Soinin ekoteko on huussi ja Haglund saunoisi Putinin kanssa – näin puoluepomot pärjäsivät yläkoululaisten vaalitentissä

​

Ylen Uutisluokkalaiset tenttasivat eduskuntavaalien alla suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Kukin luokka ideoi yhdessä kysymykset ja valikoi luokasta haastattelijat hiillostamaan puoluejohtajia.

Tässä puoluejohtajien tenteistä kiinnostavimpia hetkiä.

1. Carl Haglund, RKP

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund lähtisi Putinin kanssa saunaan. Hän kommentoi myös Ukrainan tilannetta sanomalla, että venäläiset ovat Ukrainassa pahiksia.

– Onhan se erittäin huolestuttavaa, että Venäjä ei kunnioita naapurimaataan ja on loukannut heidän suvereniteettiään. Tämä ei ole hyväksyttävää.

Kirkkonummen uutisluokkalaiset asettivat Haglundin myös tiukkoihin valintatilanteisiin: Hornet-kaupat vai Guggenheim? Palautusjuoma vai skumppa? Oopperajuhlat vai Ruisrock? Vastaukset selviävät tästä:

2. Timo Soini, perussuomalaiset

Perussuomalaisten Timo Soinia vaadittiin selittämään, että mitä hänen sutkautuksensa eli soinismit oikein ovat ja mitä hän haluaa niillä sanoa.

– Sanotaan asia niin kuin se on ja niin kuin sen itsekin ymmärtää. Niillä pyritään vaikuttamaan ja tekemään selväksi, mikä on kanta ja miksi se on sellainen. Ja se pyritään tekemään mielenkiintoisella tavalla, jotta se jää ihmisille mieleen ja sanoma menee perille.

Lisäksi Soini mainitsi oman tärkeimmän ekotekonsa olevan kesämökkinsä huussiin. Ylipäänsä Soini kertoi kannattavansa yksittäisten ihmisten ekotekoja, eikä ylhäältä säänneltyä ympäristönsuojelua.

Porvoon uutisluokka pyysi myös Soinia valitsemaan Eurostoliiton ja Neuvostoliiton välillä. Vastaus löytyi Soinilta nopeasti:

3. Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliitto

Paavo Arhinmäki tunnetaan radikaalista nuoruudestaan. Jokelan uutisluokkalaiset halusivatkin tietää, kuinka radikaali ex-ministeri on nykyään.

– Toiset valittavat, että radikaalisuudesta ei ole mitään jäljellä, ja samaan aikaan osa on sitä mieltä, että olen aivan liian radikaali. Jos ajatellaan eduskuntaa, siellä olen varmasti radikaaleimmasta päästä.

Arhinmäki joutui myös tekemään tiukkoja valintoja: Perussuomalaiset vai keskusta? Ooppera vai koripallo-ottelu? Tipaton tammikuu vai vanhat kunnon voitonjuhlat?

4. Päivi Räsänen, Kristillisdemokraatit

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen pääsi vastaamaan uuteen avioliittolakiin liittyvään kysymykseen. Uutisluokkalaiset halusivat tietää, onko hänen mielestään sukupuolineutraali avioliittolaki uhka yhteiskunnalle.

– En näe, että se minua tai ketään uhkaisi, jos homopari on naimisissa, mutta kyllä se muuttaa yhteiskunnan arvoilmapiiriä. Silloin voi tulla myös yhteiskunnallista syrjintää niitä kohtaan, jotka vakaumuksellisesti ajattelevat, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Räsänen myös totesi, ettei ole ollenkaan niin tiukkapipo kuin hänestä luullaan. Lisäksi Räsänen pääsi valitsemaan Tuska-festareiden ja Helsinki Priden väliltä.

5. Ville Niinistö, Vihreät

Vihdin uutisluokkalaiset laittoivat ympäristöpuolueena tunnetun vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kertomaan omista ekovalinnoistaan kaupan lihatiskillä. Hän kertoi muun muassa syövänsä lihaa

– Ostan aika vähän lihaa, mutta silloin kun ostan, ostan luomulihaa. Omat valinnat kannattaa tehdä niin ympäristöystävällisesti kuin mahdollista, mutta se ei tarkoita sitä, että pitää pidättäytyä kaikesta kivasta.

Uutisluokkalaisia kiinnosti myös, riiteleekö Niinistö politiikasta sukujuhlilla setänsä, tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

6. Alexander Stubb, Kokoomus

Kirkkoharjun koulun uutisluokkalaiset esittivät Alexander Stubbille tiukan kysymyksen, mitä kokoomus haluaa, kun se lupaa Suomelle matokuuria.

Stubbin naurahti ja vastasi, että puolue ei halua matokuuria, vaan pienen leikkauksen.

– Emme voi enää elää velaksi. Meidän esitys on että tehdään vielä yksi leikkaus ja aletaan panostaa työhön. En lupaa matokuuria, vaan sen, että Suomi lähtee uuteen nousuun.

Lisäksi Stubb selvensi, että mitä EU-nörtti oikein tekee.

7. Antti Rinne, SDP

SDP.:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi uutisluokkalaisten haastattelusssa suoraan, että eläkeläispuolueen maineessa olevasta SDP:stä ei tule nuorten suosikkipuoluetta.

– SDP on arvomaailmaltaan sellainen, että puolueen kannatus lähtee liikkeelle yleensä perheenperustamisiässä. En usko, että me missään vaiheessa tulemme sellaiseen kannatukseen, joka joillakin muilla puolueilla on nuorten keskuudessa.

Rinne joutui myös tiukkojen valintojen eteen: Matikka vai äidinkieli? Stubb vai Katainen? Improvisointi vai nuoteista soittaminen?

<a href="http://areena.yle.fi/tv/1-2711578>Kioski</a></div><script src=" http:="" player.yle.fi="" assets="" js="" embed.js"="">

8. Juha Sipilä, keskusta

Helsingin normaalilyseon uutisluokkalaiset halusivat kysyä yrittäjätaustaiselta Juha Sipilältä, pitäisikö opettajienkin saada palkkaa tuloksen mukaan.

– Tätä asiaa on vaikea mitata, mutta kyllä julkisellakin sektorilla pitäisi päästä enemmän tähän tulosvastuullisuuteen. Ennen kaikkea politiikkaan pitää saada tulosvastuullisuus.

Myös Sipilän varallisuus kiinnosti uutisluokkalaisia. Nuoret kysyivät suoraan, olisiko Sipilä valmis luopumaan miljoonistaan köyhien hyväksi.

– Olen tehnyt sitä koko ajan sen jälkeen, kun luovuin yrityksestäni. Olen auttanut lähinnä ylivelkaantuneita ihmisiä.

Lisäksi uutisluokkalaiset laittoivat Sipilän kertomaan itsestään kolme asiaa, joita hänestä ei vielä julkisuudessa tiedetä.