Mikä tekee ihmisestä salaliittoteoreetikon? Professori: Eivät he hulluja ole

Kuva: Jami Nurminen

NASA lavasti ensimmäisen matkan kuuhun. CIA kehitti aidsin. Hallitus oli syyskuun 11. päivän terroristi-iskun takana. Roswelliin putosi avaruusalus vuonna 1947. Elvis elää!

Jokainen on varmasti kuullut salaliittoteorioita, ja melko monelta luultavasti löytyy tuttavista ainakin se yksi salaliitto-Saija tai salaliitto-Sakari. Salaliittoteoriat voivat hyvin.

Toisaalta, salaliittoihin uskova saa melko helposti hullun leiman.

Believe it. #truth

A photo posted by Follow for conspiracy pics  (@conspiracy.posts) on

Miksi salaliittoteoriat vetoavat erityisesti joihinkin ihmisiin?

Salaliittoteoreetikot eivät ole hulluja, heillä vain on tiettyjä henkisiä luonteenpiirteitä, jotka saavat heidät uskomaan tietynlaisiin asioihin. Näin siis muotoilee filosofian professori Quassim Cassam Warwickin yliopistosta Independent-lehdelle.

Hän uskoo, että jotkut ihmiset ovat herkempiä ”henkisille paheille” kuten dogmatismille ja hyväuskoisuudelle, mikä saa heidät todennäköisemmin kuuntelemaan vaihtoehtoisia tietolähteitä.

– Toinen vaihtoehto on, että nämä ihmiset ovat kirjaimellisesti hulluja tai henkisesti sairaita, mutta minä en todella usko sitä, Cassam arvioi.

How long will it take for realize that government to is an institution based off force and control with a false sense of freedom

A photo posted by NAP Squad - Edgy Teenager (@the_ideologist) on

Professori aikookin käynnistää nyt tutkimuksen ja testata tiettyjen ihmisten ”salaliittomentaliteettia”, josta hänen mukaansa psykologit ovat aiemmin puhuneet.

Professori nostaa esiin esimerkiksi WTC-tornien iskun.

– Miksi he pitäytyvät salaliittoteoriassa, vaikka on paljon näyttöä siitä ettei ollut Yhdysvaltain hallituksen salaliitto kaataa tornit? Hän pohtii lehdessä.

– Vastaus on se, että he ovat ylivoimaisen vastaanottavaisia tietynlaisille todisteille, joita esitetään esimerkiksi joillain nettisivuilla joilla vähätellään insinöörien raportteja (wtc) torneista.

Salaliittoteorioita riittää, ja aihetta on myös tutkittu tovin. Yksi tuoreimmista tutkimuksista nähtiin PLOS ONE -tiedejulkaisussa, jossa ilmeni salaliittoteorioihin uskovien olevan helppo kohde trollaukselle. 

Tutkimus koski 1,2 miljoonaa ihmistä, joista tutkijat erittelivät salaliittoteorioihin taipuvaiset heidän somekäyttäytymisen perusteella. Tutkijat selvittivät miten he reagoivat erinäisiin tiedeuutisiin, ja jopa aivan hatusta heitettyihin satiirisiin salaliittoteorioihin. Tulokset eivät näytä salaliittoteoreetikoita kovin hyvässä valossa: Trollaus upposi heihin, eivätkä he tutkijoiden mielestä näyttäneet erottavan salaliittoteorioista tehtyjä parodioita.

Mene ja tiedä. Salaliittoihin uskova ehkä voisi ajatella, että tämäkin tutkimus oli masinoitu vain solvaamistarkoituksiin.

#killuminati

A photo posted by Exposing Conspiracies (@conspiracytheory_) on

Tai sitten ei?

#thetruthisoutthere.. I know it! #IwantToBelieve.. Waiting for the #thexfiles new season 

A photo posted by Enkeli F. Addams (@enkeli_f_addams) on