Kansalaispalkka vihdoin käyttöön – näillä neljällä keinolla pk-yritysten asema paranee
Kolme suomalaista yrittäjää keräsivät neljä ehdotusta, joilla pk-yritysten asemaa tulisi parantaa Suomessa. Yrittäjäraatiin kuuluivat ruokabloggaaja-yrittäjä Kati "Hellapoliisi" Jaakonen, media-alan yrityksen toimitusjohtaja Teemu Jokinen ja start up -yrittäjä Sami "Hupparihörhö" Kuusela.
Yrittäjät laativat kukin viisi parannusehdotusta, josta lähetyksessä poimittiin parhaat ratkaisut. Voit tutustua kaikkiin ehdotuksiin täältä. Lopulliset neljä ehdotusta lähetettiin kokoomuksen, keskustan, SDP:n, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajille arvioitavaksi.
Tässä raadin ehdotukset.
1. Arvonlisäveron alarajan nosto, takautumattomasti 50000-100000 euroon.
Arvonlisäveron alaraja on tällä hetkellä 8500 euroa. Sitä edeltävältä osalta ei makseta veroja. Yrittäjä Kati Jaakonen uskoo, että alarajan noston myötä rahaa jäisi enemmän yritykselle. Tämä myös helpottaisi yrityksen mahdollisuutta palkata työntekijöitä. Jaakosen ja muun raadin mielestä tällä olisi suurin työllistämisvaikutus 2-10 hengen kasvuyrityksiin.
2. Uusien työntekijöiden palkkauksien verovähennysoikeus yhteisöverosta
Yrityksen tekemä voitto on palveluyrityksille usein ainoa tapa rahoittaa investointejaan, ja henkilöstö on lähes poikkeuksetta sen suurin investointikohde. Yritysten pitäisi saada verovähennysoikeus uusista työntekijöistä. Näin yritykset voisivat käyttää voittonsa uuteen henkilöstöön mahdollisimman tehokkaasti, perustelee Kioskissa käynyt yrittäjäraati.
Yrittäjyydestä puhuminen keskittyy liikaa ongelmiin. Se on myös hauskaa.
3. Helpotetaan lainsäädännöllä osa-aikaista yrittämistä
Näin jokaisella suomalaisella voisi olla oma yritys, perustelee raati, jonka mielestä yrittäjyydestä on tehty Suomessa liian vaikeaa.
– Yrittäjyydestä puhuminen keskittyy liikaa ongelmiin. Se on myös hauskaa, kuitenkin muistuttaa pitkän linjan yrittäjä Sami Kuusela.
4. Otetaan vihdoin ja viimein käyttöön kansalaispalkka
Kansalaispalkalla tarkoitetaan perustuloa, joka maksettaisiin jokaiselle Suomen kansalaiselle.
– Kansalaispalkka auttaisi yrittäjiä, koska se tarjoaisi perusturvan. Nyt yrittäjillä ei sellaista ole.
Yrittäjäraadin mukaan kansalaispalkka vähentäisi julkisia menoja ja tekisi yrittämisestä turvallisempaa. Se myös varmistaisi, että kukaan ei tipu missään tilanteessa yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle.
– Kansalaispalkka auttaisi yrittäjiä, koska se tarjoaisi perusturvan. Nyt yrittäjillä ei sellaista ole. Sillä saataisiin myös houkuteltua lisää ihmisiä työelämään, perustelee Kati Jaakonen.
– Kansalaispalkka ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että meistä kaikista tulee vapaita taiteilijoita, muistuttaa Teemu Jokinen.
Virosta oppia Suomeen
Pyysimme myös teitä äänestämään, mitkä olivat raadin parhaat ehdotukset. Äänestäneitä oli useita satoja. Kiitos siitä! Muun muassa Teemu Jokisen ehdotus työmarkkinajärjestöjen vallan järjestelmällisestä heikentämisestä keräsi 198 ääntä.
Kati Jaakosen ehdottama niin kutsuttu Viron malli keräsi kiitettävät 199 ääntä. Virossa esimerkiksi osakeyhtiön tilikauden voittoa ei veroteta, vaan vasta ulosjaetusta osingosta maksetaan veroa eli kun raha jaetaan ulos.
– Jos yritykselle jää tilikauden päätteeksi voittoa, minkä takia verottajan pitäisi saada siitä voitosta oma osuus, kysyy Jaakonen.