Kuvagalleria laittomista kaatopaikoista: Tällaisia törkykasoja voi paljastua nyt lumen alta
Kevätodotuksen innostunut tunnelma lässähtää, kun lumikinosten alta paljastuu luontoon kuulumatonta jätettä. Laittomat kaatopaikat eivät ole hävinneet ympäristöstä, vaikka kierrättämisestä on tullut arkipäiväistä, myöntää Suomen ympäristökeskuksen jäteasiain hallintaryhmän hallintapäällikkö Tuuli Myllymaa.
Tässä toimii sama psykologinen malli kuin talojen suttaamisessa. Jäljet pitää siivota heti pois. Muuten pienestä kasasta muodostuu nopeasti suuri.
Hän kuvailee laittomia kaatopaikkoja sekä ympäristö- että viihtyvyysongelmaksi.
– Vanha elektroniikka ja vuotavat akut ovat ympäristön kannalta vaarallisia jätteitä, hän kertoo.
Perinteisesti hiljaisten sorateiden, levennyskaistojen, hiekkamonttujen ja levähdyspaikkojen yhteyteen salaa syntyvät kaatopaikat ovat myös suuri esteettinen haitta. Laittomien kaatopaikkojen aiheuttamat ongelmat hoituvat parhaiten putsaamalla ne mahdollisimman pian pois.
– Tässä toimii sama psykologinen malli kuin talojen suttaamisessa. Jäljet pitää siivota heti pois. Muuten pienestä kasasta muodostuu nopeasti suuri, Myllymaa kertoo.
Katso kuvat Helsingissä sijainneista laittomista kaatopaikoista:
Näin Lahdessa puututtiin laittomaan kaatopaikkaan viime joulukuussa. Ainakin suurimpien kaupunkien virastot ja laitokset löytyvät usein Twitteristä. Ja viesteihin vastataan nopeasti.
Mitä pitäisi tehdä, että laittomia kaatopaikkoja ei enää syntyisi?
Myllymaan mielestä jätteenkeräyspisteiden aukioloaikoja pitäisi voida pidentää erityisesti ruuhkakausina, kuten kevätkuukausien aikana.
Ihmiset ovat niin mukavuudenhaluisia, että jos kierrättäminen on liian hankalaa, sitä ei tehdä.
Tällä hetkellä jätteenkeräämisen kuljetuspalvelut toimivat etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta valtakunnallisella tasolla palvelussa olisi petrattavaa, Myllymaa pohtii. Kierrättämisen pitää olla mahdollisimman helppoa.
– Ihmiset ovat niin mukavuudenhaluisia, että jos kierrättäminen on liian hankalaa, sitä ei tehdä, Myllymaa toteaa.
Toimi näin, jos mökkitien varteen on ilmestynyt jätekasa!
- Jos kyseessä on yksittäisten ihmisten jälkeen jättämät roskat, ota yhteyttä asuin- tai mökkikuntasi ympäristöasioista vastaavalle viranomaiselle.
- Jos roskaajana on esimerkiksi paikallinen yritys, ota yhteyttä asuinalueesi ely-keskuksen ympäristöviranomaisiin.