Nyt grillataan! Kioskin herkkureseptit kesäbileisiin

Viimeistään juhannuksena kaivetaan grillit esiin. Kioski tarjoilee kesän herkkuhetkiin oivalliset reseptit.
Portobello-sienet grilliin jussina! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​
Portobello-sienet grilliin jussina! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​

Suomalaiseen keskikesän juhlintaan kuuluu ruuan kypsentäminen – tai käristäminen – grillissä.

Kioskin Justus on toiselta ammatiltaan kokki, ja miehen käsissä syntyi herkut kesäbileisiin. 

Kioskin kesämenu

  • Vihersaalaattia (Tämä on helppo: erilaisia salaatteja, yrttejä, kurkkua, tomaattia ja muita kauden vihanneksia oman maun mukaan)
  • Vihanneksia rilliin: Portobello-sieniä, munakoisoa, kesäkurpitsaa (siisti sienet ja leikkaa kanta pois, viipaloi ja paloittele muut vihannekset sopiviksi paloiksi.) 
  • Possun ja kanan fileitä
  • Makkaraa, jos tykkää.
  • Patonkia ja tuorejuustoja
  • Jälkkäriksi: mansikka-ananas –salaattia (Paloittele marjat ja hedelmät. grillaa ananaksen paloja hieman. anna mansikoiden ja ananaksen marinoitua balsamico-kastikkeessa (mieluiten paksua), rouhaise päälle mustapippuria, mintunlehtiä ja lopuksi sekoita.)
Mansikka-ananas -jälkkäri! Nam! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​
Mansikka-ananas -jälkkäri! Nam! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​

Lihat ja kasvikset kruunataan tietysti maustuvilla kastikkeilla, jotka syntyvät käden käänteessä.

Tässä kaksi ohjetta, joista ensimmäinen soveltuu erityisen hyvin kaikille lihoille:

Cokis-viski –kastike

  • hienonnettua sipulia ja chiliä sekä tomaattipyrettä - kuullotetaan pannulla.
  • vaniljakokista
  • lihalientä
  • ketsuppia
  • muscovado-sokeria, myös fariinisokeri käy

Sekoita ainesosat keskenään kattilassa. Keitä seosta kasaan niin kauan, että noin puolet alkuperäisestä määrästä on jäljellä. Kun lusikkaan jää ohut pinta valutettaessa kastiketta, se on valmista. 
Kattila pois hellalta ja sitten oman maun mukaan lisätään viskiä. 

Herkut kypsyy, kun grilli on tarpeeksi kuuma. Kuva: Tuomo Björksten / Yle​
Herkut kypsyy, kun grilli on tarpeeksi kuuma. Kuva: Tuomo Björksten / Yle​

Chimichurri

  • 2 punttia persiljaa
  • 2 punttia korianteria
  • valkosipulia
  • kevätsipulia
  • chiliä
  • suolaa
  • pippuria
  • punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä tai rypsiöljyä

Leikkaa hienoksi tai hienonna tehosekoittimessa. 
Tämä argentiinalainen kastike sopii niin lihan kuin kasvisruokienkin kanssa.

Savu etsii kauneutta! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​
Savu etsii kauneutta! Kuva: Tuomo Björksten / Yle​

Justuksen grillausohjeet: 

  1. Lihat ajoissa lämpimään.
  2. Grilli pitää pitää kuumana koko ajan.
  3. Lempijuomaa käden ulottuville.

Iloista juhannusta! 

Yle TV2 arkisin 19.30—20.00