Metsä on täynnä ilmaista ruokaa – katso helpot reseptit
Jos on nälkä ja rahat vähissä, niin ruokalaskua voi pienentää myös hakemalla herkkuja metsästä. Tässä mun parhaat villiyrttireseptit. Kaikki safkat valmistuvat puolessa tunnissa tai alle.
"METSÄPARSAA" Rakelin tapaan
Maitohorsma maistuu lähes samalle kuin vihreä parsa, mutta valmistuu paljon nopeammin. Metsäparsan valmistat noin viidessä minuutissa.
Metsästä:
Nuoria maitohorsman versoja
Kaupasta:
Loraus sitruunan mehua
Voita paistamiseen
Tuoretta rosmariinia
Suolaa ja pippuria
TEE NÄIN:
Kerää alle 20 cm korkeita horsman versoja. Karsi niistä lehdet niin, että jätät kärkeen pienet lehtitupsut. Karsitut lehdet voit käyttää salaattiin. Horsmat kannattaa kerätä nuorena, sillä suurina ne ovat puisevia.
Laita voi ja oksa rosmariinia pannulle ja anna voin ruskistua hieman. Purista pannulle pieni määrä sitruunan mehua. Nosta rosmariinin oksa pois.
Heitä maitohorsmat maksimissaan minuutiksi kiehuvaan merisuolalla maustettuun veteen. Nosta nopeasti pois ja pyöräytä pannulla ruskistetussa voisulassa. Ripauta päälle suolaa ja pippuria.
Nauti sellaisenaan, kalan lisäkkeenä tai hollandaise-kastikkeen kanssa.
NOKKOSPESTO
Nokkospesto valmistuu puolessa tunnissa. Se maistuu esimerkiksi leivän päällä tai tuorepastan kanssa.
RAAKA-AINEET:
Metsästä:
Noin 8 dl nokkosia
Kaupasta:
1 ruukku tuoretta basilikaa
Puolikkaan sitruunan mehu
2 dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 dl Parmesan-juustoa raastettuna
1 dl Pinjansiemeniä
Ripaus mustapippuria
TEE NÄIN:
Kerää nuoria nokkosia. Pienet lehdet murskautuvat paremmin kuin suuret. Siksi kannattaa kerätä nuoria nokkosia. Erottele nokkosten lehdet varresta ja huuhtaise ne. Laita lehdet kiehuvaan veteen. Anna kiehua pari minuuttia. Kaada nokkoset siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Soseuta kaikki aineet keskenään tahnaksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
SUPERHELPPO VILLIYRTTISALAATTI
Villiyrttisalaatin valmistaminen vie aikaa vain viitisen minuuttia. Se sopii esimerkiksi kalan lisäkkeeksi. Vaihtoehtoisesti salaatista voi tehdä ruokaisamman paistamalla sen kylkiäisiksi esimerkiksi halloumi-juustoa.
RAAKA-AINEET:
Metsästä:
Pari kourallista poimulehtiä
Kourallinen ketunleipiä ja niiden kukkia
Pari kourallista maitohorsmaa
Kaupasta:
Mustapippuria
Suolaa
Pari ruokalusikkaa sitruunan mehua
Loraus oliiviöljyä
TEE NÄIN:
Kerää metsästä poimulehtiä, pieniä horsmia ja ketunleipiä. Laita kaikki kasvit kulhoon. Ripota päälle suolaa ja pippuria maun mukaan, purista hieman sitruunan mehua kulhoon ja lorauta sinne oliiviöljyä. Nostele sekaisin. Mikäli haluat hifistellä, koristele salaatti ketunleivän, lemmikin tai metsäorvokin kukilla. Ne ovat kaikki syötäviä.
P.s. Tällä viikolla vietetään villiyrttiviikkoa.