Luomisoppi, aborttikielto ja "siveä pukeutuminen" – näitä asioita konservatiivikristityt ajavat Suomessakin
Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kolme viikkoa, ja vaalikoneiden sesonkiaika on täällä.
Mukaan ovat lähteneet myös konservatiivisemmat kristityt. Kristillinen vaalikone kysyy eduskuntavaaliehdokkailta kantaa muun muassa koulun biologian ja maantiedon opetukseen. Koneen väittämien avulla voi löytää esimerkiksi ehdokkaita, jotka toivovat kouluissa otettavan entistä laajemmin huomioon ”kristilliset arvot”.
Esimerkkejä kristillisen vaalikoneen kysymyksistä
2. Kristinuskon tulee kuulua koulujen normaaliin arkeen mm. virrenveisuuna, hengellisinä lauluina, rukouksina, aamunavauksina ja juhlatilaisuuksina.
5. Peruskoulun ja lukion opetus ei saa sisältää kristinuskoa loukkaavaa materiaalia (oppikirjoissa, oppikirjojen ulkopuolisessa kirjallisuudessa, videomateriaalissa, lauluissa eikä missään muussakaan) esim. homoseksuaalisuutta ja lesboutta.
6. Oppimateriaalin kuva- ja videomateriaalin, tekstien jne. tulee edustaa vain siveätä pukeutumista ja käyttäytymistä kunnioittaen kristilliset arvot omaavia oppilaita.
10. Oppilailla tulee olla oikeus tietää, että Encyclopaedia Britannica vuodelta 1768-1771 opettaa tähtitiede-osiossa, että maailma on luotu noin 6000 vuotta sitten.
13. Abortit eli syntymättömien ihmisten tappaminen pitää olla lain kieltämä rangaistava rikos.
Kristillinen vaalikone ei ole evankelis-luterilaisen kirkon tuotos
Toinen vaalikoneen tekijä, Rauno Helppi erosi evankelis-luterilaisesta kirkosta sen ryhdyttyä siunaamaan samaa sukupuolta olevien liittoja. Hänen mukaansa eduskuntaan tarvitaan enemmän edustajia, jotka tekevät päätöksiä perinteisten arvojen pohjalta.
Jos media ei olisi antanut vääristynyttä tietoa, meillä olisi yhä perinteinen avioliittomalli.
– Meitä vaalikoneen tekijöitä ihmetyttää, että miksi Suomessa hävetään nykyään kristillisyyttä? Nykyinen suunta, jossa tunnustuksellisia aamunavauksia ei saa pitää koulussa, ei ole terve.
Helppi pitää evankelis-luterilaisen kirkon maallistumista ikävänä suuntauksena. Hänen mielestään avioliiton olisi pitänyt säilyä Suomen laissa miehen ja naisen välisenä.
- Media hallitsee tätä maata. Jos media ei olisi antanut vääristynyttä tietoa ja jos kansa tietäisi mistä todella on kysymys, niin heterot eivät olisi hyväksyneet tätä lakia, ja meillä olisi yhä perinteinen avioliittomalli, Helppi sanoo.
Kristillisiä arvoja ajetaan eduskuntaan myös kansalaisaloitteen kautta.
Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista ajamaan on perustettu Aito avioliitto -kansalaisaloite. Aloite avattiin sunnuntaina, ja se on kerännyt maanantai-iltaan mennessä noin 2600 allekirjoitusta. Jotta aloite menisi eduskunnan käsiteltäväksi, sen täytyy kerätä vähintään 50 000 nimeä puolen vuoden aikana.
”Solidaarisuus on kristillisistä arvoista tärkein”
Evankelis-luterilaisen kirkon Helsingin piispa Irja Askola ei ole nähnyt kristillisen vaalikoneen kysymyksiä. Hän kuitenkin toteaa, että kirkon piirissä saa sananvapaudenkin nimissä olla erilaisia mielipiteitä kristillisistä arvoista.
Minusta kirkon läsnäolo yhteiskunnassa tarkoittaa oikeudenmukaisuuden vaatimista päättäjiltä.
Askolan mielestä poliittisessa päätöksenteossa tärkein kristillinen arvo on solidaarisuus.
– Minusta kirkon läsnäolo yhteiskunnassa ei ole yksittäisiä virsien laulamisia ja kristillisiä tapahtumia, vaan oikeudenmukaisuuden vaatimista päättäjiltä. Kristilliset arvot tarkoittavat tasa-arvoista kohtelua ja toisista välittämistä.
Lisäksi kirkolle on Askolan mukaan tullut viime vuosina paineita ottaa vastuulleen ”köyhäinhoitoa”.
Kristillisyys on sitä että kotimaan köyhiä ja kehittyneiden maiden köyhiä ei aseteta kilpailuasetelmaan.
– Jos olet työtön, sairastunut, vanhus tai koulutuspaikan menettänyt, niin pärjää sitten omillasi, kyllä joku kirkko sitten auttaa. Me syömme tulevaisuuden kuormasta todella pahasti, jos me teemme meidän koulujärjestelmästä syrjäyttävän, jos teemme lasten harrastuksista sellaisia että niihin tarvitaan auto ja rikas vanhempi, tai jos luomme järjestelmän jossa rikkaat saavat parempaa terveydenhuoltoa, Askola toteaa.
Askolan mukaan politiikan puhetapa on viime aikoina ylipäänsä koventunut. Pinnalla on ”leimaamisen retoriikka”.
– Kristillinen läsnäolo vaaleissa on solidaarisuutta, ja se täytyy nostaa arjen tekoihin ja arjen asenteiden tasolle. Kristillinen läsnäolo on sitä että kotimaan köyhiä ja kehittyneiden maiden köyhiä ei aseteta kilpailuasetelmaan. Rikkaan ja sivistyneen suomen retoriikkaan ei kuulu että köyhät kilpailevat keskenään, vaan hyvinvoivat kantavat vastuun molemmista.
Miltä Suomi näyttäisi, jos Jeesus saisi päättää?
Tähän vastaavat Kioskin suorassa tv-lähetyksessä tiistaina 31.3. Espoon piispa Tapio Luoma, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo sekä aito avioliitto -kansalaisaloitetta tukeva Juha Ahvio. Yle TV2 klo 19.30.