Miskalla on koti – löysi itse asunnon

Miska Korhonen Kioskin lähetyksessä tammikuussa.​
Miska Korhonen Kioskin lähetyksessä tammikuussa.​

Kioskin lähetyksessä tammikuussa nähty asunnoton Miska Korhonen on löytänyt itse itselleen kodin. Tuolloin Miska nukkui vielä rautatieasemalla ja kauppakeskuksissa, kunnes sattumalta kohtasimme rautatieasemalla ja Korhonen tuli Kioskin suoraan lähetykseen kertomaan tilanteestaan.

–  Aion selvitä tästä positiivisen ajattelun avulla, neljä kuukautta asunnottomana ollut merkonomiopiskelija kertoi tammikuussa Kioskissa.

Miskan rehellinen ja avoin kertomus herätti ihmisissä valtavasti myötätuntoa, ja Miskan kuulumisia kysellään edelleen toimitukselta. 

Heti lähetyksen jälkeen nimettömänä pysyttelevä mies otti yhteyttä Kioskin toimitukseen ja tarjosi Miskalle väliaikaisen kodin. Tuossa asunnossa Miska on asunut viime viikkoihin saakka etsien asuntoa. Lukuisat asuntohakemukset ja viranomaisapu eivät kuitenkaan olleet avainasemassa, kun Korhonen viimein sai kodin.

Fiilis oli ihan huikea, kun pääsin ensimmäistä kertaa astumaan ovesta omilla avaimilla. Ajattelin, että vihdoin odotus on palkittu.

Etsi asuntoa koko kevään

Tammikuusta asti Korhonen lähetti asuntohakemuksia sekä sosiaalitoimen avustamana että omatoimisesti. Jatkuva epävarmuus asunnon väliaikaisuudesta painoi Korhosta läpi kevään, vaikka hän yritti pysyä positiivisena. Yksityisessä kirjeenvaihdossamme puimme tätä ongelmaa läpi kevään.

– Ei ollut sossukäynnistä hirveästi apua tällä kertaa. Kävimme läpi mihin olen laittanut hakemuksia. Ei muuta, kertoi Korhonen asian edistymisestä maaliskuussa.

Miskan ja minun välinen kirjeenvaihto paljastaa, miten pitkällinen asunnonhakuprosessi oli. Huhtikuussa Miska kertoi, että asuntoasioissa ei vieläkään näkynyt valoa tunnelin päässä. Mies yritti silti pitää yllä positiivista asennetta, kun kyselin kuulumisia.

– Ei tässä ihmeempiä. Olen yrittänyt kovasti rakentaa elämää kuntoon, kertoi Korhonen huhtikuussa.

"Vihdoin odotus on palkittu"

Tuolloin lukuisat hakemukset ja yksityisten markkinoiden asuntojen tarkkailu eivät olleet vielä tuottaneet tulosta. Lopulta sinnikkyys palkittiin pari viikkoa sitten, kun Korhonen löysi vuokra-asunnon vapailta markkinoilta netistä. Nyt hän asuu uudessa kodissaan.

– Kun ajattelee, mitä viimeiseen vuoteen on mahtunut, fiilis oli ihan huikea, kun pääsin ensimmäistä kertaa astumaan ovesta omilla avaimilla. Ajattelin, että vihdoin odotus on palkittu, Korhonen sanoo.

Huojentuneen oloinen Korhonen kertoo nyt, että Helsingin keskustan ulkopuolella sijaitsevan asunnon vuokra on kohtuullinen ja se on avara ja valoisa.

Kirjeenvaihto on julkaistu Miskan luvalla.

TAUSTA:

Nuorten asunnottomuus oli aiheena Kioskissa tammikuussa. Pelkästään Helsingissä on tällä hetkellä yli 1000 alle 30-vuotiasta nuorta ilman omaa kotia. Nämä nuoret nukkuvat joko kadulla tai sukulaisten ja kavereiden kodeissa. Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) perusti Miskan kohdattuaan pikatyöryhmän ratkomaan nuorten asunnottomuutta.

Tällaista on nuoren asunnottoman elämä – katso tammikuussa kuvattu minidokkari Miskan yöstä 

Tällaista on nuoren asunnottoman elämä – katso minidokkari Miskan yöstä from Yle Kioski on Vimeo.