Mikä niissä pakolaisten älypuhelimissa oikein kismittää? "Ymmärryksen puutetta"

Irakilaispakolaiset tutkivat puhelimiaan Münchenin päärautatieasemalla Saksassa 1. syyskuuta. Saksaan he päätyivät Unkarin ja Itävallan kautta. Kuva: EPA/PETER KNEFFEL

Eurooppaan virtaa ihmisiä Syyriasta, myös Suomeen heitä odotetaan tuhansittain. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käsissä vilkkuvat älypuhelimet ovat jaksaneet puhuttaa Suomessa asti.

Syyrialaisiin ja turvapaikanhakijoihin perehtyneitä tämä keskustelu kuitenkin jaksaa hämmästyttää.

– Mielestäni täältä Lähi-idästä katsoen se on ihan sama kuin ihmettelisi, miten suomalaisilla voi olla älypuhelimet, tai miten suomalaisilla työttömillä voi olla älypuhelimet, toteaa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian puhelimitse Libanonista – Syyrian naapurimaasta.

– Mielestäni se on kerta kaikkiaan ihmeellistä, enkä oikein täältä käsin katsottuna ymmärrä, minkä takia niistä puhelimista on tullut tällainen keskustelun aihe, hän pohtii.

Hän kertoo, kuinka myös Lähi-idän alueella älypuhelin on arkinen väline, jonka voi ostaa käytettynä muutamalla kympillä.

Kyse taitaa olla ihan vain ymmärryksen puutteesta, pohtii Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen.

– Ajattelen, että ihmisillä ei ole todellista tietoa siitä mikä on älypuhelinten levinneisyys tämän hetken maailmassa, hän sanoo.

– Kehittyvissä maissa monet priorisoivat vähät varansakin älypuhelimeen, joka on tärkeä väline ja niitä on muutenkin aika edullisesti maailmalla liikkeellä. Siinä mielessä keskustelu, että se jotenkin edustaisi vaurautta, on vähän harhaanjohtavaa.

Turvapaikanhakija selaa puhelintaan vastaanottokeskuksessa Saksan Sigmaringenissa 3. elokuuta. Kuva: EPA/FELIX KAESTLE

Mutta entä ne syyrialaiset? Kataja-Lian kertoi jo aiemmin näkökulmassaan, kuinka älypuhelimet eivät ole Lähi-idässä kateutta herättävä ylellisyys, vaan niitä on ihan jokaisella vähänkään tienaavalla – mitään muuta omaisuutta ei sitten ihan välttämättä olekaan.

Kataja-Lianin mielestä asiaa kannattaisi pohtia omalta kantiltakin: Jos joudut äkkiä lähtemään kotoa, kun talo vaikka palaa, minkä esineen otat ensin mukaasi? Valokuvien ja henkilökohtaisten tietojen lisäksi älypuhelin tärkeä muistakin syistä:

– Puhelimella pidetään yhteyttä perheeseen ja kavereihin. Sieltä katsotaan tärkeitä tietoja, selvitetään aikatauluja ja mitä milloinkin.

Kolme pointtia

1. Yleisyys. Nykymaailmassa älypuhelin on arkinen väline – myös Syyriassa. Arkena soitellaan usein perheenjäsenille: vanhemmille ja muille sukulaisille.

2. Hinta. Jos haluaa älypuhelimen, sen saa Syyriassa edullisesti – muutamalla kympilläkin.

3. Turvallisuus. Älypuhelin on tärkeä väline pitää yhteyttä läheisiin. Lisäksi laitteella voi katsoa ja selvittää tietoja matkaan liittyen, sekä pitää yhteyttä muihin. Jos tulee hätä, älypuhelimella voi yrittää ottaa yhteyttä esimerkiksi pelastusviranomaisiin.

 

Lähteet: Yle Uutisten Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian, Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen.