Nyt grillataan! Kioskin herkkureseptit kesäbileisiin
Suomalaiseen keskikesän juhlintaan kuuluu ruuan kypsentäminen – tai käristäminen – grillissä.
Kioskin Justus on toiselta ammatiltaan kokki, ja miehen käsissä syntyi herkut kesäbileisiin.
Kioskin kesämenu
- Vihersaalaattia (Tämä on helppo: erilaisia salaatteja, yrttejä, kurkkua, tomaattia ja muita kauden vihanneksia oman maun mukaan)
- Vihanneksia rilliin: Portobello-sieniä, munakoisoa, kesäkurpitsaa (siisti sienet ja leikkaa kanta pois, viipaloi ja paloittele muut vihannekset sopiviksi paloiksi.)
- Possun ja kanan fileitä
- Makkaraa, jos tykkää.
- Patonkia ja tuorejuustoja
- Jälkkäriksi: mansikka-ananas –salaattia (Paloittele marjat ja hedelmät. grillaa ananaksen paloja hieman. anna mansikoiden ja ananaksen marinoitua balsamico-kastikkeessa (mieluiten paksua), rouhaise päälle mustapippuria, mintunlehtiä ja lopuksi sekoita.)
Lihat ja kasvikset kruunataan tietysti maustuvilla kastikkeilla, jotka syntyvät käden käänteessä.
Tässä kaksi ohjetta, joista ensimmäinen soveltuu erityisen hyvin kaikille lihoille:
Cokis-viski –kastike
- hienonnettua sipulia ja chiliä sekä tomaattipyrettä - kuullotetaan pannulla.
- vaniljakokista
- lihalientä
- ketsuppia
- muscovado-sokeria, myös fariinisokeri käy
Sekoita ainesosat keskenään kattilassa. Keitä seosta kasaan niin kauan, että noin puolet alkuperäisestä määrästä on jäljellä. Kun lusikkaan jää ohut pinta valutettaessa kastiketta, se on valmista.
Kattila pois hellalta ja sitten oman maun mukaan lisätään viskiä.
Chimichurri
- 2 punttia persiljaa
- 2 punttia korianteria
- valkosipulia
- kevätsipulia
- chiliä
- suolaa
- pippuria
- punaviinietikkaa
- oliiviöljyä tai rypsiöljyä
Leikkaa hienoksi tai hienonna tehosekoittimessa.
Tämä argentiinalainen kastike sopii niin lihan kuin kasvisruokienkin kanssa.
Justuksen grillausohjeet:
- Lihat ajoissa lämpimään.
- Grilli pitää pitää kuumana koko ajan.
- Lempijuomaa käden ulottuville.