Keskusta kokeilisi perustuloa alueellisesti – näin puolueet vastasivat yrittäjien ehdotuksiin
Kioskin yrittäjäraati pohti Kioskin lähetyksessä ratkaisuja PK- yrittämisen helpottamiseen. Yrittäjäraatiin kuuluivat ruokasivuston pitäjä, yrittäjä Kati "Hellapoliisi" Jaakonen, media-alan yrityksen Into ja Idan toimitusjohtaja Teemu Jokinen sekä start up -yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela.
Suorassa lähetyksessä valittiin 15 ehdotuksesta neljä, jotka lähetettiin sähköpostitse puoluejohdoille. Näin puolueet vastasivat. Perussuomalaisilta emme saaneet vastausta.
1. Otetaan käyttöön kansalaispalkka (=perustulo)
Tämä ehdotus jakoi puolueet, EI-kannalla olivat vain kristillisdemokraatit sekä SDP. Huomioitavaa on että keskusta on valmis jo alueellisiin kokeiluihin.
KD : EI. Ajatuksena hyvä, mutta olisi todella kallis järjestelmä yhteiskunnalle.
KESK: KYLLÄ. Keskusta on ehdottanut alueellisia perustulokokeiluja.
KOK: Yrittäjien sosiaaliturvajärjestelmä tulisi olla selvästi nykyistä yksinkertaisempi. Tavoitteeseen voidaan päästä erilaisilla malleilla, mutta tärkeintä on lopputulos.
PS*: Työn kautta, perustulo on kannustinloukku. Moraalisesti ihmisen pitäisi yrittää elää työllä ja antaa yhteiskunnalle oman panoksensa.
RKP: Jotkut julkisuudessa olleet mallit ovat liian kalliita tällä hetkellä.
SDP: EI. Ensisijaisesti SDP lähtee siitä, että saadaan aikaan kunnollista työtä kaikille siihen kykeneville.
VAS: KYLLÄ. Se helpottaisi niin yrittämistä kuin työn vastaanottamista
VIHREÄT: KYLLÄ. 560 euron perustulo toisi vakaan pohjan toimeentulolle ja eheän, eri elämäntilanteiden mukaan joustavan turvan.
2. ALV:n alarajan nosto, takautumattomasti 50000-100000 euroon
Kysymyksiin vastanneista puolueista yksikään ei nostaisi ALV:n alarajaa 50 000 euroon asti, mutta vihreät ja RKP olivat sitä mieltä, että suunta on hyvä.
Nykyisin yrittäjä on vapautettu arvonlisäverosta, jos tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa. Jos liikevaihto on yli 8 500 euroa, mutta alle 22 500 euroa, ALV:stä voi saada huojennusta. Tätä kutsutaan ALV:n alarajahuojennukseksi, mihin emme kysyneet puolueilta erikseen kantaa.
3. Helpotetaan lainsäädännöllä osa-aikaista yrittämistä
Ehdotusta kannattivat kaikki puolueet! Ja toki kaikilla oli omia ajatuksia siitä, miten tämä toteutettaisiin.
KD : Esimerkiksi työttömät voisivat aloittaa yrityksen ja toimia sen puitteissa alkuun osa-aikaisesti ilman, että menettäisivät koko työttömyysturvansa.
KESK: Turha sääntely ja byrokratia purettava. Kun säädetään yksi uusi normi, vähintään yksi vanha pois.
KOK: Yrittäjien sosiaaliturvaa on yksinkertaistettava, jotta myös osa-aikayrittäjyys on mahdollista. Turha byrokratia purettava.
RKP: Ehdottomasti kannattaa helpottaa yrittämistä kaikilla keinoilla.
SDP: Tarvitaan muutos lainsäädäntöön, jotta siirtyminen myös palkkatyön ja yrittäjyyden välillä on helpompaa.
VAS: Perustulo mahdollistaisi osa-aikaista yrittämistä.
VIHREÄT: Perustulo tekisi toimeentulosta vakaampaa ja toisi yrittäjän perusturvan samalle tasolle muiden kanssa.
4. Uusien työntekijöiden palkkauksen verovähennysoikeus yhteisöverosta (vrt kotitalousvähennys yksityisessä kulutuksessa)
Tämä ehdotus ei näin muotoiltuna saanut yhdenkään puolueen täyttä kannatusta. RKP:n Carl Haglund oli sitä mieltä että tämä ehdotus olisi selvitettävä pikaisesti ja SDP:n mielestä perusajatus on hyvä.
Kokoomus, keskusta ja vihreät olisivat valmiita selvittämään, voisiko yritys varata voitostaan osan joko investointeja tai työllistämistä varten. Jos tätä varausta ei käytetä suunnitellulla tavalla, se raukeaa ja palaa verotuksen piiriin.
KD ottaisi oppia niin sanotusta Viron-mallista, jossa yritykset maksavat veroa vasta siinä vaiheessa, kun voitot maksetaan omistajille.
Perussuomalaiset eivät vastanneet sähköpostikyselyyn.
* Vastaukset perustuvat perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin vastauksiin Kioskin arvovaalitentissä.