Tartuntatauteja ja itsemurhia – Näin säästöt näkyvät kreikkalaisten arjessa
1 Sairaalat ovat kriisissä
Elintärkeitä, kiireellisiä leikkauksia ei ole pystytty tekemään, koska leikkausjonot ovat pitkät tai ihmisillä itsellään ei ole varaa maksaa leikkauksia. Lääkäreiden mukaan jopa 200 ihmistä kuolee vuosittain, vaikka heitä pystyttäisiin toisessa tilanteessa auttamaan.
Lääkärit kertovat siirtävänsä tärkeitä leikkauksia, koska sairaaloissa ei ole vuodetilaa. Jopa syöpä- ja sydänleikkauksia siirretään tai jätetään kokonaan tekemättä.
Sairaaloihin on jäänyt kuolleita ihmisiä. Omaiset eivät nouda heitä pois, koska heillä ei ole varaa järjestää hautausta.
2 Tartuntataudit tulivat takaisin
Jo kertaalleen hävitetyt tartuntataudit ovat tulleet takaisin. 40 vuoden tauon jälkeen Kreikassa esiintyy jälleen malariaa. Syynä on muun muassa malariahyttysten myrkyttämiseen käytettyn rahoituksen leikkaaminen.
Myös tuberkuloosi on tehnyt epätoivotun paluun.
3 Moni kreikkalainen elää täysin ilman tuloja
Kreikan 1,4 miljoonasta työttömästä vain 110 000 on saanut työttömyyskorvausta.
Loput eivät ole saaneet mitään, eivätkä he kuulu myöskään sairausvakuutuksen piiriin. Sairausvakuutukseen on luvattu parannuksia, mutta käytännössä muutosta ei ole vielä tapahtunut.
4 Itsemurhat ja masennus ovat lisääntyneet
Massatyöttömyys on lisännyt itsemurhia. Monelta uupuu usko parempaan tulevaisuuteen, mikä on kasvattanut myös masennukseen sairastuneiden kreikkalaisten määrää.
5 Lapset voivat huonosti
Työttömyys koskettaa monia perheitä, mikä on lisännyt riitelyä kotona. Tämä vaikuttaa lapsiin. Yhä useampi lapsi tarvitsisi mielenterveyspalveluita.
Samaa ilmiötä on tutkittu myös Suomessa liittyen 90-luvun lamaan. Lama-ajan ongelmat siirtyivät perheissä lasten kannettaviksi.
6 Huumetyön rahoitus
Terveydenhuollon projektien rahoituksesta on leikattu. Nimenomaan kenttätyöstä on leikattu, vaikka esimerkiksi heroiinin käyttö on lisääntynyt.
HIV-tartunnat huumeidenkäyttäjien keskuudessa ovat yleistyneet.
Ateenassa entiset perheiden suosimat puistoalueet ovat muuttuneet paikoiksi, joissa huumeidenkäyttäjät oleskelevat.
Lähteet: FIDH:n raportti (International Federation for Human Rights), Päivi Mattila / Ihmisoikeusliitto
Kreikassa on toteutettu tiukkaa säästöohjelmaa, jonka noudattamista muun muassa Suomi vaatii.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni, olisiko Kreikan hallitus voinut säästää jostain muualta kuin terveysmenoista?
- Kreikassa on raavittu kaikkialta, mistä on pystytty. Näillä äärimmilleen viritetyillä säästökeinoilla on saatu Kreikan talous rullaamaan niin, että se näyttää paperilla hyvältä. Budjetti on nyt ylijäämäinen. Tavallisten kreikkalaisten kannalta tämä on epämiellyttävää, sillä he eivät ole syyllisiä tähän säästökuriin. Mutta joutuvat toki maksumiehiksi.