Kolumni: Tarvitsemme halitusohjelman

Osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteella #ylekioski.​
Osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteella #ylekioski.​

Työkaverin virheestä se lähti. Twiittasin vitsinä työtoverin kirjoitusvirheen. Kirjoitettuani twiitin jäin pohtimaan ajatusta ja vitsi ei tuntunutkaan enää vain vitsiltä varsinkin kun luin, kuinka siihen reagoitiin.

Helsingin Sanomat suositteli viime vuonna julkaistussa jutussaan halaamaan kahdeksan kertaa päivässä. Kansanterveyden kannalta se olisi järkevää, sillä halaaminen esimerkiksi alentaa verenpainetta. Lyhytkin hetki kumppanin sylissä vähentää esimerkiksi stressiä ja kipua.

Eikä kosketuksen vaikutus tietenkään rajoitu vain parisuhteeseen. Ihminen voi sairastua ilman kosketusta. Kosketusvaje lisää tutkitusti esimerkiksi vanhusten masennusta ja harhaisuutta. Ilman kosketusta ihminen on myös alttiimpi alkoholiongelmille.

Kosketuksella voi vaikuttaa myös lasten tunne-elämän kehitykseen ja jopa asiakaspalvelutilanteen sujumiseen. 

Tutkimusten mukaan pienikin kosketus vaikuttaa asenteisiin ja tekee ihmisen esimerkiksi asiakaspalvelutilanteessa anteliaammaksi ja auttavaisemmaksi. Meillä Suomessakin tutkitaan sitä, kuinka kosketus vaikuttaa päätöksentekoomme teknologiavälitteisessä vuorovaikutuksessa. Vaikuttaa siltä, että myös virtuaalisissa kohtaamisissa kosketus kannattaa.

Ihan järkiperusteillakin voi siis sanoa, että me tarvitsemme kipeästi halitusohjelman. Suomi nimittäin on länsimaaksi erittäin kosketusta välttelevä maa.

Onneksi toisin kuin hallitusohjelma, halitusohjelma on meidän jokaisen päätettävissä. Meistä jokaisella on mahdollisuus olla hieman lämpimämpiä ja hellempiä kanssaihmisillemme. Kosketa edes yhtä ihmistä tänään. Se kannattaa.

 
​

KATSO KIOSKI 

Millaisen halitusohjelman Teemu Laajasalo, Ali Jahangiri ja Maria Pettersson rakentaisivat?  Katso kesän viimeinen maanantaiväittely Yle TV2 ja Yle Areena klo 19.30. Rakel Liekin johtamassa väittelyssä ruoditaan myös keskustelijoiden valitsemia tuoreita uutisia ja some-ilmiöitä.