Millainen olisi maailma ilman uskontoja?
Mitä uskonto merkitsee sinulle? Uskonnot näkyvät sekä uskovien että uskonnottomien arjessa monella tapaa. Suomalainen kulttuuri on valtauskonnon kristinuskon värittämää ja esimerkiksi monet juhlat ja perinteet rippikoulusta jouluun liittyvät kristinuskoon.
"Uskonto on identiteettini"
Helsingin Haagan seurakunnan luottamushenkilö Tytti Matsinen kertoo, että hänelle henkilökohtaisesti uskonto värittää myös arkea.
– Olen laulanut pitkään virsikuorossa, nyt opiskelen teologiaa ja harrastan kirkossa käyntiä. Ystäväpiirini on myös uskonnollinen ja poikaystävän kanssa luetaan ruokarukous kun syödään yhdessä. Yritän elää niin, että elämäni olisi kunnioittavaa, Matsinen sanoo.
Moni suomalainen on ns. tapakristitty, eli kuuluu kirkkoon, mutta ei pidä itseään kovin uskonnollisena tai käy esimerkiksi kirkon tapahtumissa kovin usein. Uskonto voi kuitenkin olla uskovaiselle myös koko identiteetti, kertoo Harriet Haras-Refael, Suomen juutalaisen seurakunnan tiedottaja.
– Suomen juutalaisuus on koko identiteettini. Se on se kuka mä olen!
Ateistina tunnettu, Helsingin vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Jape Loven ei koe uskontoja tarpeellisiksi.
– Mielestäni maailma olisi todella parempi paikka ilman uskontoja, sillä silloin järjelle olisi enemmän sijaa, Loven sanoo.
Mitä uskonto merkitsee?
Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 75 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2013 Suomessa uskontokuntiin kuulumattomia oli jo noin 22 prosenttia väestöstä, eli noin 1 204 000 henkilöä. Uskontokuntiin kuulumattomien määrä on Suomessa tasaisesti kasvanut 50 vuoden ajan. Maailmanlaajuisesti uskonnottomien määrän on arvioitu olevan laskussa.
Mitä mieltä sinä olet?
Mitä uskonto merkitsee sinulle? Miten uskonto näkyy sinun arjessasi? Millainen maailma olisi ilman uskontoja?
Kioskissa käsitellään uskontoja keskiviikkona 4.2. YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon kunniaksi.
Katso lähetys
Kioskin suorassa lähetyksessä näihin kysymyksiin vastaavat ateisti, juutalainen, kristitty ja muslimi.
Mitä haluaisit sanoa ateistille? Entä uskovaisille? Käsittelemme yleisön kysymyksiä lähetykssä. Kerro ajatuksesi sähköpostilla kioski@yle.fi tai sosiaalisessa mediassa tägillä #ylekioski.