ennen nuorisotakuuprojektia yli 30 prosenttia, työttömiä nuoria yhteensä 600. Ongelmana oli erityisesti se, että työpaikat eivät vastanneet nuorten koulutustasoa.

20-vuotias Karl Boyne kertoo, että koki saavansa liian vähän ohjausta työnhakuun.

Tuntuu, että minut painostettiin graafisen suunnittelun kurssille vain siksi, että mainitsin piirtäväni. Vaikka sanoin, etten halunnut olla graafinen suunnittelija.

Nuorisotakuuprojekti oli kunnianhimoinen. Kaikille 1824-vuotialle uusille työpaikan hakijoille luvattiin työtarjous, työssäoppimispaikka, harjoittelu, työkokemus tai koulutuspaikka. Tulos oli historiallinen: työttömänä olevien määrä väheni alueella 29 prosentilla. Boyne sai apua tulevaisuudensuunnitteluun ja miettii nyt siirtymistä yliopistoon.

Boyne ei usko, että olisi ilman ohjausta saanut tarvittavia arvosanoja tai motivaatiota. Yhteensä 43 prosenttia mukana olleista sai työtä, harjoittelupaikan tai pääsi oppisopimuskoulutukseen.