Kioski vieraili itsemurhametsässä – hylätyt tavarat kertovat surullisista kohtaloista
Tokiosta reilun kahden tunnin ajomatka vie suurkaupungin melusta todelliseen luonnonrauhaan. Kahden järven ympärillä avautuu tulivuoren laavan päälle syntynyt luontoalue, jossa voi tehdä eräretkiä, uskaltautua lepakkoluolaan ja ihailla näkymää Fuji-vuorelle.
Tiheä metsä näyttää ylhäältä katsottuna merten aalloilta ja on saanut siten lempinimen puumeri. Alueella on myös synkempi puolensa. Aokigahara tunnetaan nimellä itsemurhametsä.
Hylätyt tavarat kertovat surullisista kohtaloista
Aokigahara lienee Japanin (jopa maailman) tunnetuimpia itsemurhanäyttämöitä. Pyhänä vuorena pidetyn Fujin läheisyydessä sijaitsevaa hämärä ja hiljainen metsäalue on ollut monen toivottoman japanilaisen viimeinen määränpää.
Surullisista kohtaloista kertovat hylätyt pyörät, viimeiset kirjeet, tai ne kaikkein synkimmät merkit ihmisistä itsestään, joita voi nähdä polkujen varrella tai syvemmällä metsässä.
Japanissa tehdään noin 70 itsemurhaa päivittäin
Japanissa itsemurhaluvut ovat kääntyneet aiempaa valoisampaan suuntaan, mutta maassa tehdään edelleen noin 25 000 itsemurhaa vuosittain ja 70 päivittäin.
Japani on maailman itsemurhatilastoissa yhä melko kärjessä. WHO:n mukaan vuonna 2012 Japanissa tehtiin 18,5 itsemurhaa 100 000 ihmistä kohti. Korkeimpana tilastoissa on Etelä-Korea, jossa tehdään 28,9 itsemurhaa 100 000 ihmistä kohti. Suomessa vastaava luku on 14,8 itsemurhaa 100 000 ihmistä kohti.
OECD:n vuoden 2014 itsemurhatilastossa Japani on viidentenä. OECD:n tilastossa korkeimmalla on Liettua, Suomi on yhdeksäntenä.
Paikalliset yrittävät estää metsän tragedioita
Itsemurhien ehkäisytyötä tekevästä TELL Japan -järjestöstä kerrotaan, että Japanin itsemurhista kuitenkin vain parisataa tehdään Aokigaharassa. TELL on huolissaan siitä, että mediassa kerrotaan toistuvasti metsän pimeästä puolesta.
Järjestön mukaan medianäkyvyys ruokkii surullista ilmiötä: Itsemurhaa pohtivat ihmiset kiinnostuvat metsän sijainnista, minkä estämiseksi järjestö kamppailee joka vuosi. TELL auttaa mielenterveysongelmista kärsiviä ja heidän läheisiään koko maassa, mutta Aokigaharassa itsessään paikalliset asukkaat ja viranomaiset yrittävät estää metsän tragedioita.
"Ajattele vanhempiasi, lapsiasi ja sisaruksiasi"
Aokigaharan tietty alue tiedetään yleiseksi itsemurhapaikaksi, minkä vuoksi metsän reunalla ja poluilla on kylttejä, jotka kehottavat harkitsemaan uudelleen: ”Olet saanut vanhemmiltasi arvokkaan elämän. Ajattele vanhempiasi, lapsiasi ja sisaruksiasi.” Kyltissä on puhelinnumero, josta voi hakea apua ja tukea.
Avunantokylttejä tai ihmisten tavaroita ei kannata lähteä etsimään kovin kauaksi reittipolulta. Kumpareisessa ja tiheässä metsässä eksyy helposti eikä ainakaan mobiilikarttoihin ole luottaminen.
Kysyttäessä tietoa kylteistä voi havaita ihmisten eri suhtautumiset ongelmaan. Aokigaharan infopisteessä kerrotaan asiallisesti alueesta, johon on pystytetty kylttejä. Kyseisen alueen turistipuotia pitävä vanhaherra sanoo kuitenkin olevan tietämätön kylttien paikoista, vaikka parinsadan metrin päästä sellainen pian löytyykin.
Jotkut vapaaehtoiset ovat tulleet tunnetuksi puhuessaan metsän synkeistä kohtaloista ja niiden ehkäisytyöstä. Yksi heistä on geologi Azusa Hayano, josta on tehty Vicen minidokumentti Aokigahara Suicide Forest. Hayano tarkkailee huolestuttavia merkkejä ihmisistä ja juttelee itsemurhaa suunnittelevien kanssa. Hän ja muut vapaaehtoiset ovat antaneet näille onnettomille ihmisille toivoa ja pelastaneet satoja henkiä.
Myös Gus Van Santin tuore draamaelokuva The Sea of Trees kertoo itsemurhaa suunnittelevasta miehestä, joka matkustaa Aokigaharaan ja tapaa siellä kaltaisensa.
Tällaisten tietojen valossa on vaikeaa suositella ihmisiä tekemään luontoretki kauniiseen ja rauhalliseen Aokigaharaan. Muotoillaan se vaikka niin, että jos matkustat Japanissa, mene ihmeessä tutustumaan metsän ylväisiin maisemiin – ja tule ehjänä takaisin.