Marokossa homous on synti ja sairaus – isä ja veli hakkasivat Hamzan henkihieveriin
Lyhyissä Youtubeen ladatuissa jaksoissa tutustutaan marokkolaisten homojen elämään, salaisiin tapaamisiin ja ongelmiin muslimimaassa. Toistaiseksi ohjelmasta on netissä vasta kaksi pätkää, mutta jo se on saanut veren kiehumaan Marokon tiedotusvälineissä, parlamentissa ja basaareissa.
Sarjan ensimmäisen osan päähenkilö on 22-vuotias Hamza, joka jätti perheensä sen jälkeen, kun isä ja veli hakkasivat hänet ties monennenko kerran henkihieveriin.
Aikaisemmin veli oli lyönyt Hamzalta hampaat kurkkuun niin, että rivistössä on edelleen aukko ja ässä suhahtaa jännästi.
Hamzaa on myös solvattu koulussa, heitelty kivillä ja puukotettu. Perhe ja suku pitävät miestä sairaana ja häpeällisenä.
Kaikki siksi, koska Hamza on homoseksuaali Marokon pääkaupungissa Rabatissa.
"Sairasta ja rikollista"
Vaikka Hamzaa on pahoinpidelty monta kertaa, hän ei voi hakea apua.
– En voi mennä poliisin puheille. Jos menisin, niin minä olisin se rikollinen, hän toteaa dokumentissa.
Marokossa homous on rikos, josta voi seurata kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen vankeutta.
Aihe on myös tabu ja seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan kammoksuen.
En voi mennä poliisin puheille. Jos menisin, niin minä olisin se rikollinen.
Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan yli 80 prosenttia marokkolaisista ei hyväksy homoutta missään muodossa.
Sairasta, syntistä – lukee myös kommenteissa Youtube-videon alla, jossa seurataan Hamzan elämää Rabatin kapeilla kujilla ja vilkkailla toreilla.
”Seksuaalivähemmistöistä ei ole koskaan puhuttu näin paljon”
Dokumenttisarjan nimi ”Kaynin” viittaa Marokon arabiaksi olemassaoloon. Sarjan luoja on 23-vuotias aktivisti Marwan Bensaïd, jonka mukaan ohjelman tarkoitus on kertoa väkivallasta ja syrjinnästä, jota homot joutuvat islamilaisessa maassa kokemaan.
Ensimmäistä Hamzan arkea esittelevää jaksoa on katsottu Youtubessa jo lähes 300 000 kertaa, mikä on yllättänyt myös ohjaaja Bensaïdin. Hänen mukaansa myös syntynyt kohu on vain hyvästä, sillä homoudesta ei ole milloinkaan puhuttu Marokossa yhtä paljon.
Aina on uhkia, mutta meidän pitää olla ylpeitä siitä millaisia olemme.
Meteli nettisarjan ympärillä on nostanut tekijät tikunnokkaan. Marwan Bensaïdille on muun muassa vaadittu vankeustuomiota ja esiintyjiä on uhkailtu. Marokkolaiset seksuaalivähemmistöjen edustajat ovat kuitenkin tottuneet alituiseen pelkoon.
– Aina on uhkia, mutta meidän pitää olla ylpeitä siitä millaisia olemme, Hamza sanoo, ja toivoo, että dokumenttisarjan synnyttämä häly nostaisi homojen oikeudet julkiseen keskusteluun Marokossa ensimmäistä kertaa koskaan.
Samuli Harala